De regisseur, makers van de samenvattingen, analisten en meeste kijkers hebben het cruciale moment van Club Brugge – Standard gemist. Een enorm misverstand leidde enkele seconden later tot de 1-0 in een eerste helft die op een brilscore afstevende. 

De eerste periode van de Supercup gisteren deed veel mensen denken aan een woordgroep die vaak als synoniem voor dit soort wedstrijden gebruikt wordt: een veredelde oefenwedstrijd. Aan beide kanten lag de uitvoeringssnelheid te laag, enkel Brugse nieuwkomer Danjuma viel echt op. Standard koos, na al vaak vroeg op achterstand te zijn gekomen in het Jan Breydelstadion, voor de organisatie en wilde vooral geen goals slikken. Dat lukte aardig, tot minuut 39.

Eigenlijk was er geen vuiltje aan de lucht. Mpoku lokte een vrije trap uit, Edmilson speelde die richting Cavanda, waar ook Marin en Luyindama in de buurt stonden te wachten. Met de nadruk op wachten. Alle drie dachten ze dat iemand anders de bal wel even zou controleren. Het misverstand duurde zo lang dat Vanaken met de bal aan de haal ging. Via Vormer ging de bal meteen naar Danjuma en het vervolg is bekend: Vanaken werkte de voorzet in doel.

In voetbal mag je nooit zeggen dat één fase cruciaal is of dat een score anders zou geweest zijn als een of ander detail anders was uitgedraaid. Maar in dit geval was de situatie duidelijk: de organisatie bij Standard stond goed in de eerste helft, het misverstand zorgde voor te veel mensen voor de bal en de openingstreffer voor Club. Tot overmaat van ramp kregen de even van slag zijnde Rouches direct nog een doelpunt om de oren en een sterke tweede helft was onvoldoende om de bordjes gelijk te trekken.

 

Advertentie