Slechts 1 van de 20 trainers in de Serie A heeft geen Italiaans paspoort: Julio Velázquez, de coach van Udinese, is een Spanjaard. Dit is een opvallend gegeven in de huidige geglobaliseerde voetbalwereld. 

Maar liefst 95% van de trainers in de Serie A komt uit eigen land. Als we naar de topcompetities kijken, zien we dat La Liga (75%), de Bundesliga (72,2%) en de Ligue 1 (70%) het vrij ‘goed’ doen. De situatie in de Premier League is heel anders: met 4 Engelsen en 1 Welshman kom je aan amper 25% Britten.

Als we louter naar nationaliteiten kijken, doet de Spaanse hoofdklasse het even goed als de Italiaanse. In La Liga komen de niet-Spaanse trainers namelijk allemaal (5) uit Argentinië. In Duitsland vinden we 6 verschillende nationaliteiten terug, in Frankrijk 7, in Engeland 12.

Advertentie