Vrijdagavond 10 augustus 2018 trappen PEC Zwolle en sc Heerenveen het nieuwe Eredivisieseizoen af. DFVF licht elke Eredivisie-ploeg uit, kijkt terug op de voorbereiding en weegt de kwaliteit van de selectie af. In deze aflevering ADO Den Haag.

ADO Den Haag begint aan zijn elfde Eredivisie-seizoen op rij, nadat het in 2008 wist terug te promoveren naar de Eredivisie. Vorig seizoen wisten de Hagenezen op een goede zevende plek te eindigen, dat als resultaat play-offs voor Europees voetbal opleverde. Al in de halve finale werden ze door Vitesse uitgeschakeld, de latere winnaars van deze play-offs. ‘Succescoach’ Fons Groenendijk begint aan zijn tweede volledige jaar bij ADO Den Haag, nadat hij in de winter van 2017 werd aangesteld als opvolger van Zjelko Petrovic.

De voorbereiding:
ADO begon zijn oefencampagne op 30 juni 2018 tegen LVV Lugdunum, een bijna jaarlijks terugkerende oefenpartij. Tegen de amateurs uit Leiden werd eenvoudig met 0-7 gewonnen. Een handvol sparringspartners van amateurniveau moesten er ook aan geloven: Laakkwartier (1-10), Scheveningen (1-3) en De Jonge Spartaan (0-10). Tegelijkertijd kwam de klad er een beetje in, zo werd er verloren van het Zeeuwse VV Goes met 2-1 en tegen de Keuken Kampioen Divisie-teams FC Dordrecht en TOP Oss werden twee nederlagen genoteerd: 0-2 en 0-3. Even was er paniek in Den Haag, maar de ‘generale’ oefenpartij tegen de Griekse grootmacht Panathinaikos leverde wél een overwinning op voor ADO (3-1).

Selectie en transfers:
De Hagenezen leverden de clubtopscorer van vorig seizoen in aan AZ, Björn Johnson. De Noorse spits, die vorige zomer transfervrij naar Den Haag kwam van het Schotse Hearts, maakte in 34 duels 19 doelpunten. AZ kwam in zijn zoektocht naar een spits uit bij Johnson en betaalde €2.300.000 aan ADO. Met het vertrek van Johnson leverde ADO zijn gevaarlijkste wapen in de aanval in, waardoor zij een vervanger moesten aantrekken. De 21-jarige Chinese spits Yuning Zhang (ex-Vitesse) wordt voor één seizoen gehuurd van Championship-club West Bromwich Albion. Verder haalde het de keeper Mike Havekotte van Excelsior en rechtsachter Dion Malone van FK Qabala uit Azerbeidzjan. Tyronne Ebuehi vertrok transfervrij naar SL Benfica, keeper Tim Coremans naar Sparta Rotterdam, de jeugdspelers Asmelash en Ladan op huurbasis naar TOP Oss en het contract van Eduard Duplan werd niet verlengd. Huurspelers Meissner en Kishna keerden terug bij hun eigenlijke werkgevers Willem II en Lazio Roma.

Kijkend naar de huidige selectie zullen Tom Beugelsdijk, Aaron Meijers en Lex Immers de nodige leiding op het veld op zich nemen. De ervaren spelers zullen de achterhoede en het middenveld waar nodig coachen. Met het behouden van Wilfried Kanon en Danny Bakker beschikt ADO over de nodige kwalitatief goede spelers. De creativiteit moet komen van Nasser El Khayati, die het afgelopen seizoen al liet zien prachtige goals te kunnen maken en ballen op maat bij teamgenoten te kunnen leggen. Voorin moeten de goals komen van Zhang en Erik Falkenburg, laatstgenoemde pikt elk seizoen wel zijn nodige goaltjes mee. Op de vleugels zullen Sheraldo Becker en Elson Hooi voor de nodige snelheid zorgen, waardoor ze makkelijk langs backs van de tegenstanders kunnen komen.

Verwachting:
ADO speelt zijn eerste wedstrijd thuis tegen promovendus FC Emmen en dat belooft gelijk een lastige tegenstander te worden. De Emmenaren kennen veel mutaties in de selectie en in de voorbereiding wisten ze te winnen van FC Twente en FC Groningen. Vervolgens zal ADO het opnemen tegen Heracles Almelo, Fortuna Sittard, Excelsior en PSV. Met deze 5 eerste wedstrijden lijkt het een ‘rustige’ start te kennen, waardoor nu al de nodige punten behaald kunnen worden. Mijn verwachting is dat ADO dit seizoen niet weer de play-off plaatsen voor Europees voetbal zal gaan halen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de equipe van Fons Groenendijk tussen plek 10 & 13 eindigen.

Advertentie