Donderdagavond staat in de derde voorronde van de Europa League het duel tussen Racing Genk en het Poolse Lech Poznan op het programma. Dit wordt allesbehalve een makkelijke opgave voor Racing Genk, dat te maken zal krijgen met een stugge tegenstander. Wij nemen de Poolse ploeg even onder de loep.

Racing Genk is al de derde tegenstander van de Polen in hun strijd om de groepsfase van de Europa League. Eerder schakelden ze Gandzasar en Shakhtyor uit. In de Poolse competitie begonnen ze ook foutloos met een 9 op 9.

De coach van het team is Ivan Đurđević, die voordien actief was als coach van het tweede team en de U19. Vorig seizoen eindigden de Polen op een knappe derde plaats. Lech Poznan is tevens de ex-club van topvoetballer Robert Lewandowski.

3-5-2

Genk-coach Phillipe Clement gaf in de voetbaltalkshow Vista aan dat de Polen meestal in een 3-5-2 spelen, met twee heel aanvallende flanken. Ook voor de 2 spitsen, Christian Gytkjaer en Darko Jevtic, is het oppassen geblazen donderdagavond.

Lech Poznan is niet zomaar een ploeg die moeilijk uit verband te spelen is. Gytkjaer was vorig seizoen clubtopschutter met 21 goals uit 42 wedstrijden. In de vorige kwalificatieronde liet Gytkjaer zich nog opmerken door een hattrick te scoren. De andere topspeler van de club is de Portugese Pedro Tiba, maar is geschorst voor deze heenwedstrijd.

Jakub Piotrowski

Racing Genk beschikt dit seizoen ook over een Poolse speler, namelijk Jakub Piotrowski. Hij kon ons vertellen dat het Lech Poznan van vorig seizoen niet te vergelijken is met het huidige team, maar hij schat Genk toch hoger in. De gemiddelde marktwaarde per speler zet deze stelling extra kracht bij: er is een groot verschil tussen de €2.160.000 van Genk en de €754.000 van de Poolse tegenstander.

Hevige Poolse fans

Het laatste dat u moet weten over deze Poolse club heeft betrekking op de supporters. Lech Poznan staat bekend om zijn hevige fans. Eind vorig seizoen werd er zelfs een wedstrijd gestaakt door de hevige supporters. Het verdict was dat de Poolse ploeg maar liefst acht wedstrijden achter gesloten deuren moest spelen. Uiteindelijk werd de straf nog verlicht naar drie speeldagen.

Het bezoekersvak is volledig uitverkocht, maar Genk zal voor deze wedstrijd extra maatregelen nemen. Er zullen extra agenten en een helikopter worden ingezet. Vlak voor de match zullen er ook geen tickets meer verkocht mogen worden, dit om te voorkomen dat Poolse fans zich tussen de thuissupporters gaan begeven.

Advertenties