Woensdag 8 augustus. Just stond zichzelf te bewonderen in de badkamerspiegel. En in het bijzonder zijn rood-witte sjaal die hij even ervoor met precisie rond de hals had gevouwen. Het embleem met het magische stamnummer erop maakte hem zo trots als een aap met zeven staarten. Hij begon te fantaseren over hoe het moet geweest zijn om als allereerste te supporteren voor de Antwerpse dinosaurus in haar prille beginjaren.    

Hoewel het stichtingsjaar van Antwerp 1880 was, werd er pas zeven jaar later voor het eerst met de voeten tegen een bal getrapt. Just vroeg zich af welke tegenstanders The Great Young toen had. Enkele aangespoelde Britten die het voetbal introduceerden in ons land? Het was in elk geval wachten tot 1895 vooraleer er een officiële competitie op touw werd gezet. Antwerp FC zette haar stichtende schouders onder de Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques, de vereniging die later zou afbrokkelen in onder andere de KBVB.

De voorbereiding: de pedante Antwerpenaar

Just was in elk geval wat blij dat de Bosuilen sinds het vorige seizoen opnieuw deel uitmaakten van de eliteklasse. De enige klasse waar ze thuishoorden. En dat eerste seizoen werd dan wel meteen een voltreffer, Just wist als geen ander dat bevestigen een stuk moeilijker was. Hij lachte dan ook zo gemeend als een breedsmoelkikker bij het bekijken van de stand en het programma. Antwerp had alweer de start niet gemist en met Moeskroen lag er een hapklare brok te wachten.

Just trok wel enkele tellen bleek weg toen hij las dat De Ploeg van ‘t Stad er nooit eerder in slaagde om de drie punten weg te kapen uit Henegouwen. Maar omdat hij zich nu eenmaal enorm goed kon inleven in zijn rol als pedante Antwerpenaar, trok hij zich er deze keer geen hol van aan. Met Bolingi had The Great Old trouwens ook nog eens een speerpunt weggekaapt bij de vijandelijke troepen. Les Hurlus waren ten dode opgeschreven.

Matchday: een bom van Owusu

Marijke liep zich al enkele dagen als een mechanische wekker op te winden over het taaltje-voor-een-week van Just. Een West-Vlaming die zich in het Antwerps probeert uit te drukken, is als een varken dat ’s morgens de boerderij poogt wakker te kraaien. En ook op zaterdagavond regende het Antwerpse opmerkingen tijdens de wedstrijd. Het zette Marijke prompt aan om voor de tegenstander te beginnen supporteren. Dat ze amper een deuk in een pakje boter trapten, kon haar niet deren.

In de 81e minuut barstte de bom. William Owusu kopte de bal eindelijk waar hij thuishoorde (0-1). Dolle taferelen in het bezoekersvak van Le Canonnier, hysterische toestanden in de woonkamer van de familie Fonteyne. Pas wanneer Just na het affluiten van de wedstrijd een fles champagne ontkurkte, leek de kalmte even terug te zullen keren. Tot op het moment dat hij de fles meteen aan zijn lippen zette en het ding ostentatief voor de neus van zijn eega begon binnen te gulpen. Het werd nog een gezellige avond.

De cooling down: happy days

De volgende dagen liep Just op wolkjes. Hij had ‘zijn’ eerste driepunter binnengehaald en zweefde op de adrenaline die Owusu hem met een nekslag had toegediend. Hij verslond het internet op zoek naar alle nieuwe artikels en beelden die hij maar kon vinden over Royal Antwerp FC. Hij kreeg warempel zelfs tranen in de ogen bij de voorstelling van de nieuwe mobiliteitspartner van The Great Old. Happy days!

Enkel The Not So Great Old Jelle Van Damme zal zich vast nog niet half zo gelukkig voelen, dacht Just bij zichzelf. Nadat Jelle en zijn trainer gezellig openlijk van jetje hadden gegeven tegen elkaar, kregen ze een vederlicht veegje uit de pan van hogerhand. Beiden de mond gesnoerd denk je dan, maar dat was zonder ‘Lasso’ Bölöni gerekend. Hij gunde zijn onfortuinlijke onderdaan een aantal seconden voor het einde van de wedstrijd tegen Moeskroen nog een zweepslag van een invalbeurt. Het Henegouwse kalf lag toen al op de slachtbank leeg te bloeden.

Advertentie