Komend weekend trekt de Serie B zich weer op gang. Het belooft een merkwaardige jaargang te worden van de Italiaanse tweede divisie, want in plaats van de gebruikelijke 22 teams staan er dit seizoen slechts 19 aan de start. De clubs Avellino, Bari en Cesena werden uitgesloten wegens financiële moeilijkheden. Een club die wel zal strijden om de promotie naar de Serie A, bevindt zich op het eiland Sicilië. US Palermo miste de promotie vorig seizoen op een haar na. Voor de Rosanero is het dit seizoen misschien wel de laatste kans om niet voor een langere periode verzeild te raken in de krochten van het Italiaanse voetbal.

Het is 16 juni 2018, terwijl in Rusland het wereldkampioenschap op gang is geschoten staat in de Serie B het laatste play-off-duel op het programma. Palermo gaat op bezoek bij Frosinone, de Sicilianen hadden de heenwedstrijd gewonnen met 2-1 en staan zo met een half been in de Serie A. Toch loopt het nog helemaal mis, Raffaele Maiello maakt er kort na de rust 1-0 van, in de blessuretijd wordt het ook nog 2-0. Frosinone kan uitkijken naar een seizoen op het hoogste niveau, Palermo wordt veroordeeld tot een langer verblijf in de Serie B. Hoe is het zo ver kunnen komen met een club die de laatste tien jaar heel wat sterren in wording de revue heeft zien passeren?

In de winter van 2007 kondigde voorzitter Maurizio Zamparini aan dat zijn club een beloftevolle aanvaller uit Uruguay had weten te strikken, Edinson Cavani genaamd. Gedurende drie seizoenen speelde hij zich in de Siciliaanse harten met als hoogtepunt de vijfde plaats in de Serie A. Na dit seizoen trok hij richting Napoli, tegenwoordig maakt hij zijn doelpunten voor het sterrenensemble van Paris Saint-Germain. Cavani is lang niet de enige grote speler die in deze periode het shirt van Palermo droeg, wat dacht u van Salvatore Sirigu, Andrea Barzagli, Javier Pastore, Luca Toni en Matteo Darmian?

Voor een nieuw godenkind was het wachten tot 2012, toen plukte Palermo de 18-jarige Paulo Dybala weg uit Argentinië. Samen met zijn landgenoot Franco Vazquez vormde hij drie seizoenen lang de aanvallende tandem van de Rosanero. Vooral in hun laatste jaar maakten ze indruk door Palermo als promovendus op een elfde plaats af te zetten. Dybala maakt dezer dagen het mooie weer bij Juventus, Franco Vazquez kunt u bewonderen in de Spaanse competitie bij Sevilla. Aan deze lijst van grote spelers kunnen we ook nog Andrea Belotti toevoegen, de centrumspits van de Italiaanse nationale ploeg kwam twee seizoenen uit voor Palermo. Een opvolger van Dybala of Belotti zal je in de huidige selectie van Palermo niet terugvinden, al kun je als voetbalhipster toch maar beter de prestaties van de jonge spits Simone Lo Faso in het oog houden.

Naast het feit dat enkele grote spelers in wording het shirt van Palermo hebben gedragen, staat de club ook bekend om de continue sfeer van chaos die er heerst. De verantwoordelijke hiervoor is voormalig voorzitter Maurizio Zamparini, van 2002 tot 2017 had hij de touwtjes in handen bij de Rosanero. De knotsgekke voorzitter deinsde niet terug voor een provocerende uitspraak en had het meermaals aan de stok met de eigen aanhang. Hij werd geschorst voor het beledigen van FIFA-voorzitter Gianni Infantino en werd ervan beschuldigd ontvangen transfersommen niet te herinvesteren in de club. De fratsen van Zamparini bereikten een triest dieptepunt tijdens het seizoen 2015/2016, toen werd er maar liefst negen keer gewisseld van trainer, een record dat niet snel gebroken zal worden.

De supporters van Palermo snakken na een aantal frustrerende jaren vooral naar rust. Ze hopen dit te vinden in het post-Zamparini tijdperk waarin de club nu beland is. Komende zaterdag openen de Sicilianen de jacht op promotie op het veld van Salernitana.