Axel Witsel is terug, en hoe. In zijn twee eerste matchen voor Dortmund scoorde hij meteen twee keer. De man die bij de nationale ploeg voortdurend kritiek krijgt, bewijst nu ook zijn waarde in de Europese voetbaltop. Zijn periode in China lijkt hem zowaar deugd te hebben gedaan.

De laatste jaren hebben de Rode Duivels verschillende trainers gehad, elk hadden ze hun eigen aanpak. Hun ideeën verschilden radicaal, maar over één ding leken ze het steeds eens. Axel Witsel was steevast de eerste naam die ze invulden op het wedstrijdblad. Als de Luikenaar fit was, stond hij gegarandeerd op ons middenveld.

Veel fans waren het daar niet mee eens en ook verschillende voetbalanalisten spraken meerdere keren hun twijfels uit over Witsel. Zo opperde Frank Raes eens om Sven Kums op de positie van de Luikse middenvelder te laten spelen. Dat Witsel gewoonweg tien klassen beter is dan de middenvelder van Anderlecht, die één sterk seizoen speelde bij AA Gent, zag Raes niet.

Toen Witsel in januari vorig jaar naar China trok, groeide de kritiek alleen maar. Met die transfer verspeelde hij volgens zowat alle fans zijn plek bij de nationale ploeg. En toch bleef hij ook onder Martinez een vaste waarde in het elftal. Dat daardoor een prachtige voetballer als Moussa Dembélé nauwelijks kansen kreeg was spijtig, maar eigenlijk niet meer dan logisch. In een ploeg met zoveel technische kwaliteiten, is het belangrijk om een trouwe soldaat te hebben die alles doorziet.

Witsel is namelijk een geniale voetballer. Tactisch is hij ijzersterk en afhankelijk van de rol die hij krijgt, scoort hij ook geregeld. Dat hij bij de Rode Duivels zelden de weg naar doel vindt, is meer dan normaal aangezien hij er laag speelt. Zijn breedtepassjes waarover veel supporters klagen, zijn dan niet altijd mooi, maar hij doet enkel wat er van hem gevraagd wordt. En dat doet hij dan nog eens tot in de perfectie.

Bij zijn nieuwe club Dortmund bewijst hij voorlopig het gelijk van de bondscoaches. Met twee doelpunten in evenveel wedstrijden beleeft hij een droomstart. Die periode in China was niet rampzalig voor zijn carrière zoals veel mensen dachten, het was hoogstens spijtig dat we hem zolang moesten missen. Hopelijk kan Witsel blijven bevestigen dit jaar en zo de criticaster voorgoed de mond snoeren. Het is tijd dat deze prachtige voetballer de lof krijgt die hij verdient.