Woensdag 12 september. Marijke stond achteloos enkele moten zalm te bakken. Anderhalve meter verder volgde Just haar handelingen met een verliefde blik. Hij beeldde zich in dat ze het feestmaal speciaal voor hem, visverse supporter van KV Oostende, aan het bereiden was. Diep in z’n binnenste wist hij maar al te goed dat het haar geen graat kon uitmaken welke sjaal hij nu weer aan had. Ze kweekte nog liever schubben dan zich te laten meeslepen in zijn fanatieke voetbalfantasieën.   

En Just kon haar voor één keer geen ongelijk geven. Nog niet zo lang geleden liet zijn weireldploegsje zich ook meeslepen in een verhaal zonder grensrechters. Mesjokke mecenas Marc Coucke deed de supporters van de Kustboys vanaf het gezegende jaar 2013 geloven dat hun Noordzee alle tegenstand kon overspoelen. Maar amper een handvol seizoenen later bleek dat hij hen naast enkele fantastische herinneringen ook een ontzaglijke zwik zand in de ogen had gestrooid. De centjes van Marc spoelden ver weg van de kust, zelfs tot in de hoofdstad.

De voorbereiding: Callant verzekert een zwembad

Na het vertrek van de zelfverklaarde grootste supporter van KVO, verzekerde de vervangende voorzitter Peter Callant de fans dat ook hij grote ambities had. En als er iemand iets goed kan verzekeren dan hij toch wel, dacht Just bij zichzelf. Technisch directeur Hugo Broos was er dan weer als de kippers bij om eraan toe te voegen dat de middelen voortaan wel begrensd zouden zijn. Of hoe de Noordzee plotsklaps omgetoverd werd tot een stedelijk zwembad.

Het competitiebegin van de kustjongens bleek uiteindelijk mossel noch vis. De 7de stek in het klassement was bemoedigend te noemen, het spelpeil was dat niet altijd. In de laatste wedstrijd gingen de mannen van oefenmaestro Gert Verheyen zelfs vrij kansloos onderuit tegen roze garnaal STVV. On the bright side werd missing link Sander Coopman net voor het sluiten van de transfermarkt in de netten gestrikt. De wedstrijd tegen Cercle Brugge kwam voor hem helaas te vroeg.

Matchday: Gert is een zeekapiting

De eerste helft was een maatje voor niets. Op de koop toe jenden de bezoekende supporters de thuistrainer met de brutale hit ‘Er staat een paard voor de bank, jaja een paard voor de bank… ’t is Gert Verheyen.’ Just vond het gezang van de Bruggelingen uiterst ongepast. Het garnaalvissen te paard wordt aan de kust immers uitgeoefend in Oostduinkerke en niet in Oostende. De trainer van KVO trok er zich terecht geen zeewier van aan en surveilleerde non-stop voor de dug-out als een volbloed zeekapiting.

In de tweede helft was er gelukkig wel meer animo. KVO kwam in het eerste deel zwaar onder druk te staan en net op het moment dat de storm leek te gaan liggen, kopte Benjamin Lambot de 0-1 op het bord. Dat was meteen ook het sein voor de Oostendenaars om orde op te zaken te stellen en de rest van de wedstrijd volledig groen-rood-geel te kleuren. Maar het was wachten tot minuut 88 vooraleer een losgelaten Kevin Vandendriessche de kustbewoners een verdiend puntje bezorgde. “Dat scheelde geen haring,” kreunde Just.

De cooling down: “Op z’n Couckebakkes!”

Een halfuur na het laatste fluitsignaal in de Versluys Arena sprong Just op uit zijn luie zetel om een vreugdedansje rond de salontafel te placeren. Marijke wist niet wat ze moest denken van het plotse manoeuvre en staarde hem aan als een verbouwereerde snoekbaars. “Marcstje z’n nieuwe vlamme verliest met 1-0 in Genk!” juichte haar echtgenoot, meteen gevolgd door “Op z’n Couckebakkes!” Marijke slaakte een diepe zucht.

De volgende dagen maakte Just zich zorgen over de openlijke verzuchtingen die coach Verheyen in de kranten spuide. Gert hekelde het gebrek aan spitsengoals en creativiteit binnen zijn ploeg. Gelukkig verzekerde lefgozer Indy Boonen de KVO-familie dat hij bereid én in staat is om het stedelijk zwembad eigenvoetig uit te breiden. Just beëindigde zijn week aan het voetbalstrand dan ook met de gedachte: als die Boonen half zo goed is als zijn ex-wielrennende naamgenoot, staat de kuststad nog een leuk seizoen te wachten.

Advertentie