In de rubriek ‘vergane glorie’ licht DFVF een ‘vergane’ ploeg uit Nederland of België uit. In deze aflevering aandacht voor RCS Verviers. Royal Cercle Sportif Verviétois wordt opgericht in 1896. De club speelt twintig jaar op het hoogste niveau, voor het laatst in het seizoen 1960/1961. De laatste jaren komt de club, die haar thuiswedstrijden afwerkt in het Stade Communal de Bielmont, uit in de Belgische Derde Klasse. In 2015 verdwijnt stamnummer 8 definitief.

De club wordt in 1896 opgericht als Verviers Foot-Ball Club en sluit zich aan bij de UBSSA (Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques), de voorloper van de Belgische Voetbalbond. In 1903 fuseert het met Stade Wallon de Verviers tot Club Sportif Verviétois (CS Verviétois). De club krijgt in 1926 het predikaat “Koninklijk” en gaat sindsdien als Royal CS Verviétois door het leven.

In de beginjaren spelen de groen-witten steevast op het hoogste niveau. In het seizoen 1906/1907 wordt Verviétois echter laatste en degradeert het uit de Ere Afdeling. Na enkele seizoenen in de Eerste Afdeling, zoals de latere Tweede Klasse toentertijd werd genoemd, promoveert Verviers in 1912 weer en tot 1924 speelt de club op het hoogste niveau.

Vanaf het seizoen 1926/1927 zakt de club weg en speelt Verviers langere tijd op het tweede niveau of lager (vooral rond de Tweede Wereldoorlog). Na de oorlog keert Verviers terug in de Tweede Klasse en in 1956 wordt men zelfs kampioen. Er volgen vijf seizoen in de hoogste afdeling. Ex-international Jo Pannaye (13 caps) is in die periode speler-trainer bij Les Béliers. Verviers weet in 1956 te finale te bereiken van de Beker van België en delft daarin het onderspit tegen Doornik (2-1). Pannaye is later – in de jaren tachtig – ook nog een tijd lang technisch directeur bij de club.

Na de degradatie in 1961 zakt Verviers definitief weg. In 1972 degradeert de club naar de Derde Klasse en in 1974 zelfs naar de vierde afdeling. Drie seizoenen later valt de club zelfs terug naar Provinciale reeksen. Op een enkel seizoen na, blijft de ploeg uit de textielstad tot 1993 in de Vierde Klasse hangen. Uiteindelijk weet de club zich in de jaren negentig opnieuw omhoog te werken. Van 1993 tot 2000 speelt het in Derde Klasse.

De club kampt door de jaren heen continu met financiële problemen. In 2000 fuseert RCS Verviers met het nabijgelegen Royal Dison Sport (stamnummer 63) tot Royale Entente Dison-Verviers. Men gaat spelen onder stamnummer 8 van Verviers. Een jaar later wordt de naam gewijzigd in Royal Excelsior Dison Verviers en in 2002 wordt de naam Royal Cercle Sportif Verviétois in ere hersteld.

“De vraag die ik mezelf stel is of de clubleiding al op het moment van ondertekening van onze contracten wist dat ze die niet konden betalen. Als dat zo is, is dat onverteerbaar” – trainer Drazen Brncic in L ‘Avenir.

Vanaf het seizoen 2005/2006 speelt Verviers in de Derde Klasse. Na een aantal jaren in de middenmoot geëindigd te zijn, bereikt de club in 2014 de tweede plaats in de eindrangschikking. Omdat de club in financieel zwaar weer verkeert, krijgt het geen licentie om te promoveren naar de Tweede Klasse.

Vanwege de voortdurende financiële problemen wordt begin juli 2014 op de algemene vergadering van de club beslist om RCS Verviétois in vereffening te laten gaan. De club mag wel in derde klasse blijven spelen. De aangekondigde vereffening zorgt voor een exodus van spelers. Ook trainer Drazen Brncic keert de club de rug toe en trekt naar Union St Gillis. Brncic heeft, net als een aantal spelers, nog salaris van de club te goed.

Verviers wil de activiteiten nog een periode voortzetten, om de vereffening op een goede manier af te handelen, op die manier te voorkomen dat de waarde van de club te snel zou dalen en daarmee de kans op een eventuele overname te dwarsbomen. Dat heeft nog enige voeten in aarde, want in de winterstop mag Verviers van de KBVB de competitie niet hervatten als de club de achterstallige lonen van de ex-spelers Marco Ingrao en Frédéric Tuta (€ 38.000,00) niet heeft voldaan. De club spant een kort geding aan bij de rechtbank van Luik om het speelverbod ongedaan te maken en slaagt daarin.

“Hoe dan ook, als vereffenaar kan ik niet vechten om het stamnummer 8 te behouden als niemand anders dat ook wil” – vereffenaar Perry Defrance

RCS Verviers mag de competitie uiteindelijk gewoon uitspelen. In de stand eindigt de ploeg op een voorlaatste plaats, ruim voor hekkensluiter KV Turnhout en slechts drie punten achter nummer zestien, CS Visé. De club degradeert naar de Vierde Klasse. Omstreeks 1 juli 2015 gaat de stekker echter definitief uit de club. Wegens niet-betaalde federale schulden wordt de licentie van stamnummer 8 ingetrokken en wordt de club opgeheven. Volgens voorzitter Maxime Degey zijn het niet alleen de onbetaalde spelerssalarissen die de club de das omdoen, maar ook een oude overheidsschuld van € 270.000.

Futurofoot Verviers“, het opleidingsinstituut van de RCS Verviers, vraagt vlak na de opheffing van de club een nieuw stamnummer aan bij de KBVB. In augustus 2015 krijgt het nieuwe “Cercle Sportif Jeunesse Vervietoise” stamnummer 9657 toebedeeld. In het seizoen 2015/2016 worden enkel jeugdteams ingeschreven in de competitie. Een jaar later schrijft de club weer een eerste elftal in. De ploeg moet starten in de Vierde Provinciale reeks. De naam van de club wordt gewijzigd in CS Verviers.

CS Verviers kan sindsdien weer omhoog kijken. Het eerste team wordt meteen kampioen in de competitie weet daarnaast de Provinciale Beker te winnen door een 2-1-overwinning op Etoile Vervietoise. Afgelopen zomer promoveert CS Verviers opnieuw doordat het de play-offs wint door in de finale te winnen van Trois-Frontières. Na deze twee promoties op rij komt het “nieuwe” CS Verviers dit seizoen uit in de Tweede Provinciale afdeling.

Advertentie