Woensdag 19 september. Just zat gespannen te genieten van De Leeuw van Vlaanderen, een filmbrouwsel uit 1984, herschreven en verbeeld door wijlen Hugo Claus. En gebaseerd op het gelijknamige boek van de nog wijlener Hendrik Conscience. In de prent revolteert een meute onvervaarde Vlamingen tijdens de Guldensporenslag, in 1302 beter gekend als de slag bij Kortrijk. Met een rood-witte sjaal om de nek zag Just de Fransozen afdruipen met een stokbrood tussen de bilspleet.   

De film kreeg destijds sloten kritiek omdat het historisch gezien niet helemaal juist in mekaar stak. Onterecht, dacht Just, Claus had gerust nog wat meer op het gaspedaal mogen staan. In gedachten zag hij Frank Aendenboom, aka de Leeuw van Vlaanderen, en Jan Decleir, aka Jan Breydel, samen de eerste steen leggen van het Guldensporenstadion. Een huzarenwerk dat uiteindelijk pas in het gezegende jaar 1947 een eerste keer in gebruik zou worden genomen. Daar kan de Sagrada Familia een serieuze baksteen aan zuigen…

De voorbereiding: in het donkerste hol van het klassement

Glen De Boeck leverde de voorbije maanden een strijd waarvoor Jan Breydel respectvol zijn goedendag over de haag zou gegooid hebben. De arme oefenmeester schreeuwde terecht zijn ongenoegen uit over de beperkte kern waar hij het moest mee rooien en gebruikte de media om zijn bestuur onder druk te zetten. Voorzitter Joseph Allijns leek niet onder de indruk, maar gaf de stakker met onder andere Mboyo, Ezekiel en De Sart dan toch nog enkele spelers met pluimen op hun voetbalhoed.

De vertraagde reactie van het bestuur van Kortrijk leidde tot een slabakkend seizoensbegin. Op de vorige speeldag gingen de rood-witten nog pijnlijk onderuit op veld van Moeskroen (1-0). De Kerels verbleven met amper 5 punten dan ook in het donkerste hol van het klassement. En daar bevond zich tevens Zulte Waregem, de eerstvolgende tegenstander. Een Guldensporenslag aan de Gaverbeek, net wat we nodig hebben om het moreel te boosten en een revolutie in gang te zetten, vond Just. Op naar de derby!

Matchday: kussen versus pantoffel

Van een revolutie was tijdens de eerste helft weinig te merken. Al zorgden scheids en VAR na een klein kwartier wel voor een opstootje in het salon van Just en Marijke. Smet keurde onterecht een goal van Julien De Sart af nadat Lepoint in dezelfde fase door de ene Zultenaar tegen de andere werd gesmakt. Just keilde luid vloekend een kussen in de richting van het beeldscherm, om amper anderhalve seconde later de linker pantoffel van Marijke tegen zijn slaap te voelen kwakken.

Gelukkig kwam er beterschap na de rust. Kortrijk trok het groene graslaken meer en meer naar zich toe en in minuut 70 lukte Ilombe ‘Petit Pelé’ Mboyo de 0-1. Just veerde opgewonden recht uit de zetel waar hij tijdens de rust alle kussens uit verwijderd had. De thuisploeg probeerde nadien terug te slaan, maar zelfs Hamdi Harbaoui, die in zijn vorige 10 wedstrijden tegen de Kerels 7 goals maakte, kreeg niks voor mekaar. Meer nog, in de toegevoegde tijd gaf good old Teddy Chevalier zijn ex-werkgever een fataal nekschot (0-2). Driepunter binnen!

De cooling down: bloemetjes van Glen

Terwijl de spelers van KVK zich begonnen voor te bereiden op het bekertreffen tegen Harelbeke – alweer een dichte buur – was Just nog aan het nagenieten van de derbyzege. Net als Teddy Chevalier, die de spelers en supporters van buur ende boer Zulte Waregem een serieuze koek van eigen deeg had gegeven. En dat mocht ook wel na het getreiter over het missen van de Gouden Stier op het einde van het vorige seizoen. Teddy lacht, best lacht.

Wat een contrast met enkele maanden geleden, besloot Just zijn rood-witte week. In volle voorbereiding op het seizoen blies Glen De Coach nog een oefenwedstrijd af omdat hij over amper 13 veldspelers kon beschikken. Nu strooide hij de dagen na de wedstrijd kwistig met bloemetjes richting de transferbeslissers van Kortrijk. Zelfs Bredero zijn bakkes was opengevallen van verbazing bij zo’n ommekeer. Maar niet het bakkes van de Leeuw van Vlaanderen, want die was zeker en vast blijven geloven in een goede afloop.

Advertentie