Sinds afgelopen zondag was hij al de jongste debutant ooit in het eerste elftal van Ajax. Met zijn doelpunt in de bekerwedstrijd tegen HVV Ter Werve kroonde Ryan Gravenberch zich woensdagavond tevens tot jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van de Amsterdamse club.

Afgelopen weekend werd Ryan Gravenberch de jongste Ajax-debutant aller tijden, toen hij in de met 3-0 verloren uitwedstrijd tegen PSV in de 83e minuut David Neres kwam vervangen. De Amsterdammer, bij zijn debuut 16 jaar, 4 maanden en 7 dagen oud, loste hiermee Clarence Seedorf af, die de ‘titel’ van jongste Ajacied al sinds 28 november 1992 met zich meedroeg.

Voor de bekerwedstrijd tegen tweedeklasser Ter Werve deed coach Erik ten Hag een beroep op een groot aantal jonkies. Ook voor Ryan Gravenberch had hij een basisplaats op het middenveld gereserveerd. De rechtspoot beschaamde het vertrouwen van zijn trainer niet en  zorgde met zijn treffer in de 82e minuut voor de 7-0-eindstand. Hiermee schoot hij zichzelf meteen weer in de boeken.

‘Ik hoorde net dat ik ook de jongste doelpuntenmaker ben, volgens mij? Dat is mooi meegenomen, ik was echt op zoek naar die goal. Tegen PSV kon het helaas niet, dus heb ik het nu maar gedaan’ –  een grappende Ryan Gravenberch

De ster van de in de Bijlmer geboren en getogen Gravenberch rijst snel. Sinds de start van de voorbereiding traint hij mee met de selectie van het eerste elftal. Tot nu toe speelde hij vier duels met Jong Ajax in de Keuken Kampioen Divisie. Hij ontbrak in de selectie van zijn leeftijdsgenoten in de Youth League. Daarvoor in de plaats mocht hij al sfeer snuiven bij de grote jongens in de Champions League. Afgelopen zomer werd de tiener met Oranje onder 17 nog Europees Kampioen.