Deze namiddag won Borussia Dortmund een knotsgekke wedstrijd thuis tegen Augsburg met 4-3. Met een hattrick hielp wissel Alcácer Die Borussen aan een comeback na nog 1-2 achter te hebben gestaan in minuut 71. Geluk, zal u denken. Neen, het is  al de zesde keer (!) dat supersubs de match op zijn kop keren.

Zowel in Dortmund als in München ondervonden ze een trainerswissel afgelopen zomer. Der Rekordmeister haalde Niko Kovac, de succescoach van Frankfurt die de overstap naar een topclub moest maken. Lucien Favre nam het roer over in Dortmund, na enkele succesvolle jaren in Nice. Minder aanpassing voor Favre, want bij Dortmund zou hij opnieuw een gelijkaardig systeem kunnen spelen met jonge voetballers.

Terwijl ze in München onder niveau presteren, staat Borussia Dortmund na zeven wedstrijden op kop van de Bundesliga en leiden ze hun groep in het kampioenenbal. Het is niet zonder horten of stoten, maar de ploeg toont een ongelofelijk karakter en tactische flexibiliteit wanneer het moeilijk is.

Supersubs

Paco Alcácer, die met twijfel arriveerde, startte in de competitie nog geen wedstrijd. Hij leek een aanpassingsperiode nodig te hebben, en liep een kleine blessure op. Toch kon hij ondertussen drie keer invallen, waar hij per beurt gemiddeld 27 minuten speelde. Dat lijkt weinig tijd om een impact te kunnen maken, maar hij lijkt zijn killer-instinct terug te hebben: 6 doelpunten in de Bundesliga, en dus topschutter. In de Champions League startte hij tegen Monaco, en wist hij onmiddellijk ook te scoren.

Tot voor vandaag was supertalent Jadon Sancho de meest opvallende invaller. De jonge Engelsman mocht al zes keer het veld betreden, en haalde zo maar liefst vijf assists en één doelpunt. Tegen Augsburg mocht hij vandaag dan eindelijk starten, en hij bevestigde. Met een assist voor de eerste gelijkmaker toonde hij dat hij die basisplaats verdient. De flankspeler begint zich te ontpoppen tot een assistkoning. In de Champions League startte hij wel al twee keer, waar hij tegen Monaco ook de assist gaf voor de 1-0 vlak na rust.

Lucien Favre lijkt op de gepaste momenten telkens de juiste tactische ingreep te kunnen maken. Het hoeft niet elke wedstrijd te gebeuren, wat het vertrouwen van de ploeg opkrikt.

Generaal Witsel

Na een veelbesproken periode in China maakte hij terug de overstap naar een Europese topclub, en of dat de juiste was. Met twee goals in zijn eerste twee officiële matchen werd de krullenbol onmiddellijk een publiekslieveling. Maar de supporters wisten dat dat niet zou blijven duren, goals maken is zijn taak niet. Witsel is onmisbaar voor Favre. Hij behoudt de balans en zorgt voor rust in de ploeg. Van de tien wedstrijden startte hij slechts eenmaal niet: tegen Frankfurt, waar zijn inbreng voor de rust zorgde die hen naar overwinning leidde. De Luikenaar werd ook pas twee keer gewisseld, bij riante voorsprongen.

Het is duidelijk, Witsel maakt indruk, en dit zou misschien wel eens het jaar van Dortmund kunnen worden.