Het nationale team van Curaçao speelt vrijdagavond zijn tweede wedstrijd in de kwalificatiereeks van de CONCACAF Nations League. De eerste wedstrijd werd met dubbele cijfers gewonnen en ook de tweede tegenstander zou geen problemen moeten opleveren. Voor de ambitieuze bondscoach is de Nations League een opwarmer voor het uiteindelijke doel: kwalificatie voor het WK 2022 in Qatar. Om dit doel te bereiken benadert de voetbalbond steeds vaker voetballers die actief zijn in Nederland. Ook spelers die al wedstrijden speelden voor (jeugd)teams van Oranje. Steeds meer spelers met roots op het Caraïbische eiland kiezen de laatste tijd ook daadwerkelijk voor het nationale elftal van Curaçao.

Curaçao neemt het vrijdagavond in de CONCACAF Nations League op tegen de Amerikaanse Maagdeneilanden. De ploeg van bondscoach Remko Bicentini begon vorige maand uitstekend aan zijn reeks. Het team vermorzelde Grenada in het Ergilio Hatostadion in Willemstad met maar liefst 10-0. Curaçao stuit later nog op Guadeloupe en Antigua & Barbuda.

Vol voor de winst

Na de veegpartij tegen Grenada is de verwachting dat ook de Amerikaanse Maagdeneilanden geen onoverkomelijke horde vormen. Ter illustratie: Curaçao staat op de 81e plaats op de FIFA-ranking (genesteld tussen Wit-Rusland en Luxemburg) en de Amerikaanse Maagdeneilanden staan op plaats 201, net onder Pakistan en Sri Lanka, maar nog boven de Kaaiman Eilanden en San Marino.

Curaçao verloor nog nooit van de komende tegenstander. Men speelde drie keer eerder in de historie tegen elkaar. Voor het laatst op 6 juni 2016. Toen werd het 7-0. Vrijdag gaan de mannen van bondscoach Bicentini in Florida dan ook vol voor de winst.

Nederlands tintje

Steeds meer spelers die buiten de boot vallen bij Oranje kiezen voor het nationale team van Curaçao. Zo zijn PSV-keeper Eloy Room, verdediger Cuco Martina (Stoke City) en middenvelder Leandro Bacuna (Reading FC) er inmiddels vaste basisspeler. Voor de wedstrijd tegen de Amerikaanse Maagdeneilanden debuteert Gervane Kastaneer in het team van de Caribische voetbalbond. De aanvaller van NAC Breda kwam tijdens de huidige EK-kwalificatie nog in actie voor Jong Oranje.

“Het is een hele andere tijd. Toen ik begon hadden we drie profs in de selectie. Veel meer spelers kiezen nu voor Curaçao. Ik heb een lijst met 56 goede spelers. Het voetbal daar is puur en vanuit het hart. Mooier kan niet” – bondscoach Remko Bicentini in het Algemeen Dagblad

In Nederland zijn er heel wat talentvolle voetballers met een dubbele (voetbal) nationaliteit. De Curaçaose voetbalbond probeert spelers warm te maken voor een interlandcarrère “overzee”. Vaak kiezen de jongeren eerst om uit te komen voor de vertegenwoordigende (jeugd) elftallen van Nederland, maar wanneer een de overstap naar het “grote” Oranje te hoog gegrepen is, worden ze bij Curaçao met open armen ontvangen, zoals onlangs dus Kastaneer.

Van de huidige selectie van 23 spelers, komen er 11 uit in een Nederlandse competitie. Zeven spelers zijn actief in de Eredivisie, twee in de Eerste divisie en twee in de Tweede divisie. Nog eens zeven spelers werden in Nederland opgeleid en spelen inmiddels elders in Europa. Slechts vier geselecteerden komen uit voor een ploeg op de Antillen. Het is dat Oranje-bondscoach Ronald Koeman voor de wedstrijd van Nederland tegen Duitsland drie debutanten uit de Eredivisie selecteerde, anders zou de selectie van Curaçao meer spelers uit de Nederlandse competitie(s) tellen dan Oranje zelf.

“Als ik eerlijk ben, droomde ik ook van Oranje, net als iedere jongen. Maar ik ben ambitieus en hier speel ik gewoon wel op een groot toernooi als de Gold Cup” – doelman Eloy Room (PSV) tegen Voetbal International

De selectie van Curaçao bestaat uit de volgende spelers: Eloy Room (PSV), Rowendy Sumter (RKSV Scherpenheuvel, Curaçao), Jarzinho Pieter (SV Juventus, Bonaire), Cuco Martina (Stoke City), Darryl Lachman (PEC Zwolle), Jurich Carolina (NAC Breda), Jeremy de Nooijer (Sheriff Tiraspol), Shanon Carmelia (IJsselmeervogels), Suently Alberto (Sparta Rotterdam), Quentin Jacoba (Kozakken Boys), Gervane Kastaneer (NAC Breda), Brandley Kuwas (Heracles Almelo), Leandro Bacuna (Reading FC), Gevaro Nepomuceno (Oldham Athletic), Rangelo Janga (FC Astana), Elson Hooi (ADO Den Haag), Ayrton Statie (geen club), Michael Maria (FC Twente), Quenten Martinus (Urawa Red Diamonds), Jafar Arias (FC Emmen), Jimbertson Vapor (SV Vespo, Bon), Jurensley Martina (Jong Holland, Cur) en Charlison Benschop (FC Ingolstadt 04).

De broers Shermar en Shermaine Martina van MVV Maastricht, tegen Grenada nog allebei goed voor een basisplaats, zitten dit keer niet bij de selectie van bondscoach Bicentini.

WK is het doel

Remko Bicentini is naast bondscoach van Curaçao ook nog gewoon trainer-coach van zondag-eersteklasser SV Juliana’31 uit Malden. De geboren Nijmegenaar nam als bondscoach in 2016 het stokje over van Patrick Kluivert. Sindsdien won hij de Carribean Cup door in de finale Jamaica met 2-1 te verslaan en kwalificeerde zijn team zich voor de Gold Cup. Daar leed zijn ploeg weliswaar drie nederlagen tegen (opnieuw) Jamaica, El Salvador en Mexico (drie maal 0-2), maar daarna verloor de nationale equipe geen wedstrijd meer. Kwalificatie voor het WK in 2022 in Qatar is het uiteindelijke doel van zijn project. Curaçao ging ter plaatse al op verkenning en versloeg tijdens die trip het nationale team van de oliestaat met 2-1.

Advertenties