Dinsdagavond staat de 127e editie van de “Derby der Lage Landen” op het programma. België en Nederland staan dan in het Heizelstadion in Brussel tegenover elkaar in een vriendschappelijke wedstrijd. DFVF dook in de historie van deze klassieker en zette de belangrijkste wetenswaardigheden op een rij.

De eerste en de laatste interland

De twee landen stonden voor het eerst tegenover elkaar op 30 april 1905. Bij deze eerste editie was België de gastheer. In de “Hel van Deurne” ging Oranje in zijn allereerste interland ooit met een 1-4-overwinning aan de haal. Alle Oranjedoelpunten kwamen op naam van Eddy de Neve.  Overigens was ook het Belgische doelpunt van Nederlandse makelij: Ben Stom (what’s in a name?) passeerde zijn eigen doelman.

De laatste ontmoeting tussen de twee landen werd gespeeld op 9 november 2016. In Amsterdam werd het 1-1. Doelpuntenmakers waren Davy Klaassen (uit een penalty) en Yannick Carrasco.

België Rode Duivels
De Rode Duivels in de line-up © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Nederland won het vaakst

Van de 126 ontmoetingen wist Nederland er 55 te winnen. Dertig maal werd het gelijk en België trok 41 keer aan het langste eind. Het doelsaldo bedraagt 250-206 in Nederlands voordeel.

Opvallend is dat van de 126 gespeelde duels er maar liefst 108 vriendschappelijk waren. Twaalf duels werden gespeeld in het kader van een WK-kwalificatie en twee keer ging het om kwalificatie voor het Europees kampioenschap in 1976. De buurlanden kwamen twee keer tegen elkaar uit op de Olympische Spelen (1920 en 1928) en twee maal op een eindronde van het Wereldkampioenschap (1994 en 1998).

België verloor nog nooit op een WK Eindronde van Nederland. In Orlando (WK USA in 1994) won België met 1-0 en vier jaar later, op het WK in Frankrijk, werd in Parijs niet gescoord (0-0).

De grootste overwinningen

Nederland versloeg België één keer met 8-0  (op 29 maart 1936 in Amsterdam)  met doelpunten van onder meer Kick Smit en Bep Bakhuys en één keer met 9-1 (4 oktober 1959 in Rotterdam) met doelpunten van onder meer Kees Rijvers, Jan Klaassens en Faas Wilkes.

België won een keer met 5-0 (op 29 april 1906 in Antwerpen) met doelpunten van Lommeke Vanden Eynde, Hector Goetinck en een hattrick van Robert De Veen en een keer met 7-2 (12 november 1950 in Antwerpen) met goals van onder meer Pol Anoul, Torreke Lemberechts en Jef Mermans.

Oranje Nederland
Nederland in de aanval tegen Slowakije (1-1) © Auteursrechten: netwerk eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Meeste doelpunten in één duel

De doelpuntrijkste derby was die op 25 november 1951 in Rotterdam. In een ware thriller werd het 6-7 voor de Rode Duivels. Pol Anoul scoorde drie keer voor de Belgen en Abe Lenstra deed dat even vaak voor Oranje.

Andere doelpuntrijke wedstrijden waren de 9-3-zege van Nederland op 11 maart 1934 en meer recent de 5-5 op 4 september 1999. In laatstgenoemd duel (in Rotterdam) scoorden Edgar Davids (2) en Patrick Kluivert (3) de Nederlandse doelpunten en Bart Goor, Emile Mpenza, Marc Wilmots en Branko Strupar (2) wisten voor België het net te vinden.

De laatste ontmoetingen

Voor de laatste Nederlandse overwinning tegen België moeten we terug naar 1997. Beide landen troffen elkaar toen in de kwalificatiereeks voor het WK in Frankrijk. Nederland won toen beide ontmoetingen (met 0-3 in Brussel en 3-1 in Rotterdam). Op het WK zelf kwamen beide landen elkaar opnieuw tegen. In de groepsfase werd het in Parijs 0-0.

België Rode Duivels
De “Derby der Lage Landen” wordt gespeeld in het Koning Boudewijnstadion in Brussel © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Sindsdien troffen België en Nederland elkaar enkel nog in vriendschappelijke wedstrijden. Er werden zes interlands gespeeld, drie in Nederland en drie in België. Dit leverde vier gelijke spelen op (5-5, 2-2 en twee maal 1-1) en twee Belgische overwinningen (0-1 en 4-2).

Voor de wedstrijd van aanstaande dinsdag zijn de Rode Duivels favoriet. Na het behalen van de derde plaats op het WK in Rusland, werden ook de eerste twee ontmoetingen in de Nations League in winst omgezet. Tegen IJsland werd het 3-0 en Zwitserland werd door twee doelpunten van Romelu Lukaku met 2-1 opzij gezet.

De Rode Duivels proberen dinsdag voor de achtste maal op rij ingeslagen te blijven tegen de Noorderburen. Nederland lijkt het dieptepunt van de crisis achter zich te hebben gelaten. Het “nieuwe” en verjongde Oranje verloor onder bondscoach Ronald Koeman in de Nations League eerder wel nog nipt van wereldkampioen Frankrijk (2-1), maar verraste afgelopen zaterdag met een -zij het wat geflatteerde- 3-0-overwining op aartsrivaal Duitsland.