Morgenavond gaat het Belgische profvoetbal met Club Brugge – Waasland-Beveren en Westerlo – OH Leuven gewoon verder na een korte, maar uiterst bewogen break. De aangeduide scheidsrechters, die sowieso al veel kritiek krijgen en zouden hebben gekregen, zullen (vanaf) dit weekend nog meer in de gaten gehouden worden. Een erg ondankbare taak dus.

Wat we als fans en waarnemers kunnen doen, is de scheidsrechter bij elke fase in elke wedstrijd beschuldigen van matchfixing. Wat we ook kunnen doen, en daartoe roep ik op, is er (terecht) vanuit gaan dat de scheidsrechters, lijnrechters en videoscheidsrechters in eer en geweten handelen*. De wedstrijdleiders, deze mensen (jawel, het zijn mensen), die het ook voor het ‘propere handen’-schandaal al hard te verduren kregen, mogen niet de grootste slachtoffers – lijders – worden van de eventuele daden van anderen in hun vakgebied.

Onze andere oproep over deze kwestie, die eerder op onze sociale mediakanalen verscheen, kan je hier nog eens lezen:

Oproep | #PropereHanden

We merken dat een tendens van de laatste jaren in de journalistiek (en in het consumeren van journalistiek werk) een hoogtepunt bereikt heeft. Geruchten worden snel omgezet in feiten, om vervolgens veelvuldig gedeeld en overgenomen te worden en later bevestigd of ontkracht. Dit heeft een grote invloed.

Met betrekking op het grote dossier dat de Belgische voetbalwereld de laatste dagen overhoop heeft gegooid, willen we jou, als lezer, oproepen om een gezonde dosis kritiek in te bouwen in je consumeergedrag. Laat het gerecht zijn werk doen en voeg enkele korrels zout toe aan elk beetje informatie dat je te horen of te zien krijgt. Vorm geen ongenuanceerde mening op basis van vooroordelen of vage geruchten. En dit in twee richtingen: gooi niemand op de brandstapel en steek voor niemand je hand in het vuur.

Ook binnen onze redactie is dit het grote gespreksonderwerp. We hebben evenwel beslist hier geen artikels over te publiceren, de geruchtenmolen draait al snel genoeg. We laten de berichtgeving over aan de instanties die zich met de zaak bezighouden.

 

*Ik zeg dit zonder beïnvloed te zijn geweest…

Advertenties