Daar waar België zich druk maakt over triviale zaken als matchfixing, corrupte spelersmakelaars en zwart geld in het voetbal, daar heeft Nederland pas echt een probleem. Daar raast namelijk al een paar weken een losgeslagen rood-witte horde door de stadions en straten. “Blijf binnen! Alarmfase één, de Sjengen komen!”

Ze komen uit het Zuiden en trekken door het land als waren zij het niets of niemand ontziende leger van Atilla de Hun. “Sjengen on tour!”. Het hele land zucht onder de explosies van geweld en elke week is het maar weer de vraag waar men nu weer opduikt. Gelukkig volgen de wijze burgervaders van de steden en dorpen in den lande massaal elkaars voorbeeld en geven massaal code Rood af: “Sjengen niet gewenscht”…

Utregse ha(r)telijkheid

Want oh oh, wat ging het gruwelijk mis eind september in Stadion Galgenwaard. Net op het moment dat een paar “hoodie-dragende” pappa’s met kushandjes ha(r)telijk afscheid namen van hun gasten uit Maastricht, opende een gastvrije Utreg-steward de poort tussen het uitvak en het belendende familievak. Een uitgelezen kans voor een deel van de Sjengen om verhaal te halen. Er ontstond een schermutseling aan de poort, er vielen een paar tikken over en weer, waarna de Sjengen niet veel later vakkundig door een paar agenten terug hun vak in werden geknuppeld.

MVV
Rood-wit slaat de klok op de Angel Side tribune in Stadion De Geusselt © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

De maandag erop zouden de Sjengen weer op visite komen, maar dat vond de Utrechtse burgemeester geen goed plan. Stadionverbod voor iedereen uit Maastricht. Voor straf niet op een kille maandagavond naar een troosteloos leeg stadion voor een wedstrijd tegen wat reserves die voor spek en bonen aan de competitie meedoen. Dat zal ze leren, die hooligans!

Dat kunnen wij beter, moet de burgemeester van Enschede vorige week gedacht hebben. Hij had de gemeente-archivaris al op pad gestuurd op zoek naar de krant van een kleine twintig jaar geleden. In 2000 speelden de Tukkers en de Sjengen namelijk voor het laatst tegen elkaar en ging het toen ook al niet helemaal mis? Hij wist het niet meer zeker. De archivaris kon ook niks schokkends vinden, maar toch nam de burgemeester maar het zekere voor het onzekere. Maar liefst zes bussen vol Sjengen waren immers in aantocht. De burgemeester kreeg het er maar benauwd van. Dit was toch de Eerste Divisie? Daar komen toch geen uitsupporters mee, tenminste dat hadden ze hem voor het seizoen nog zo op het hart gedrukt. En dan ook nog eens dat krapuul uit Mestreech. Hij had het heus wel gelezen hoor. Hij had zelfs filmpjes gezien van wat er zich allemaal had afgespeeld in De Galgenwaard. Zoiets ging hem niet gebeuren!

Bonje in Borne

Hij tikte op google “Maastricht” in en las tot zijn grote schrik dat de mensen daar Bourgondiërs zijn….die houden wel van een glas! Hij zag ook dat die andere Onno in de tijd dat die de scepter zwaaide aan de Maas grote problemen had met al die coffeeshopbezoekers in de stad. Ineens wist hij het: “Allemaal verplicht met de bus en geen drank en geen drugs, anders stuur ik ze linea-recta terug naar huis”. En wacht, ligt Borne niet toevallig op de weg van Maastricht naar Enschede? “Dan sturen we de bussen daar naar het arrestantencomplex en als er niet geluisterd wordt, kan dat tuig meteen daar blijven”. Briljant, al zei hij het zelf. De burgemeester wreef zich glimmend van trots in zijn knuistjes.

En daar kwamen ze, de eerste drie bussen met Zuiders rapaille. Die bussen werden eens goed doorzocht op aanwezigheid van drank of drugs. Eén voor één uitstappen, dan een foto van je ID en als klap op de vuurpijl een blaastest. “Afspraak is immers afspraak”. Iedereen moest blazen. Behalve de buschauffeur dan, want die moest rijden. “Haastige spoed is zelden goed”, vond de Hermandad en deed dus kalmpjes aan. Dat de Sjengen daardoor de aftrap niet op tijd zouden halen? Geeft toch niks, want zongen die hooligans niet altijd “Wij komen niet voor het voetbal”?

MVV
Zicht vanaf de Boschpoort-tribune tijdens MVV-Roda JC © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist

Helaas, niks gevonden. Dan maar wachten op tweede lading bussen. Maar wat nu, die gasten wilden helemaal niet meewerken aan de controle en zelfs de discussie aan gaan met oom agent. Dat was niet de bedoeling! Net alsof de politie niet wist dat het voetbalsupporters waren en geen criminelen en natuurlijk hadden ze in Twente ook al gehoord van de AVG. En Nederland is al helemaal geen politiestaat. Hadden die Sjengen dan niet op tv gezien dat zelfs de arm der Wet heeft moeten staken voor een beter salaris? Dan maar even wapperen met de wapenstok en de honden eens goed laten blaffen. Verdorie, daar waren die relschoppers ook al niet van onder de indruk. Dan sturen we ze maar terug naar huis. Maar wacht, we achtervolgen ze wel een stuk en als ze willen uitstappen voor een plaspauze, kunnen we misschien toch nog een paar tikken uitdelen.

Angel Side in Hellmond

“Begint het nu alweer?”, moet de burgemeester van Helmond gedacht hebben toen zij al die verschrikkelijke verhalen van haar collega uit Twente hoorde. Vorig seizoen ging het in Stadion De Braak ook al mis. Toen wilden die Sjengen ook al niet luisteren en namen ze, ondanks dat zij nog zo gezegd had dat dat niet mocht, een vlag met een varkenskop mee naar binnen. Ze lieten zich niet eens controleren door de stewards, want ze sprongen zo over de toegangspoortjes. En maar zwaaien met die vlag, die batteraove. Werd het potverdikkie in blessuretijd ook nog 2-3. Dat was niet de bedoeling, want nu verpestten ze ook nog het feestje dat de Helmondse fans hadden gepland met hun kameraden uit Burnley en Molenbeek. Logisch dat die toen de politie gingen aanvallen. Die Sjengen waren toen wel al lang en breed onderweg naar huis, maar het kwam allemaal door hun, door dat uitdagen met die vlag met die varkenskop!

“Ik wil ze er daarom deze keer niet bij hebben. Helmond Sport heeft het al zo moeilijk met die voorlaatste plaats op de ranglijst. En MVV is dit seizoen uit nog ongeslagen. Let maar op, die gaan hier winnen en dan klimmen die Sjengen van blijdschap misschien ook nog over de hekken. Weet je wat al dat overwerk door de politie op vrijdagavond kost?”.

Oei, daar meldt MVV zich via de mail. Of het niet allemaal wat overdreven wordt. Geen Maastrichtse fans in het stadion en zelfs een gebiedsverbod voor de binnenstad. Gaat mevrouw de burgemeester niet wat ver? “Ja, hallo MVV-bestuur. Zien jullie het dan niet? De Angel Side in Hellmond, dat kan toch nooit goed gaan. En voorkomen is nog altijd beter dan genezen!”

Noot van de redactie: Dat de supporters uit Maastricht geen lieverdjes zijn, daar zit soms best wel wat in, maar kunnen we wel de kerk in het midden laten? Het gaat om voetbalsupporters, niet om leden van een criminele organisatie. De goedwillenden zijn nog altijd in de meerderheid. Geweld is niet goed te praten, maar de werkelijke gebeurtenissen staan in schril contrast met de maatregelen van menig lokale driehoek. Het heeft allemaal veel weg van een heksenjacht. Symboolpolitiek van de bovenste plank. Hoog tijd voor normalisatie van het supportersbeleid in Nederland!

Advertentie