Zaterdag 27 oktober staat voor het eerst in ruim zes-en-een-half jaar de kleine Luikse derby tussen FC Seraing en Club Luik weer eens op de kalender. Beide teams troffen elkaar in competitieverband voor het laatst in het voorjaar van 2012. Het Stade du Pairay in Seraing is zaterdag het decor voor het treffen in de Eerste Amateurklasse.

FC Seraing speelt thuis en is op basis van de resultaten in dit seizoen de favoriet. Les Rouges et Noirs nemen op de ranglijst, samen met RWDM en Rupel Boom, een keurige derde plaats in met dertien punten. Winst is noodzaak om de aansluiting met nummer twee Deinze (17 punten) of koploper THES Sport (21 punten) niet helemaal te verliezen.

Het team van trainer Christophe Grégoire verloor dit seizoen alleen nog maar van Châtelet-Farciennes SC (0-1). Daarnaast werden er heel wat punten verloren door vier keer gelijk te spelen. De kracht van Seraing ligt duidelijk voorin. De Senegalezen Moussa Gueye (29) en Ibou Faye (23) vormen de voorhoede en weten allebei het net van de tegenstander vlotjes te vinden. De twee aanvallers – voorheen actief bij FC Metz – staan deze competitie allebei al op vijf doelpunten.

“De twee clubs hebben in het verleden heel wat moeilijkheden moeten doorstaan maar hebben nu weer een solide basis” – Alain Bettagno, ex-Rode Duivel en voormalig speler van Seraing en Club Luik in La Meuse

Vijf doelpunten, dat is meteen de volledige doelpuntenproductie van tegenstander Club Luik. De ambitieuze Rouges et Bleus zweefden sinds de promotie naar de Eerste Amateurklasse van deze zomer op een wolk van euforie, maar inmiddels is het besef dat het er op een niveau hoger allemaal net iets anders aan toe gaat, goed doorgedrongen in Rocourt. Matricule 4 heeft een moeilijke periode achter de rug, mede vanwege een behoorlijk aantal blessures.

Met een schamele zes punten bezetten de Liègois de derde plaats van onder. Club Luik kon dit seizoen alleen nog maar thuis van Rupel Boom winnen (2-1). Verder kwam de ploeg van coach Dante Brogno tot drie gelijke spelen en leed het vier nederlagen. Het moet gezegd: er werd steeds maar nipt verloren, telkens met maar één doelpunt verschil. Maar ook dat levert geen punten op. Hard blijven werken en hopen dat de munt vanaf nu weer eens de goede kant op valt, is vooralsnog het motto.

FC Luik snakt naar een goed resultaat en wil omhoog, weg uit de degradatiezone. Daarvoor is een overwinning bij buurman Seraing eigenlijk bittere noodzaak. De ploeg zal hoe dan ook gesteund worden door een grote schare fans. Ook de statistieken spreken in elk geval al in Luiks voordeel. Van de laatste tien ontmoetingen verloor de Royal Football Club de Liège er slechts één: in september 2005:

09/04/2012 Seraing – FC Luik 1-1
04/12/2011 FC Luik – Seraing 1-1
20/04/2008 FC Luik – Seraing 1-0
01/12/2007 Seraing – FC Luik 1-2
13/01/2007 Seraing – FC Luik 1-2
03/09/2006 FC Luik – Seraing 1-1
26/02/2005 Seraing – FC Luik 0-1
18/09/2005 Seraing – FC Luik 3-0
18/01/2004 FC Luik – Seraing 2-0
13/09/2003 Seraing – FC Luik 1-1

Een echt betrouwbaar referentiekader is het bovenstaande schema overigens niet. De laatste onderlinge confrontatie is namelijk inmiddels al voorzien van een dikke laag stof. De derbies dateren uit de tijd dat Seraing nog door het leven ging als RFC Sérésien. Het huidige Seraing kwam sedert 2012 als Boussu Dour Borinage en Seraing United uit in de voormalige Tweede Klasse en na de hervormingen in de Eerste Amateurklasse. In 2013 werd de club overgenomen door FC Metz.

De Métallos kwamen buurman Club Luik jarenlang niet meer in competitieverband tegen. Daar waar de rood-zwarten sinds de laatste ontmoeting in 2012 de weg omhoog insloegen, daar kwamen de rood-blauwen uit Rocourt maar niet weg uit de lagere regionen (Vierde en Derde Klasse en na de hervormingen in de Tweede amateurklasse). Door een imponerende serie overwinningen in de promotie play-offs van verleden seizoen wist FC Luik, na enkele vergeefse pogingen, eindelijk het hoogste amateurniveau te bereiken.

Advertentie