De ene ploeg staat op een comfortabele tweede plaats in de Ligue 1, de andere knokt om uit de degradatiezone te raken. Monaco en Lille, of beter gezegd Lille en Monaco, want dat is na 11 speeldagen de verrassende volgorde van beide ploegen in de stand.            

The tables have turned, dat is de balans na 11 speeldagen in de Franse hoogste klassen. De rollen van vorig seizoen zijn omgedraaid. Voor Monaco is het zowaar strijden tegen de degradatie, iets wat ze daar de afgelopen seizoenen niet gewoon zijn, net zoals ze in Lille niet gewoon zijn om mee te strijden voor Europees voetbal.

Best of the rest

Lille, de ploeg die zich vorig seizoen pas op de voorlaatste speeldag kon verzekeren van het behoud, is dit seizoen nog ongeslagen op eigen veld en the best of the rest in Frankrijk.

Met 25 op 33 moet de Noord-Franse ploeg enkel het ongenaakbare PSG vorig zich laten in de stand. De fraaie nummer drie in de ranking Montpellier volgt op drie punten. Lyon en Marseille volgen op vijf en zes punten van Les Dogues. En Monaco…, Monaco heeft al een achterstand van achttien punten.

Een schamele 7 op 33 en een gedeelde laatste plaats is de armzalige balans voor de vicekampioen van vorig seizoen. Verwissel beide ploegen van plaats in de stand, en niemand had voor de start van het seizoen er iets op aangemerkt.

Les Rouge et Blanc konden slechts éénmaal winnen dit seizoen en wachten al dertien wedstrijden op een volgende driepunter, inclusief de Champions League, want ook daar is het voorlopig een drama.

Sterkhouders

Neen, het gaat alles behalve goed met de ploeg van trainer Thierry Henry, die sinds zijn aanwerving op 13 oktober er vooralsnog niet in slaagt het tij te keren.

Met onder andere Thomas Lemar (Alético Madrid), Fabinho (Liverpool), João Moutinho (Wolverhampton) en Keita Baldé (Internazionale) zagen ze deze zomer in Monaco heel wat sterkhouders vertrekken, sterkhouders die onvoldoende vervangen werden. Laat dat hetgeen zijn wat Lille wel goed deed: spelers als Jonathan Bamba (Saint-Étienne) en José Fonte (Dalian Yifang) aanwerven die renderen.

Het blijft alles opgeteld een voorbarige eerste balans. Met nog 27 speeldagen te gaan zijn er nog een hele hoop punten te winnen, of net te verliezen. Zo kunnen de rollen aan het einde van de rit zomaar opnieuw zijn omgedraaid, al zal er dan veel moeten gebeuren.

Advertentie