We weten niet wat door het water van de Rijn stroomt, maar helpen doet het zeker voor de voetbalclubs uit de deelstaat Nordrhein-Westfalen. Vorig seizoen wierp het zijn vruchten af voor promovendus Düsseldorf, en dit seizoen ook bij de clubs die oostelijk en westelijk gelegen zijn, de twee Borussia’s.

Borussia Dortmund en Borussia Mönchengladbach staan op plaats één en twee in de Bundesliga, en dat is niet onverdiend. Beide teams wisten Bayern München te verslaan en creëerden respectievelijk een kloof van zeven en drie punten op ‘Die Rekordmeister’.

Mönchengladbach

Thorgan Hazard wist zich in de tweede seizoenshelft van het seizoen 17/18 te ontpoppen tot een leider in de aanvalslinie van ‘Die Fohlenelf’. Met zeven doelpunten en vier assists is hij een exponent van een sterke aanval. De ploeg scoorde al tijdens 17 opeenvolgende duels, een clubrecord. Dit seizoen krijgt coach Dieter Hecking ook de verdediging aan de praat waardoor Mönchengladbach opnieuw aan de top meedraait.

Dortmund

De gemeenschappelijke deler van deze clubs is dat een Rode Duivel mee aan de basis van het succes ligt. Axel Witsel is heer en meester in de Bundesliga. Week na week maakt hij indruk met zijn onuitputbare bron van loopvermogen en spelinzicht. Lucien Favre vormt Borussia Dortmund terug tot een echte topclub. Met een dominante, doelgerichte en flexibele selectie weet hij zich elke wedstrijd te kunnen aanpassen aan zijn tegenstander en vormt hij hun zwaktes om in zijn sterktes.

Matig München

Een ouder wordende selectie en een nieuwe coach die graag een fysiek belastende speelstijl hanteert. Vroeg of laat moest dat fout lopen. Als je weet dat er naast de oudere spelers ook nog een groep blessuregevoelige spelers zijn kon je inconsistentie voorspellen. De Poolse spits, Lewandowski, is met regelmatige doelpunten één van de weinige lichtpunten dit seizoen. Ondanks het erbarmelijke spel loopt de ploeg nog steeds over van ervaring, klasse en talent. De tegenstand ziet Bayern nog steeds als een topfavoriet voor de titel. Nu er een kleine kloof is geslagen lijken Dortmund en Mönchengladbach eindelijk vooruit te kunnen kijken.

Lucien Favre wilt zichzelf toch nog niet als favoriet bombarderen: “We staan aan de leiding en Gladbach is tweede. Maar wie staat alweer derde? Bayern! It’s very close. Als zij blijven spelen zoals het eerste half uur, let dan maar op.”, vertelt hij na de overwinning tegen Bayern. Ook Dieter Hecking blijft kalm: “We zijn inderdaad goed bezig maar we gaan stap per stap. Nu wil ik genieten van de interlandperiode en de ploeg voorbereiden voor de volgende wedstrijden.”

Nu beiden de kampioen van de zes laatste seizoenen konden verslaan is het duidelijk: Borussia bepaalt het tempo en de rest moet maar volgen.

Advertentie