Voetbal en fanatisme gaan samen als water en vissen. De meeste lezers hier zullen koste wat kost door het vuur gaan voor hun club. In de huidige tijd is dat alleen niet meer zo simpel. Als supporter van een voetbalclub word je in een hokje geplaatst. Hooligans, risicowedstrijd, combi regeling, etcetera: het zijn tegenwoordig bekende begrippen voor iedere “normale” voetbalfan. 

Simpel een kaartje kopen voor een willekeurige wedstrijd en daar op eigen gelegenheid lekker naar toe. Mensen die niks met voetbal hebben, zouden niet beter weten. Wij als supporters zijn ondertussen een hele andere gang van zaken gewend. Een thuiswedstrijd is misschien nog wel het meest makkelijk te bezoeken. Alleen zodra ik het woord uitwedstrijd zeg, denken de meesten onder ons aan het woord combi. Met de bus of trein rechtstreeks naar het stadion van de tegenstander, zonder tussenstop in de betreffende stad.

Er is alleen een maar. want zelfs deze irritante – maar niet meer weg te denken maatregel – is voor onze burgervaders en politieambtenaren niet meer voldoende. Vaak worden er extra maatregelen getroffen. Extra politie-inzet of een beperkt aantal kaarten voor fans van de bezoekende club, daar kijkt ook niemand meer van op. Toch zijn er de afgelopen weken een hoop zaken gebeurt die naar mijn mening NIET thuis horen in de omgang met mensen. Want ja lieve burgemeesters en politievriendjes, voetbalsupporters zijn gek genoeg ook mensen.

Willem II dichtbij normalisatie 

In Amsterdam gingen ze zo ook gruwelijk de fout in. 150 supporters van Willem II mochten vrij reizen naar de hoofdstad om daar een biertje te doen in de binnenstad en daarna de wedstrijd Ajax – Willem II te bezoeken. Toen ik dit las wist ik eigenlijk al dat het fout zou gaan.  Diezelfde zondag nog las ik de berichten over fans uit Tilburg die opgewacht werden door de Amsterdamse politie. Zonder enige uitleg werden zij vast gehouden op een station, om vervolgens getransporteerd te worden naar de Arena. Volgens de politie uit Amsterdam stonden Ajax hooligans hen op te wachten om te gaan vechten. Dat de harde kern van Ajax van niks wist, werd gemakshalve buiten de media gehouden. Ook de politie in Tilburg wist niks van deze berichtgeving.

Zo dicht bij normalisatie, maar toch mocht het niet zo zijn. De media smulde van dit nieuws, ondanks het ontbreken van aantoonbare feiten.

MVV niet welkom

Zondag 14 oktober, Enschede.  FC Twente speelt thuis tegen MVV uit Maastricht. Voor de supporters van MVV een heerlijke awayday naar het oosten van het land. Althans, dat dachten ze. Wat ze niet wisten, is dat de burgemeester een vies spelletje wilde uitspelen. Vooraf was afgesproken dat de fans uit Maastricht geen alcohol mochten nuttigen. Nou, erg jammer, maar deze uitwedstrijd wilden ze nog steeds erg graag meemaken. Zo gezegd, zo gedaan. Zonder bier richting Enschede dan maar. Ter hoogte van Borne sloeg de sfeer om. Uit het niets werden de eerste bussen met fans van de weg gehaald, ook hier zonder communicatie van de politie. De bussen werden eens goed doorzocht op de aanwezigheid van drank of drugs. Eén voor één uitstappen, dan een foto van je ID en als klap op de vuurpijl een blaastest. Er werd verder niks strafbaars aangetroffen en dus mochten deze drie bussen verder naar Enschede (wel te laat om de aftrap nog te zien).

De tweede bus-cluster kwam even later ook aan bij Borne. Ook zij kregen dezelfde Gestapo praktijken te verduren. Probleem was dat deze supporters niet braaf meewerkten en wel verhaal haalden. Praten met een agent… als voetbalsupporter nog wel! Dat kon de politie Oost-Nederland natuurlijk niet zomaar over zich heen laten gaan. Een paar fikse tikken met de wapenstok waren het gevolg. Uiteindelijk werd de tweede lichting bussen onder politiebegeleiding terug gestuurd naar Maastricht.

Waanzin

Dat je in dit land als voetbalsupporter geen rechten meer hebt, wordt keer op keer bewezen. Je wordt behandeld als de eerste de beste zware crimineel. Totale waanzin heerst er in dit land op voetbalgebied. Ik kan zo nog 300 voorbeelden geven, maar dan kan ik beter een boek uitbrengen. Je kan trouwens zelf ook makkelijk alle onzin- berichten over de zware criminaliteit genaamd voetbal vinden. Als je op Google namelijk het woord “voetbalsupporter” intoetst, krijg je geen foto’s te zien van mooie sfeeracties of verhalen over leuke wedstrijdtripjes. Nee je krijgt alleen maar krantenartikelen over rellen in de stad. Over waar er “weer” eens een flinke vechtpartij was. Daar smult de media namelijk van. Of de berichten wel of niet waar zijn, boeit kennelijk niet. Alleen de verhalen van politie en de lokale gemeente zijn voldoende. Hoef je als krant toch niet in gesprek met de gevaarlijke hooligans? Nou, dat zou ze eens sieren. Om de echte verhalen eens boven water te krijgen.

Normalisatie

Dat woord is heilig onder voetbalsupporters. Misschien dat het ooit nog gebeurt. Of wij het mee gaan maken, is een ander verhaal. De KNVB wil strenger gaan toezien op vuurwerk op de tribunes en gemeentes zien liever geen dan veel supporters in de stad. Toch kan het af en toe nog wel. Ook daar zijn zat voorbeelden van, maar daar hoor je nooit ook maar één krant over. Laten we ons in ieder geval niet gek maken. Wij als supporters zullen altijd overeind blijven. Niemand zal ons eronder krijgen, en al zeker die engnekken uit Zeist niet.  We are not criminals, we are football fans.

 

Noot van de redactie: Dat supporters soms geen lieverdjes zijn, daar zit soms best wel wat in, maar kunnen we wel de kerk in het midden laten? Het gaat om voetbalsupporters, niet om leden van een criminele organisatie. De goedwillenden zijn nog altijd in de meerderheid. Geweld is niet goed te praten, maar de werkelijke gebeurtenissen staan in schril contrast met de maatregelen van menig lokale driehoek. Het heeft allemaal veel weg van een heksenjacht. Symboolpolitiek van de bovenste plank. Hoog tijd voor normalisatie van het supportersbeleid in Nederland!

Advertentie