Wie goed naar de Nederlandse Eredivisie kijkt op het moment, ziet PSV en Ajax boven alle andere clubs uitsteken met goed voetbal, topspelers en met prachtige resultaten. Zo ook dit weekend. Beide clubs laten hun tegenstanders geheel kansloos en de wedstrijden die ze spelen, lijken op veredelde trainingspartijen. Zeker Ajax heeft even lekker uit kunnen blazen in de Eredivisie, na hun intense match in Portugal. Als fan zou je bijna gaan denken dat er in Nederland door, op PSV en Ajax na, niemand op deugdelijk niveau wordt gevoetbald.

Gelukkig zijn er voor de echte liefhebber nog wel wedstrijden die meer betekenen dan puur de score die op het bord staat. De fans die er alles voor over zouden hebben om een zesdeklasser in Italië in actie te zien, puur vanwege de liefhebberij voor de sport. Eén van de mooiste dingen voor mij als liefhebber is het fenomeen dat derby heet. Prachtig om te zien hoe een bepaalde club, regio, land of fan helemaal toeleeft naar die ene wedstrijd die niet verloren mag worden. Werkelijk magisch. Blijer kan je mij niet maken.

In de Eredivisie was er een wedstrijd afgelopen weekend die mij de aandacht trok. De Limburgse derby tussen VVV-Venlo en Fortuna Sittard. Prachtig affiche en alle ingrediënten voor een onvergetelijke wedstrijd waren aanwezig. Voor het eerst sinds 1994 werd deze match in de Eredivisie gespeeld en de neutrale toeschouwer werd niet teleurgesteld. Alles was aanwezig bij deze wedstrijd. Sfeer, spanning, ontlading en een jongen genaamd Peniel Mlapa. Wie zeg je? Inderdaad, ik moest zijn voornaam ook even opzoeken. Dat deze jongen eigenlijk alleen maar clubs in de lagere Duitse divisies heeft gediend, hadden we min of meer kunnen weten. VVV kijkt wel vaker in Duitsland voor spelers, want Venlo ligt praktisch tegen Duitsland aan.

De avond begon voor VVV verschrikkelijk, want de rivaal uit het zuiden van de provincie kwam op voorsprong. Een paar minuten later was het wel weer gelijk, maar dat vond de thuisploeg niet genoeg en de fans schreeuwden de spelers weer eens naar voren. En toen was daar Mlapa. Zijn eerste goal was al heel belangrijk, maar zijn tweede was pure schoonheid met een grootse loopactie die een passend vervolg kreeg. De bezoekers uit Sittard kwamen nog tot 3-2, maar de punten bleven in Venlo.

Dit zijn prachtige wedstrijden op zich. Maar voor de thuisploeg is vaak wel het belangrijkste dat er gewonnen wordt, zodat zij zich voor even de beste van de provincie kunnen noemen. Ook worden in deze derby’s spelers toegezongen die, in sommige gevallen, vrij snel daarna weer roemloos uitgefloten worden. Maar voor afgelopen weekend werd Mlapa aan het rijtje “Derbyhelden van VVV” worden toegevoegd. En dat is niet slecht voor een jongen die zijn eerste derby speelde.

Eervolle vermeldingen:

  • Luuk de Jong (PSV)
  • Martin Odegaard (Vitesse)
  • Caner Cavlan (FC Emmen)
  • Hakim Ziyech (Ajax)
  • Donny van de Beek (Ajax)
  • Steven Bergwijn (PSV)
Advertentie