Zondag 18 november 2018, op het onchristelijke tijdstip van 12.15 uur, staat de beladen derby MVV Maastricht – Roda JC op het programma. De wedstrijd staat de laatste jaren garant voor vuurwerk op en naast het veld. DFVF blikt vooruit op de meest zuidelijke derby van Nederland en schoof aan bij Patrick Goossens, een fervent MVV-supporter, die woont en werkt in hartje ‘045’ en de in de regio ‘043’ woonachtige Rodafan Rob Habets.

MVV Maastricht – Roda JC: de Sjengen tegen de Koempels, de Pieren tegen de Pruuse. Een wedstrijd die altijd ergens om gaat, zelfs als beide teams – zoals nu – geen enkele rol van betekenis spelen in de competitie. “De rivaliteit is altijd groot”, zegt Patrick. “Dat merk je het hele jaar door. Als de stadionomroeper de uitslagen voorleest en Roda staat achter of ze hebben verloren, dan klinkt er gejuich door De Geusselt. In aanloop naar de wedstrijd van zondag nemen de plagerijen met Rodafans in mijn omgeving natuurlijk toe. Op sociale media en op de werkvloer. Een kwestie van geven en nemen. Zo lang het maar leuk blijft”. Ook Rob kan meespreken over de rivaliteit tussen de fans van beide clubs – hemelsbreed amper dertig kilometer van elkaar verwijderd. “De dag na onze degradatie werd ik hartelijk ontvangen op mijn werk in Maastricht. Al mijn collega’s kwamen ineens een praatje maken, met een vette grijns op hun gezicht. Eén collega stuurde zelfs een condoleancekaart”.

De derby leeft, dat staat vast. Stadion De Geusselt zal zondag nagenoeg uitverkocht zijn. Dat de twee clubs nu zo matig presteren, heeft geen invloed op de belangstelling voor deze ontmoeting. Rob: “De derby is nu des te meer een wedstrijd waar je naar uitkijkt. Die Eerste Divisie, ik vind het helemaal niks. Speel je nu ineens tegen het tweede van PSV. Dat moet je toch niet willen?” Dat beide ploegen al eens betere tijden hebben gekend, is een understatement. In de Keuken Kampioen Divisie bivakkeerden de rivalen een paar weken geleden nog gebroederlijk naast elkaar, ergens in het midden van de ranglijst. Roda JC heeft door twee overwinningen op de laagvliegers Jong FC Utrecht (1-2) en Helmond Sport (3-0) de weg omhoog ingeslagen en staat nu op een zevende plaats met 21 punten. MVV maakte de omgekeerde beweging en zakte door twee nederlagen tegen Sparta (0-2) en FC Volendam (3-2) naar een treurige veertiende plaats.

De nederlaag tegen Volendam betekende voor de Maastrichtenaren de eerste uitnederlaag van het seizoen. MVV haalde al twaalf punten in uitwedstrijden. De thuisbalans is daarentegen bijzonder triest: één overwinning (tegen FC Dordrecht, 2-1) en één gelijkspel (2-2 tegen Jong PSV). Een magere vier puntjes dus. Patrick heeft een seizoenkaart en heeft de thuisduels allemaal gezien: MVV speelt bij vlagen goed verzorgd voetbal, met druk naar voren. We missen scorend vermogen, waardoor de tegenstander vaak terugkomt in de wedstrijd. Dat heeft MVV onnodig veel verliespunten opgeleverd”.

Scorend vermogen

Ook trainer Ron Elsen liet zich al vaker ontvallen dat het gebrek aan scorend vermogen de achilleshiel is van zijn ploeg. MVV scoort gemiddeld slechts één doelpunt per wedstrijd. Joeri Schroijen is topscorer met vijf doelpunten, twee meer dan de in de laatste week van de transferperiode binnengehaalde centrumspits Anthony van den Hurk. Patrick: “De voorhoede is vooralsnog de zwakste schakel in het team. Bepalende spelers vind ik keeper Luuk Koopmans, libero Martina, de middenvelders Ippel en Déom en voorin uiteraard Joeri Schroijen”.

Roda JC heeft geen last van een gebrek aan doelpunten. Tenminste niet zolang Mario Engels meespeelt. De Duitse spits is dit seizoen in zijn eentje al goed voor tien doelpunten. De goalgetter won met zijn goals al veel punten voor zijn team. “Die Engels is inderdaad bijna onmisbaar geworden voor Roda. Een echte klasbak. Ik hoop dat we die kunnen houden in de winterstop”, reageert Rob.

Historie

Tijdens de laatste ontmoeting tussen de twee ploegen, in 2017 in de finale van de play-offs om promotie naar de Eredivisie, liepen de gemoederen hoog op. MVV had weliswaar het betere van het spel, maar verprutste een paar grote doelkansen. Hierdoor bleef het 0-0. In de return in Kerkrade won Roda JC vervolgens met miniem verschil en verzekerde zich zo van nog een jaar Eredivisie.

De laatste vijf ontmoetingen:

28-05-2017 Roda JC – MVV 1-0 Play-offs
25-05-2017 MVV –Roda JC 0-0 Play-offs
01-02-2015 MVV – Roda JC 3-1 Competitie
31-08-2014 Roda JC – MVV 2-0 Competitie
13-08-2002 Roda JC – MVV 3-1 Beker

Het is overigens al eenentwintig jaar geleden dat de Kerkradenaren nog eens in Maastricht wisten te winnen. Op 12 september 1997 werd het 1-2. Doelpuntenmakers waren toen Wilfred Bouma (1-0), Ger Senden (1-1) en Regillio Vrede (1-2). Tijdens die derby stonden daarnaast mannen als André Ooijer, Eric van de Leur, Peter van Houdt, Bob Peeters, Garba Lawal en Nikola Damjanac voor Roda JC op de – toen nog – grasmat en onder andere Rein van Duijnhoven, Rick Plum, Joost Volmer, Yvo Joordens, Mark Luijpers, Denny Landzaat, Marc Nygaard, Gunnar Einarsson en Wasiu Taiwo voor MVV.

Blessuregolf

Een paar dagen voor de wedstrijd is nog niet precies bekend hoe de wedstrijdselectie van de twee rivalen er uit zal zien. MVV kampt de laatste weken met een waslijst aan geblesseerde spelers. Shermar Martina, Pieter Nys, Shermaine Martina, Dimitri Lavalée, Hawbir Moustafa en Asumah Abubakar ontbraken vorige week in Volendam. Aanvoerder Ricardo Ippel was er toen ook niet bij, maar hij keert zondag terug van een schorsing. De reservebank van MVV bestond in Volendam vrijwel volledig uit jeugdspelers zonder ervaring in het profvoetbal. Drie van hen – Nino Everaers, Lars Reck en Xavier Mbuyamba – mochten invallen en maakten zo hun officiële profdebuut.

Ook Roda JC miste de laatste wedstrijden heel wat spelers vanwege blessures: captain Daryl Werker (bovenbeen), Niels Verburgh (knie), Nicky Souren (hoofd), Ognjen Gnjatic (hamstrings) en Roshon van Eijma (knie). Daartegenover stond wel de terugkeer van Gyliano van Velzen, die tegen Helmond Sport meteen een hoofdrol voor zich opeiste. “Wie er ook speelt, de ploeg moet klaar zijn voor de derby. Wat dat betreft is het wel fijn dat er weer meer spelers uit de eigen streek meedoen. Jongens als Daryl Werker en Mitchel Paulissen hoef je echt niet te vertellen hoe belangrijk deze derby is”, zegt Rob. “Werker en ook keeper Tom Muyters hebben ook nog eens een verleden bij MVV, dus die zullen wel extra gemotiveerd zijn”.

MVV
Een volgepakte Geusselt tijdens de laatste editie van de derby © Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Rellen

Tijdens de laatste ontmoeting tussen de twee aartsrivalen ging het langs het veld helemaal mis. Er werden vernielingen aangericht in het stadion en in de rust betraden supporters het veld en werd er vanuit beide supportersvakken met vanalles en nog wat naar elkaar gegooid.

MVV-baas Paul Penders en Roda-directeur Harm van Veldhoven vertelden desgevraagd aan Dagblad De Limburger dat de supporters deze editie “een laatste kans” krijgen. Bij herhaling van de wanordelijkheden van vorige keer, is de kans reëel aanwezig dat bij de volgende edities van de derby geen uitsupporters meer worden toegelaten. Patrick: “Dat er maatregelen genomen worden, daar ben ik het mee eens. Maar als ze de rotte appels nou eens gewoon de toegang weigeren, dan kunnen de supporters die zich normaal gedragen wel gewoon hun club aanmoedigen”. “Zo moeilijk kan het inderdaad toch niet zijn”, vindt ook Rob: “De harde kern van Roda en MVV is nou ook weer niet zó groot dat niemand weet wie die gasten zijn. Tegenwoordig wordt iedere beweging vastgelegd op camera, maar de relschoppers kunnen niet worden geïdentificeerd. Dat kan toch niet! Je zou haast gaan geloven dat ze van het bovenaf bewust laten escaleren. Die vorige keer bijvoorbeeld. Die rellen die duurden toch best een hele poos, maar ik heb geen politie of ME gezien. Wel een paar suppoosten, die zich als vrijwilliger op hun neus lieten slaan. Te triest voor woorden eigenlijk”.

Voorspelling

Laten we afsluiten met voetbal en niet met randzaken. Wie gaat er volgens onze kenners met de zege aan de haal? Patrick: Kijkend naar de resultaten van de laatste weken zou je zeggen Roda. Maar als MVV het spelniveau haalt van de wedstrijd tegen Sparta, dan blijven de punten in De Geusselt”. Ron: “Wij moeten gewoon winnen. En niet alleen omdat ik dat anders op het werk weer maandenlang moet aanhoren, haha. Roda heeft nu eindelijk de weg omhoog gevonden. Omdat ook clubs als FC Twente en NEC punten blijven morsen, is de achterstand op de kopgroep niet eens zo heel groot. Twente en Almere staan op vijf punten, die moeten we zien bij te halen, zodat we gewoon weer in de top vijf komen te staan. Ik zeg dan ook dat het 0-2 wordt”. Patrick: “Mijn voorspelling? 1-0 voor MVV, met een doelpunt van Joeri Schroijen”.

Advertenties