Op 24 november 2018, de dag waarop de terugwedstrijd van de finale van de Copa Libertadores gepland staat, heeft de wereld de meest duistere kant van de Argentijnse voetbalcultuur moeten aanschouwen. Na het 2-2-gelijkspel twee weken geleden in La Bombonera, de thuishaven van Boca Juniors, was vandaag de beurt aan aartsrivaal River Plate. Een wedstrijd die over de gehele wereld wordt gevolgd en derhalve de kans biedt om de wereld te laten zien hoe mooi de Argentijnse Superclásico is.

Boca Juniors liet twee weken geleden zien hoe zich positief te gedragen tijdens de misschien wel meest beladen voetbalwedstrijd die de wereld kent. Echter heeft een deel van de aanhang zich een aantal jaar geleden flink misdragen. La 12, de aanhang van de voormalige club van Martín Palermo en Diego Maradona , gooide tijdens een wedstrijd tegen River Plate traangasbommen op het veld.

Vandaag kreeg Argentinië een herkansing om de wereld te laten zien hoe mooi het Argentijnse voetbal is. Helaas besloten enkele ‘voetbalfans’ van River Plate stenen te gooien naar de spelersbus van Boca Juniors. Doordat de ruiten aan diggelen waren gegooid, werkten de door de politie geworpen traangasbommen alleen maar tegen Boca Juniors en zorgden deze ervoor dat veel spelers ziek geworden zijn.

De kans om de voetbalwereld te laten zien hoe mooi de Superclásico is, is om zeep geholpen door enkele mensen die een voetbalfeest hebben weten te verpesten. Diverse spelers van Boca hebben te maken met snijwonden, enorme hoestbuien en hebben overgegeven. Pablo Pérez ligt momenteel in het ziekenhuis vanwege glasscherven in en om zijn oog. Gonzalo Lambardo zou ook in het ziekenhuis liggen als gevolg van het incident.

Wat een voetbalfeestje had moeten worden, is nog voor aanvang van de wedstrijd verpest. Iets wat een geweldige voetbalavond had moeten worden, kan alleen nog maar uitdraaien in een wedstrijd waarin de thuisploeg al met 3-0 voor staat door de enorme onrust bij de selectie van Boca Juniors. Daarnaast, ervaring hebbende met het land, is het zeer aannemelijk dat het ergste nog moet komen.

De CONMEBOL, de Zuid-Amerikaanse UEFA, verplicht Boca Juniors te spelen ondanks alle onrust. Hiermee verliest het volledig alle geloofwaardigheid. Het brengt de veiligheid van veel mensen in gevaar en helpt daarnaast mee aan het creëren van een oneerlijke wedstrijd.

Het stadion, wat een toegestane capaciteit kent van rond de 66.000 mensen, is gevuld met naar schatting tussen de 80.000 en 100.000 mensen. De veiligheid is totaal niet te garanderen indien een incident zich voor zal doen.

Tevens verplicht de bond Boca Juniors te spelen, zo niet zal diskwalificatie volgen. Waar de bond de eerlijkheid van de wedstrijden zou moeten garanderen, gebeurt dit niet.
De belangen zijn enorm. Nog nooit werd de finale van de Zuid-Amerikaanse Champions League tussen deze twee aartsrivalen gespeeld en ondanks de dramatische huidige situatie van de economie in Argentinië, is de Superclásico het nieuws wat als meest belangrijk gezien wordt in het voetballand.

Gedurende één jaar heb ik in Argentinië gewoond en de Argentijnse voetbalcultuur intensief beleefd. Al met al ben ik zeer teleurgesteld in het land waar ik veel geleerd heb, veel bewonderd heb en veel genoten heb van de voetbalcultuur. Een cultuur die door de gehele wereld bewonderd zou kunnen gaan worden, maar zich van de meest bedroevende kant heeft laten zien.

Laten we hopen dat de wedstrijd op een andere dag gespeeld zal worden, om zo de kans op een eerlijke wedstrijd te blijven behouden, en laten we hopen dat de wedstrijd en de situatie daaromheen goed en veilig zal verlopen!

 

UPDATE: Directie River herstelt geleden imagoschade deels

De directie en trainer van River Plate hebben zich solidair getoond aan Boca Juniors en zich gezamenlijk tegen de CONMEBOL gekeerd.

De Zuid-Amerikaanse bond eiste dat Boca de wedstrijd zou spelen, zo niet zou diskwalificatie het gevolg zijn. Daniel Angelici, voorzitter van Boca Juniors, zou van FIFA-voorzitter Gianni Infantino te horen gekregen hebben dat zij verplicht waren te spelen. De reden voor de CONMEBOL om vandaag te spelen? Geld! Tv-rechten met diverse grote mediabedrijven voeren kennelijk de boventoon bij de FIFA en instanties die het overkoepeld.

De grote verliezers van vandaag zijn Argentinië en de gehele FIFA plus bijbehorende organisaties. Argentinië kreeg de kans positief in het nieuws te komen en de dramatische economische situatie in de schaduw te zetten, maar zag zichzelf in ieder medium in negatieve vorm terugkomen. De FIFA toonde wederom aan voetbal als bijzaak te zien en gaf de voorkeur aan geld.

De echte winnaars van de dag zijn de voorzitters en trainers van beide teams.
River Plate-trainer Marcelo Gallardo gaf aan niet het veld te zullen gaan betreden indien Boca Juniors niet in actie wilde komen.

Een overleg tussen de voorzitters van beide clubs kende een prijzenswaardige overeenkomst als gevolg: Daniel Angelici (Boca Juniors) en Rodolfo D’Onofrio (River Plate) besloten de wedstrijd gisteren niet te gaan spelen.

Vandaag om 17.00 lokale tijd, 21.00 in Nederland en België, zal de wedstrijd worden gespeeld in het ‘Monumental’.

Hopelijk kan en zal de wedstrijd straks worden afgewerkt en zullen er zich geen vervelende incidenten voordoen.

Advertentie