Iedereen die het Nederlandse voetbal volgt, kent deze speler wel. Hij is de dragende kracht van ADO Den Haag. En dat bewijst de creatieve middenvelder opnieuw op een vrij koude zaterdagavond op bezoek bij PEC Zwolle met twee doelpunten en een assist op de winnende goal van Nick Kuipers. Met deze belangrijke driepunter laat de ploeg uit de Hofstad de degradatiezorgen voorlopig achter zich, met een glansrol dus voor de belangrijkste pion in het Haagse elftal.

De Rotterdammer heeft een carrière met vele omzwervingen en zelfs een (verplichte) sabbatical achter de rug. Zijn debuut in het betaalde voetbal maakte hij voor FC Den Bosch. Via de Bosschenaren kwam hij bij NAC Breda terecht. Dit werd geen oorverdovend succes, aangezien hij nooit een minuut heeft gemaakt voor de ploeg uit West-Brabant. Na zijn vertrek bij de Brabanders leek hij uit het voetbal te verdwijnen, mede door het uitblijven van een aanbieding door een (betaald) voetbalclub. In 2014 wist hij Kozakken Boys te overtuigen om hem aan te trekken. In de winterstop van het seizoen 2014/2015 kwam er echter een verrassende aanbieding uit het buitenland die zijn spelerscarrière de nodige duw in de rug gaf.

Burton Albion uit de Engelse League Two wilde de middenvelder graag inlijven, mede doordat Jimmy Floyd Hasselbaink er trainer was die erg gecharmeerd leek van de speler. El Khayati had een vrij groot aandeel in het behaalde kampioenschap van dat seizoen. In de daaropvolgende jaargang kon El Khayati het ook op een hoger niveau, League One, laten zien. Met als gevolg dat Queens Park Rangers de speler overnam. Dus een hoger podium voor de speler die langzaamaan steeds meer klom in Engeland. Helaas waren de verwachtingen hoger dan de prestaties. Een verhuur leek de enige oplossing, want QPR wilde El Khayati niet kwijt, terwijl de speler geen speelminuten maakte. ADO Den Haag bood uitkomst.

Bij deze ploeg werd duidelijk dat El Khayati weldegelijk een meerwaarde was. Zijn entree was niet spectaculair, maar wel degelijk en was een goed fundament voor een verder vervolg bij de ploeg uit Zuid-Holland. Na zijn verhuurperiode werd hij aangekocht en groeide hij steeds verder tot de belangrijke speler die hij tot op heden van dagen is. Hij is zelfs genoemd bij de ploeg uit zijn geboortestad, Feyenoord.

Abdelnasser El Khayati is er in geslaagd om, na een anoniem begin, steeds meer uit zijn carrière te halen en is ook bezig om zijn potentie die hij als jong talent had waar te maken. Een laatbloeier optima forma. Maar hopelijk wel eentje waar we nog jaren van mogen genieten…

Eervolle vermeldingen:

  • Hirving Lozano (PSV)
  • Nick Venema (FC Utrecht)
  • Frenkie de Jong (Ajax)
  • Peniel Mlapa (VVV-Venlo)
  • Oussama Idrissi (AZ)
Advertentie