Na een stroef begin van het seizoen lijkt FC Groningen steeds meer zijn draai te vinden, met als gevolg naast complimenten ook punten voor de ploeg uit het Hoge Noorden van Nederland. Met creatieve geesten als Mahi is het sowieso enigszins vreemd om FC Groningen in de degradatiezone te zien bivakkeren. De laatste weken lijkt het echter beter te gaan bij de ploeg uit Noord-Nederland, met drie zeges in de laatste vier wedstrijden. Daar kan de goede vorm van Mimoun Mahi  niet geheel los van worden gezien.

De zege van afgelopen weekend op NAC Breda (5-2) is exemplarisch voor de fase die FC Groningen doorgaat. Terwijl het verdedigend nog altijd een stuk beter kon, leek het aanvallend wel voldoende te zijn wat de thuisploeg liet zien afgelopen weekend, maar er was deze wedstrijd wel veel tijd nodig om de Bredase muur te breken. Een kwartier voor het einde van de wedstrijd stond het immers nog 2-2. Mahi had al gescoord in de eerste minuten van de wedstrijd, echter was het in de 76e minuut opnieuw raak voor  misschien wel een van de belangrijkste spelers van de club. Als hij daarna ook de assist geeft op de 4-2, dan kan (opnieuw) de conclusie worden getrokken dat FC Groningen eigenlijk niet zonder deze uitzonderlijke speler kan.

Het uitzonderlijke zit ‘m niet in de goals die hij scoort of de assists die hij geeft. Wel in de kansen die hij creëert, de passing die meestal zuiver is en natuurlijk de slimheid, creativiteit waarmee hij speelt. Als een nummer 10 in een 4-4-2-systeem is hij vooral de verbindingsspeler, de vooruitgeschoven spelmaker en de speler die zonder bal ook altijd nuttig is. Altijd aanspeelbaar, altijd goed de ruimtes zoeken en vooral het zwerven over het veld is een grote kracht van deze speler. Dat was goed te zien tegen NAC Breda. De Brabantse ploeg kwam zeker het laatste halfuur niet onder de aanvallende druk van de thuisploeg uit en dat resulteerde in het grote aantal doelpogingen, gewonnen duels en corners. En hoewel FC Groningen de week daarvoor verloor bij Feyenoord (1-0), was de ploeg zeker het laatste halfuur minstens gelijkwaardig aan de Rotterdammers, onder meer doordat Mahi ook toen een goede wedstrijd speelde.

Al met al kan gesteld worden dat FC Groningen een parel heeft met deze nog vrij jonge speler die absoluut een meerwaarde is voor de Nederlandse top, maar waarvan velen in het Noorden hopen dat hij nog lang bij de club blijft spelen. En stiekem is dat misschien ook het beste, want bij de Nederlandse top zijn genoeg (jonge) spelers met veel potentie verdronken.

Eervolle vermeldingen:

  • Frenkie de Jong (Ajax)
  • Nicolai Jörgensen (Feyenoord)
  • Tonny Vilhena (Feyenoord)
  • Brandley Kuwas (Heracles Almelo)
  • Ritsu Doan (FC Groningen)