Direct een impact hebben bij je debuut. Dat is niet zomaar een ABC’tje, maar soms zijn er van die spelers met een onmiddellijke inbreng bij hun eerste professionele wedstrijd. In de match van Feyenoord tegen FC Emmen werd er vrij onverwacht een jong talent ingebracht die onder een grote groep fans al vrij bekend was en waar al sluimerende interesse voor bestond van o.a. Chelsea en Manchester City. En hoewel bij de Rotterdammers de laatste jaren de (grote) doorbraak van jeugdig talent is beperkt, heeft de Club van Zuid met deze creatieve, centrale middenvelder een mooie parel in handen.

Zijn inbreng was erg mooi, maar was niet gepland. Puur door de blessure van Jens Toornstra werd hij aan het eind van de eerste helft gebracht. Wel verrassend, gezien het feit dat Ayoub en Tapia ook op de bank zaten. De Marokkaan wordt alleen als een iets meer defensieve speler gezien, terwijl de Peruaan al langere tijd in de vergetelheid is geraakt en in een uitzichtloze situatie bivakkeert. Met de keuze voor Kökcü werd er voor een speler gekozen met iets meer aanvallende diepgang en met meer flair. En niet zonder succes. Met een assist op de 1-2 van Berghuis en zelf de 1-3 makend, lijkt de keuze gerechtvaardigd. Hij lijkt goed in het elftal te passen, is de rust zelve aan de bal, voetbalt met het gezicht naar voren gericht en heeft geen last van de zenuwen.. En hoewel de tegenstand, met alle respect, vrij miniem was, liet het jonge talent een goede wedstrijd optekenen.

Ondanks dat Kökcü aan het grote werk mocht ruiken en dat hij, zoals eerder genoemd, gevolgd wordt door topclubs uit het buitenland, is het nog maar de vraag of hij in de nabije toekomst aan spelen toekomt. Bij Feyenoord zijn in het recente verleden genoeg talenten geweest die (hard) op de deur klopten van het eerste elftal, maar door een rotsvaste basiself liep het gros van deze jongelingen de Kuip uit zonder een minuut te spelen of speelden/spelen zo weinig dat hun ontwikkeling hier onder lijdt en als gevolg stagneert. Het is te hopen dat Orkun Kökcü een degelijke kans in de basis gaat krijgen, aangezien Toornstra tot de winterstop geblesseerd is.

Met dit gegeven in het achterhoofd, is het alleen maar goed dat zijn eerste wedstrijd zo goed verliep en meteen belangrijk was voor Feyenoord. Als Kökcü de lijn van deze wedstrijd doorzet en uiteindelijk door zou kunnen groeien tot een vaste basisklant, dan lijkt de jeugdopleiding van de Rotterdammers, na lange droogte, weer eens een speler te produceren die écht belangrijk kan zijn.

Eervolle vermeldingen:

  • Mats Seuntjens (AZ)
  • Hirving Lozano (PSV)
  • Erick Gutierrez (PSV)
  • Mitchell van Bergen (sc Heerenveen)
  • Michel Vlap (sc Heerenveen)
  • Frenkie de Jong (Ajax)
Advertentie