De “sterkste Eerste Divisie ooit” is halverwege. Nog nooit kende de op één na hoogste voetbalafdeling van Nederland zo’n sterk deelnemersveld. De drie traditionele eredivisieclubs FC Twente, Roda JC en Sparta duikelden immers verleden seizoen gedrieën uit de Eredivisie. Tel daar de aanwezigheid van gerenommeerde clubs als N.E.C., Go Ahead Eagles en Cambuur én de wetenschap dat er maar één club rechtstreeks kan promoveren bij op en het script voor een zinderende titelstrijd is geschreven. Op de helft van de competitie maakt DFVF de balans op. Maken de favorieten de verwachtingen waar? Wie zorgt voor de verrassing en wie zakt er door het ijs? We zetten de feiten voor u op een rij.

De koploper

Aan spanning aan de kop van de Eerste Divisie is er in ieder geval geen gebrek. Met negentien wedstrijden gespeeld gaat echter niet één van de gedoodverfde favorieten aan kop in de Keuken Kampioen Divisie, maar is het verrassend genoeg FC Den Bosch dat de leiding heeft in het klassement. De Brabanders werden vooraf maar zelden genoemd in de pronostieken, maar hebben aangetoond inmiddels een geduchte outsider voor de titel te zijn. De club uit ’s-Hertogenbosch kende een aantal moeilijke jaren, maar werd in de zomer overgenomen door Kakhi Jordania, de zoon van voormalig Vitesse-eigenaar Merab. Jordania junior investeerde flink en haalde samen met technisch directeur Anton Evmenov (in het verleden actief bij CSKA Moskou en Zenit Sint-Petersburg) in allerijl de ene na de andere speler naar Stadion de Vliert. Aan trainer Wil Boessen de taak om er een team van te smeden en dat lijkt behoorlijk te zijn gelukt. Met spelers als de geroutineerde Danny Holla, de van Juventus gehuurde Stefano Beltrame en Ests international Rauno Sappinen liep het aanvankelijk wat stroef, maar de Bossche machine loopt de laatste weken gesmeerd. Zo werd er onder meer gewonnen van FC Twente, N.E.C. en Roda JC.

FC Den Bosch
Auteursrechten: Roman de Lange. Portretrechten behoren volledig toe aan alle clubs, mensen, sponsors, bedrijven… die zichtbaar zijn.

De voorsprong van FC Den Bosch op de naaste belagers is miniem. Na de eerstvolgende speelronde – medio januari – kan net zo goed een ander team de lijst aanvoeren. Vooralsnog zijn het vier ploegen die zich losgeweekt hebben van de rest en een lichte voorsprong hebben op de achtervolgers. Sparta en Twente maken hun favorietenrol tot dusver waar en ook Go Ahead Eagles speelde een uitstekende eerste seizoenhelft.

De top van het klassement in cijfers:

1. FC Den Bosch 19-40 +14
2. Go Ahead Eagles 19-39 +15
3. Sparta Rotterdam 19-38 +20
4. FC Twente 19-38 +14

De verrassing

De “top vier” heeft vier puntjes voorsprong op de grootste verrassing van de eerste competitiehelft. Naast FC Den Bosch gooit namelijk ook een andere Brabantse club hoge ogen: TOP Oss. De Ossenaren verkeren in de luxe dat ze tot nu toe gevrijwaard zijn gebleven van grote personele problemen. Het spelen van vele wedstrijden in een vaste samenstelling werpt duidelijk zijn vruchten af. Met middenvelder Bryan Smeets en topscorer Huseyin Dogan beschikt het team bovendien over spelers met de kwaliteiten een wedstrijd te beslissen.

TOP Oss staat stevig aan de leiding in de groep achtervolgers, die we gemakshalve maar dopen tot de subtop van de Keuken Kampioen Divisie. De zeven “achtervolgende” teams staan allemaal op een plek op de ranglijst die aan het eind van de rit recht geeft aan deelname aan de playoffs om promotie naar de Eredivisie. Omdat de beloftenteams van PSV en Ajax, die zich hebben genesteld op respectievelijk plaats zes en zeven, zijn uitgesloten van deelname aan deze nacompetitie, zou zelfs nummer elf MVV Maastricht zich in deze situatie aan het eind van de rit kwalificeren voor de eerste ronde van de playoffs.

FC Oss TOP Oss
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

De groep achtervolgers in cijfers:

5. TOP Oss 19-34 +9
6. Jong PSV 19-32 +10
7. Jong Ajax 19-31 +10
8. Roda JC 19-31 +6
9. SC Cambuur 19-28 0
10. Almere City FC 19-28 -2
11. MVV Maastricht 19-26 -4

De tegenvallers

Roda JC is één van de ploegen die vooraf werd gerekend tot de favorieten, maar bevindt zich nu in de hierboven genoemde groep achtervolgers. Vooralsnog maken de Kerkradenaren de verwachtingen niet waar. De Koempelclub kende een redelijk bedroevende start van de competitie, rechtte daarna wel weer de rug door bijvoorbeeld met 5-0 te gaan winnen bij TOP Oss, speelde tussendoor een uitstekende bekerwedstrijd tegen Ajax (verlies na strafschoppen), maar door de recente nederlaag tegen FC Den Bosch is de “kopgroep” weer uit het Limburgse vizier geraakt. Het is voor Roda te hopen dat het topscorer Mario Engels in de winterstop weet te behouden, want de Duitser is in zijn eentje verantwoordelijk voor bijna de helft van de Kerkraadse doelpuntenproductie.

nec
Portretrechten worden niet opgeëist. Auteursrechten: eigen redacteur

Toch is niet Roda, maar N.E.C. de grootste tegenvaller van de eerste seizoenhelft. De Nijmegenaren begonnen uitstekend aan de competitie, maar sinds oktober is men totaal de kluts kwijt. Namen de Gelderlanders in de beginweken nog trots de koppositie in, inmiddels is de ploeg van trainer Jack de Gier afgezakt naar een treurige twaalfde plek op de ranglijst.

De middenmoot in cijfers:

12. N.E.C. Nijmegen 19-25 -2
13. FC Volendam 19-24 -5
14. RKC Waalwijk 19-23 -5
15. FC Eindhoven 19-22 -3
16. Telstar 19-22 -11

De hekkensluiters

In de staart van de ranglijst treffen we naast de beloftenelftallen van Utrecht en AZ met Helmond Sport en FC Dordrecht de twee zorgenkindjes van deze jaargang aan. Alle twee wisten ze nog maar twee wedstrijden te winnen. Jong AZ deed het nog slechter: zij wonnen alleen nog maar van Go Ahead Eagles. Jong FC Utrecht won dan weer drie keer en staat zeventiende.

De achterstand op nummer zestien – Telstar – is inmiddels opgelopen tot maar liefst acht punten. Toch hoeven de vier “staartteams” niet te vrezen voor degradatie, want ook dit jaar kan er niemand uit de Eerste Divisie degraderen.

De stand in de staart van de ranglijst:

17. Jong FC Utrecht 19-14 -19
18. Helmond Sport 19-13 -11
19. FC Dordrecht 19-11 -17
20. Jong AZ 19-10 -19

Doelpunten

Helmond Sport en FC Dordrecht zijn -samen met MVV- de minst scorende ploeg in de Keuken Kampioen Divisie. Met twintig doelpunten zijn zij goed voor amper 1,05 doelpunt per wedstrijd. Jong PSV scoort het meest van alle ploegen. Met 44 goals scoren zij gemiddeld 2,3 keer per duel.

Lars Veldwijk van Sparta Rotterdam voert de topscorerslijst aan. De spits was tot aan de winterstop al zestien keer trefzeker: twee maal vaker dan Mario Engels van Roda JC en Ferdy Druijff van Jong AZ. De prestatie van de jonge spits van de Alkmaarse hekkensluiter is misschien nog wel knapper dan die van Veldwijk. Druijff is namelijk goed voor ongeveer tweederde van de doelpuntenproductie van zijn team.

FC Twente
Auteursrechten: eigen redacteur. Portretrechten worden niet opgeëist.

Publiek

Doelpunten die hij ook nog eens moest maken in een troosteloze ambiance. De thuiswedstrijden van Jong AZ trekken, net als de duels van de andere beloftenteams, slechts een handjevol toeschouwers. De wedstrijd Jong AZ-FC Eindhoven was het absolute dieptepunt met 220 betalende bezoekers.

Hoe anders gaat het er aan toe in Enschede. De aanhang van FC Twente is de ploeg ook na de degradatie trouw gebleven. Duels in de Grolsch Veste trekken doorgaans meer dan 25.000 toeschouwers. De wedstrijd FC Twente-Go Ahead Eagles is –met maar liefst 29.500 bezoekers- de drukst bezochte wedstrijd ooit in de Eerste Divisie.

Spanning verzekerd

De strijd om de titel is duidelijk nog niet gestreden. Kan FC Den Bosch de koppositie vasthouden? Voor de Bosschenaren is promotie (nog) geen must. Voor Sparta, de winnaar van de eerste periodetitel, is het dat wel en eigenlijk ook voor Roda JC en N.E.C., terwijl voor FC Twente promotie zelfs van levensbelang is. Trekt Go Ahead Eagles de goede lijn van de eerste seizoenhelft door? Almere City en N.E.C. begonnen prima, maar vielen keihard terug. Zal TOP Oss hetzelfde lot ondergaan? Klimt Roda JC omhoog naar een plek waar het qua begroting ook thuishoort?

De eerste helft van de competitie stond bol van verrassende uitslagen en wendingen. De verschillen zijn klein, dus na de winterstop moet iedereen weer meteen bij de les zijn. Spanning verzekerd in ieder geval, wat dat betreft hebben de kenners tot nu toe gelijk gehad.

Advertentie