In de laatste editie van deze rubriek voor de winterstop lichten we enkele spelers uit die vol zelfvertrouwen de winterstages zullen aanvatten. De komende weken blijft de Premier League naar goede gewoonte actief, terwijl de andere competities een korte pauze nemen.

Premier League: Heung-Min Son
Na het verlies van Manchester City, thuis tegen Crystal Palace, was de opdracht voor Tottenham Hotspur duidelijk: winnen van Everton. Winnen deden ze, en hoe! Na een twijfelachtige start kwamen ze 1-0 achter en wordt een doelpunt van The Toffees afgekeurd. Hierna namen ze het heft terug in eigen handen, met de Zuid-Koreaan, Son, als spilfiguur. Fungerend als tweede spits bezorgde hij de thuisploeg nachtmerries. Hij speelde slim uit het duel en was creatief in zijn passing, waardoor hij kans na kans creëerde. Met twee doelpunten en één assist had hij een groot aandeel in de 2-6-overwinning.

Jesse Lingard, die door Mourinho is omgevormd tot een raumdeuter, kende vorig seizoen een revelatie in een defensief systeem. Dit lijkt hij nu ook onder de aanvallende filosofie van Solskjaer door te zetten. In de eerste match van de Noor was hij bepalend voor een klinkende overwinning tegen Cardiff. Hij scoorde twee doelpunten en één assist in een 1-5-overwinning.

 

Bundesliga: Kai Havertz
Bayer Leverkusen kent een moeilijk seizoen. De voorzitter vindt dat het talent stagneert, dus zet hij Heiko Herrlich op straat. Peter Bosz neemt over. Kai Havertz was tot nu toe een van de weinige lichtpunten voor die Werkself, en die zou onder Bosz verder moeten openbloeien. Tegen Hertha Berlijn was hij goed voor twee doelpunten van de 3-1-overwinning. Hij wist enkele grote kansen voor te bereiden, maar deze werden niet afgewerkt door zijn ploeggenoten. Met enkele onderscheppingen droeg hij ook defensief zijn steentje bij.

Freiburg kon na teleurstellende resultaten tegen de middenmoot een overwinning gebruiken. De verplaatsing naar Nürnberg was daarvoor de uitgelezen kans. Manuel Gulde was een leider in de verdediging en scoorde het enige doelpunt van de wedstrijd. Zijn ploeg komt zo op een veilige afstand van de degradatiezone.

 

La Liga: Dani Parejo
Valencia kent een twijfelachtig seizoen, enkel kapitein Dani Parejo is een constant gegeven voor de ploeg. Tegen de rode lantaarn, Huesca, hadden ze thuis een makkelijke overwinning verwacht, maar dat werd het zeker niet. Dani Parejo was alomtegenwoordig en de metronoom op het middenveld. Hij scoorde ook een doelpunt, maar het was de totaliteit van zijn prestatie die opviel. In elke aanval en elke defensieve actie had hij een aandeel. Het was pas in de laatste seconden dat Piccini de drie punten in de wacht kon slepen.

Publiekslieveling Sergi Roberto krijgt minder minuten, en Nélson Semedo ontpopt zich tot een vaste waarde voor FC Barcelona. Tegen een potige aanval van Celta Vigo stond hij zijn mannetje en wierp hij zich enkele keren in de baan van gevaarlijke schoten. Aanvallend kon hij zich ook uitleven maar zonder succes.

 

Serie A: Krzysztof Piątek
De jonge Poolse spits is misschien wel de grootste revelatie in Italië dit seizoen, en tegen een stug Atalanta was hij weer bij schot. Met zijn doelpunten houdt Piątek Genoa eigenhandig in de middenmoot. Met het laatste doelpunt in de 3-1-overwinning besliste hij de match, maar het waren zijn sterke duels die de verdediging irriteerden. Vier keer maakten ze fouten tegen hem en in de slotfase kreeg Atalanta nog twee rode kaarten. De teller staat nu op 13 voor de jonge spits, hij is de topschutter van de competitie.

Alex Meret staat al langer bekend als een groot talent, maar pas nu lijkt de keeper zijn grote doorbraak te krijgen. In zijn tweede wedstrijd, tegen een sterk SPAL, hield hij een tweede keer de netten schoon. Dankzij zijn knappe reddingen won een zwak Napoli met 1-0. Met uitstekend voetenwerk maakt hij ook indruk op Carlo Ancelotti. Is het keepersprobleem van Napoli opgelost?

 

Ligue 1: Matz Sels
OGC Nice is niet meer de ploeg die het onder Lucien Favre was, maar blijft een te duchten tegenstander. Dat wist Strasbourg, en met goed countervoetbal wonnen ze met 2-0 tegen de ploeg van Patrick Vieira. Dat bleek echter niet evident. Matz Sels (ex-Lierse, -Gent en -Anderlecht) moest zijn handen uit de mouwen steken voor de drie punten. Sels kwam goed uit op hoge ballen, toonde zijn goede reflexen bij enkele schoten van dichtbij en stopte een penalty voor de aansluitingstreffer.

Het leek te beteren, maar week na week wordt AS Monaco dieper in de put geduwd. Zaterdag stootten ze thuis op een krachtig Guingamp. Centrale verdediger Felix Eboa Eboa maakte indruk voor de rode lantaarn. Hij hield Radamel Falcao rechtstreeks uit de match, won al zijn duels en timede elke tackle juist. Voor Guingamp is de 2-0-overwinning een vertrouwensboost, zeker aangezien nu ze dichter bij AS Monaco sluipen.