Tussen de kerstkalkoenen en nieuwjaarsborrels door staat er in een aantal landen ook kerstvoetbal op het menu. De Engelse competitie staat sinds jaar en dag bekend om het voetbal op hun ‘Boxing Day’, maar ook in de rest van het Verenigd Koninkrijk, België en Italië wordt er op die dag gevoetbald. In alle andere Europese competities gaat de bal op tweede kerstdag niet aan het rollen.

Voetballen met kerst, het heeft zo zijn charmes. Voor tal van voetballiefhebbers is dit het sportieve hoogtepunt van de kerstperiode. In Engeland spannen ze de kroon met het traditionele voetbal op Boxing Day.

Spektakel

Op tweede kerstdag proberen ze in Engeland de wedstrijden zo lokaal mogelijk te houden om supporters het verre reizen te besparen en vrienden en families samen te brengen om met z’n allen naar het voetbal te gaan kijken, met succes. Jaarlijks trekken duizenden voetbalfans naar de verschillende stadia om er een aangenaam en sfeervol gebeuren van te maken.

De wedstrijden resulteren bovendien regelmatig in verrassende uitslagen. Het seizoen 1963-1964 zorgde dusver in de kerstperiode voor het meeste spektakel met maar liefst 66(!) doelpunten in 10 duels.

De wedstrijden in Premier League:

Woensdag 26/12/18:
Fulham – Wolverhampton
Burnley – Everton
Crystal Palace – Cardiff City
Leicester City – Manchester City
Liverpool – Newcastle United
Manchester United – Huddersfield Town
Tottenham Hotspur – AFC Bournemouth
Brighton & Hove Albion FC – Arsenal
Watford – Chelsea

Donderdag 27/12/18:
Southampton – West Ham United

Het voetbalseizoen wordt in Engeland overigens voor een laatste keer afgewerkt zonder winterstop. Volgend seizoen komt daar verandering in met een korte pauze in februari waarbij een speeldag over twee weekends gespreid wordt afgewerkt.

België en Italië

Behalve in Engeland en de rest van het Verenigd Koninkrijk met Schotland, Wales en Noord-Ierland, wordt er in Europa op tweede kerstdag ook gevoetbald in België en Italië.

In de Belgische competitie is het kerstvoetbal toe aan zijn tiende editie. Met de invoering van de play-offs in het seizoen 2009-2010 werd ook besloten om voor het eerst te voetballen tijdens de kerstperiode, zij het met voor- en tegenstanders.

Dit seizoen staan er met KV Kortrijk – Zulte Waregem en Charleroi – Standard twee derby’s op het programma. RC Genk – AA Gent is de topper van speeldag 21.

De wedstrijden in de Jupiler Pro League:

Woensdag 26/12/18 : 
KV Kortrijk – Zulte Waregem
KV Oostende – Sint-Truiden
Cercle Brugge – AS Eupen
Antwerp FC – Moeskroen
Sporting Charleroi – Standard
RC Genk – AA Gent

Donderdag 27/12/18 :
Lokeren – Club Brugge
Anderlecht – Waasland-Beveren

Tot slot wordt er op 26 december ook gevoetbald in Italië, voor een eerste keer in zeer lange tijd. In 1971 werd eerder al een speeldag op tweede kerstdag afgewerkt. In de Serie A staat er met Inter tegen Napoli een kraker op het programma. Juventus trekt naar Atalanta.

De wedstrijden in de Serie A:

Woensdag 26/12/18:
Frosinone – AC Milan
Atalanta Bergamo – Juventus
Bologna – Lazio
Cagliari – Genoa
Fiorentina – Parma
Sampdoria – Chievo
AS Roma – Sassuolo
SPAL – Udinese
Torino – Empoli
Inter – Napoli

Andere Europese competities doen niet mee aan het kerstvoetbal. Onder andere de Spaanse La Liga, de Duitse Bundesliga, de Franse Ligue 1 en de Nederlandse Eredivisie starten volgend jaar opnieuw met hun competitie. Zij werkten in het weekend voor kerstmis de laatste speeldag van het jaar af en zijn nu toe aan de winterstop.

‘Rules Derby’

De naam Boxing Day, letterlijk vertaalt “de dag van de pakjes”, stamt af van de vroegere traditie waarbij men op Saint Stephen’s Day, de officiële benaming van de dag, een kerstkist (box) vulde met geschenken bestemd voor de armen.

Op voetbalvlak moeten we 158 jaar terug in de tijd naar de oorsprong ervan. Sheffield FC en Hallam FC, de twee oudste ploegen ter wereld, speelden op 26 december 1860 de allereerste interclubwedstrijd, ook wel de ‘Rules Derby’ of ‘Sheffield Rules’ genoemd.

Die voetbaltraditie op Boxing Day werd nadien voortgezet en brengt jaarlijks tal van voetbalfanaten bij elkaar. Tot de jaren 50 werd er ook een tijdlang gespeeld op kerstdag zelf, maar dat kon op minder succes rekenen.