Naar aanleiding van de succesvolle Netflix-documentaire ‘Sunderland ‘til I die’ vraagt DFVF zich af of een neerwaartse spiraal na degradatie uit de Premier League regel of uitzondering is. Gekeken wordt naar de degradanten uit de Premier League vanaf het seizoen 2008/2009. 

Voor de Engelse voetballiefhebber is het inmiddels wel bekend. Het ‘grote’ Sunderland AFC degradeerde in het seizoen 2016/2017 naar de Championship, waarna ze het seizoen er op direct weer degradeerde naar de League One. De kwaliteit van de spelers en staf liep terug, alsmede het transfer- en salarisbudget. De malaise van vorig seizoen wordt in de Netflix-documentaire ‘Sunderland ‘til I die’ prachtig weergegeven. Dit allemaal mede gestart door het terugdraaien van financiële injecties door de steenrijke eigenaar. Was Sunderland nu een uitzondering op de malaise, of gebeurde dit vaker in de afgelopen tien seizoenen?

Seizoen 2008/2009, degradanten: Newcastle United, Middlesbrough & West Bromwich Albion
Newcastle United speelt inmiddels weer in de Premier League, maar kende destijds een dramatisch seizoen. Onder clublegende Alan Shearer degradeerde de ploeg uit het noordoosten naar de Championship. Het seizoen er op werden ze overtuigend kampioen met 102 punten en 90 doelpunten voor. In het seizoen 2011/2012 eindigden ze zelfs vijfde, waarna ze Europees voetbal gingen spelen. Op dit moment staan The Magpies op een vijftiende plek van de Premier League.
Middlesbrough was niet zo fortuinlijk. Boro degradeerde en keerde pas weer terug op het hoogste niveau in het seizoen 2016/2017. Vijf seizoenen daarvoor bungelde het in de middenmoot van de Championship, waar ze op dit moment ook in spelen. Promotie is nog altijd een reële kans, aangezien het op een keurige vijfde plek staat.
West Bromwich Albion is een club gelegen in The Midlands bij Birmingham, waardoor er altijd een grote competitiestrijd is met clubs uit de buurt (zoals Aston Villa en Wolverhampton Wanderers). Na de degradatie van van 2009 eindigde het gelijk tweede, dat rechtstreekse promotie opleverde. Van 2010 tot aan vorig seizoen kwam het elk jaar uit in de Premier League. Inmiddels staat de ploeg uit West Brom op een vierde plek in het Championship.

Seizoen 2009/2010, degradanten: Portsmouth, Hull City & Burnley
Portsmouth had een droom: een van de succesvolste clubs van deze eeuw worden. Geld werd er in de club gepompt, toptrainers als Harry Redknapp werden aangesteld en miljoenen werden betaald voor topspelers als Peter Crouch. In 2007/2008 won de club uit het zuiden van Engeland de FA Cup, waarna Europees voetbal werd gespeeld tegen onder andere sc Heerenveen. Totdat de eigenaren de stekker uit de club trokken en Portsmouth niet meer aan de financiële verplichtingen kon voldoen. Dat seizoen degradeerde Portsmouth na een puntenaftrek van 9 punten. De jaren er na ging het slechter en slechter: in 2012 eindigde het 22ste in de Championship, 2013 24ste in de League One en kwam daarna vier seizoenen uit in de League Two. Supporters namen de club over en dat lijkt nu te helpen. Inmiddels staat het eerste in de League One, waardoor promotie naar de Championship weer lonkt.
Hull City had zich het seizoen er voor weten te handhaven in de Premier League, maar veranderde daarna in een soort ‘heen en weer’. Na de degradatie van 2010 speelde het drie jaar in de Championship, daarna weer twee jaar in de Premier League, een jaar Championship en weer een jaar Premier League. Inmiddels speelt de ploeg uit het KCOM Stadium voor het tweede jaar op rij in de Championship. Vorig seizoen eindigde ze 18de en op dit moment staan ze ‘slechts’ dertiende.
Burnley is de afgelopen seizoenen een stuk fortuinlijker. Inmiddels is de vriendenclub van Helmond Sport bezig aan zijn derde seizoen op het hoogste niveau. Vorig seizoen eindigde het zelfs zevende en haalde het kwalificatievoetbal voor de Europa League. Na de degradatie in 2010 duurde het vier seizoenen voordat ze weer terug waren, na eindklasseringen in de middenmoot van het Championship.

Seizoen 2010/2011, degradanten: Birmingham City, Blackpool & West Ham United
Birmingham City, de grote rivaal van Aston Villa, wist zich het seizoen hiervoor keurig te handhaven op een negende plek in de Premier League, maar degradeerde het seizoen er op onfortuinlijk. Het had in 2011 slechts een punt minder dan promovendus Wolverhampton Wanderers. Na deze degradatie zijn The Blues nooit meer teruggekeerd op het hoogste niveau. In 2017 en 2018 eindigde het zelfs op de negentiende plek van het Championship, dat dus bijna resulteerde in een degradatie naar de League One. Op dit moment staat Birmingham City wel op een goede achtste plek.
Blackpool is al helemaal een verrassing van de degradanten in deze lijst. Aangezien dit seizoen hun enige seizoen in de Premier League ooit was. Het seizoen voor 2010/2011 eindigde het zesde, maar promoveerde het door middel van de play-offs. Na de degradatie is het heel snel weer bergafwaarts gegaan met de oranjehemden. In 2014 degradeerde het naar de League One, om het seizoen er na direct weer te degraderen naar de League Two. Inmiddels is Blackpool wel weer terug in de League One en staat het op een tiende plek.
West Ham United speelde toen nog op het beeldschone Upton Park en had niet echt de ‘sterspelers’ en miljoenen die het vandaag de dag wel heeft. Onder aanvoering van spelers als Thomas Hitzlsperger, Robbie Keane en Boa Morte wist het zich niet te handhaven op het hoogste niveau. Hoe anders is dat vandaag de dag. Na de verhuizing naar het Olympisch Stadion in Londen heeft de club een complete ommezwaai gemaakt, genereert het miljoenen en heeft het zelfs al Europees voetbal gehaald (onfortuinlijk uitgeschakeld door Astra Targa Jiu uit Roemenië). Dit is al weer hun zevende seizoen op rij in de Premier League, waar ze niet meer uit lijken te verdwijnen: plek 10.

Seizoen 2011/2012, degradanten: Wolverhampton Wanderers, Blackburn Rovers & Bolton Wanderers
Wolverhampton Wanderers wist zich, zoals in het stuk hierboven staat, te handhaven. Maar na de degradatie in dit seizoen gebeurde er exact hetzelfde zoals bij Sunderland afgelopen jaar. Een ‘back-to-back relegation’ was een feit, aangezien ze in het Championship een seizoen er op 23ste eindigde. Onmiddellijk keerde Wolves terug nadat ze kampioen werden van de League One. De club werd zelfs overgenomen door een investeerder en Portugese talenten als Ruben Neves en Diogo Jota kwamen naar The Midlands. Vorig seizoen werd het afgetekend kampioen in het Championship en inmiddels staan ze zelfs negende in de Premier League.
Blackburn Rovers was er vanaf het begin van de Premier League in 1992 steevast bij, dus de degradatie kwam hard aan. De landskampioen van 1995 degradeerde dus in 2012 voor het eerst naar het Championship. Nog altijd is Blackburn Rovers niet terug in de Premier League, het speelde zelfs in 2017/2018 in de League One. Inmiddels zijn ze wel terug in het Championship, maar slechts op een vijftiende plaats zijn ze terug te vinden.
Bolton Wanderers kent een beetje hetzelfde verhaal als Blackburn. Vanaf 1995 waren zij altijd van de partij in de Premier League, tot aan hun degradatie. In 2016/2017 speelde het ook een jaar in de League One, maar keerde er direct weer uit terug. Succesvol gaat het allerminst met Bolton. Vorig seizoen ontsprongen ze net de dans van degradatie door 21ste te eindigen, maar nu staat het halverwege op een 22ste plaats.

Seizoen 2012/2013, degradanten: QPR, Reading & Wigan Athletic
Queens Park Rangers is ook een club die door een buitenlandse eigenaar is ‘kapotgemaakt’. In hun tweede seizoen in de Premier League wisten ze te degraderen, doordat het eigenlijk ‘boven hun stand’ was. Ze keerden twee seizoenen later voor een jaar terug en nog steeds zijn ze terug te vinden in de Championship, dat eigenlijk wel hun juiste niveau is. Ze staan op een keurige negende plek.
Reading is een beetje hetzelfde verhaal als QPR, maar dan zonder de hele grote investeerder. Na hun promotie in 2012 wisten ze zichzelf niet te handhaven en speelde het onder leiding van Jaap Stam de seizoenen er na mee om de bovenste plaatsen. Inmiddels gaat het een stuk minder met de club, aangezien ze halverwege zijn terug te vinden op een degradatieplaats naar de League One: 23.
Wigan Athletic speelt niet in een voetbalstadion, de sfeer is er slecht en het is geen voetbalstad. Wigan staat compleet in het teken van rugby, aangezien het een van de succesvolste clubs van Engeland heeft. Desalniettemin was dit hun eerste degradatie sinds 2005, waardoor ze heel wat seizoenen hebben meegedaan in de Premier League. Dit seizoen wist het zelfs de FA Cup te winnen van Manchester City, waardoor de degradant Wigan Athletic het seizoen er op, wanneer het zou uitkomen in het Championship, zou uitkomen in de groepsfase van de Europa League. Het is daarna niet echt beter gegaan met Wigan. In 2016 en 2018 wist het kampioen van de League One te worden en momenteel bungelen ze ook weer onderaan in het Championship.

Seizoen 2013/2014, degradanten: Cardiff City, Fulham en Norwich City
Cardiff City promoveerde in 2013 voor het eerst naar de Premier League, maar eindigde direct op plek twintig en degradeerde dus weer terug naar de Championship. Dit gebeurde allemaal onder de knotsgekke eigenaar Tan, die de kleuren van de Welshe club had veranderd van blauw naar rood. Ook het logo moest er aan geloven, de ‘bluebird’ werd vervangen voor een Chinese draak. Immers, de kleur rood en de Chinese draak spraken meer tot de verbeelding in Azië. Uiteindelijk maakte hij het rond de winterperiode nog gekker, door alleen maar spelers aan te trekken met het cijfer ‘8’ in hun geboortedatum. ‘8’ was namelijk zijn geluksgetal, dus dat moest Cardiff toen wel behoeden voor degradatie… Inmiddels speelt Cardiff weer in de Premier League. De clubkleuren en het logo zijn weer teruggedraaid zoals het was, gelukkig voor de supporters.
Fulham degradeerde dat seizoen voor het eerst uit de Premier League en bleef in de Championship steken voor vier seizoenen. Ook zij hadden een knotsgekke eigenaar, die aan de oever van de Thames, waar het stadion aan ligt, een beeld van Michael Jackson had geplaatst. Lafayette was immers bevriend met de overleden Amerikaanse popster en wilde hem eren met zo’n prominente plaats. Het miljoenenensemble van Fulham ging dus uiteindelijk ten onder, de club werd verkocht en onder de nieuwe eigenaars bloeide het langzaam weer op. Inmiddels spelen ze weer in de Premier League, maar staan ze slechts op de negentiende plaats.
Norwich City is (samen met Ipswich Town) de boerenclub van Engeland. De aan de oostkust gelegen club, spelend in het kanariegeel, heeft de nodige ervaring gehad in de Premier League. Twee seizoenen voor dit seizoen speelde ze in de Premier League, maar degradeerden uiteindelijk naar het Championship om een jaar later, in 2015, weer eenmalig terug te keren. Ze spelen nu weer voor het derde achtereenvolgende seizoen op het tweede Engelse niveau, maar staan daarin wel op een tweede plek. Strijden voor promotie zit er voor de kanaries wel in.

Seizoen 2014/2015, degradanten: Hull City, QPR & Burnley
Alle drie de ploegen hierboven zijn al besproken in eerdere seizoenen, dus al bekend. Hull City eindigde op een achttiende plek, met drie punten minder dan Aston Villa. Burnley werd negentiende en QPR laatste.

Seizoen 2015/2016, degradanten: Newcastle United, Norwich City & Aston Villa
Newcastle United en Norwich City zijn beide al besproken in een van de vorige seizoenen. De nieuwe degradant is Aston Villa, dat het seizoen hiervoor al aardig door het oog van de naald kroop. De éénvoudig Champions League-winnaar en zevenvoudig Engels kampioen degradeerde voor het eerst naar het Championship. De medeoprichter van de Premier League had moeite om zich daar in het eerste seizoen staande te houden, vanwege het verlies van bepalende spelers. In 2017 werden ze in het Championship slechts dertiende, het seizoen er op vierde en dwongen ze bijna promotie af naar de Premier League. Inmiddels gaat het niet al te best met Villa, dit seizoen vinden we ze terug op een schrale tiende plek.

Seizoen 2016/2017, degradanten: Hull City, Middlesbrough & Sunderland
Hull City en Middlesbrough zijn beide al eerder behandeld in voorgaande seizoenen. Het verhaal van Sunderland is inmiddels wel bekend, al door dit artikel of door de documentaire van Netflix. De ploeg spelend in het Stadium of Light staat nu op een derde plek in de League One, achter de verrassende promovendus Luton Town en oude ‘grootmacht’ Portsmouth.

Seizoen 2017/2018, degradanten: Swansea City, Stoke City & West Bromwich Albion
Vorig seizoen degradeerden er twee nieuwe clubs die de afgelopen tien jaar niet gedegradeerd waren vanaf het hoogste niveau. Onder leiding van de Haagse tapijtenkoning John van Zweden klom het Welshe Swansea City omhoog op de Engelse voetballadder. In 2005 speelden The Swans nog in de League Two, maar daarna nam hun reputatie een enorme vlucht. Als kampioen van de League One in 2008 speelde het drie seizoenen in de Championship, om vervolgens zeven seizoenen uit te komen op het hoogste niveau. Swansea heeft zelfs nog Europa League voetbal gespeeld, nadat ze de League Cup in 2013 wisten te winnen. De degradatie van vorig seizoen is hun ook nog niet in goede aard gevallen, aangezien ze slechts op een twaalfde plaats staan in de Championship.
Stoke City speelde tot aan 2008 in de Championship, maar wist zich daarna tien seizoenen te handhaven in de Premier League. Het werd zelfs de jaren voor de degradatie drie keer negende, dat een prima prestatie is voor The Potters. Na hun degradatie wisten ze wel Engels international Jack Butland onder de lat te houden. Echt veel de nul houdt hij momenteel niet, aangezien Stoke slechts veertiende staat in de Championship.

Concluderend kan je stellen dat alle degradanten toch veel moeite hebben gehad met de eerste seizoenen na hun degradatie. Clubs als Newcastle United en West Ham United wisten wel weer terug te keren en zich ook voor meerdere seizoenen te handhaven. Ploegen als Blackpool, Portsmouth en dus ook Sunderland hebben meer moeite om terug te komen op het hoogste niveau. Ook ‘Championship-clubs’ als Birmingham City & QPR zijn eerder uitzondering dan regel op het hoogste niveau.