De kop is eraf. De tweede seizoenshelft is ook in de Eredivisie weer aangevangen. En hoe! PSV en Ajax werden beide afgebluft door respectievelijk FC Emmen en sc Heerenveen, Feyenoord verloor bij de hervatting meteen bij PEC Zwolle en onderin de competitie werden (opnieuw) de kaarten geschud. Terugkomend op het puntverlies van “de top 2”, viel op dat Sam Lammers voor de meeste doelpunten van sc Heerenveen zorgde, terwijl FC Emmen het punt vooral behaalde door de bijzonder doelpuntrijke invalbeurt van Nicklas Pedersen. En met miniem verschil is de laatste de Speler van de Week geworden.

In Nederland wat minder bekend, enkele seizoenen FC Groningen daargelaten, maar in België heeft deze speler een naam die een gemiddelde fan wel een lampje laat branden. Via KV Mechelen, AA Gent, KV Oostende en opnieuw KVM belandde de Deen bij FC Emmen. Beschouwd als een stunt door velen, aangezien de Drenten niet alleen promovendus maar ook debutant was in de Eredivisie. Aanpassen aan de club en aan het hoogste niveau van Nederland was, zeker in het begin van het seizoen, hard nodig. Vooral na de wedstrijd tegen Ajax werd FC Emmen, waar Nicklas (dit seizoen) onderdeel van is, neergezet als onprofessioneel waarbij zelfs het begrip “campingelftal” niet werd geschuwd. Tel erbij op dat de doelpuntendroogte bij Pedersen maar aanhield en het script voor een moeilijk seizoen leek geschreven.

Leek! Want het werd beter. Zo af en toe werd er nog een uitwedstrijd gewonnen, maar het winnen van een thuiswedstrijd was FC Emmen niet eerder gegeven dan november, toen eindelijk NAC Breda met 2-0 werd verslagen. De rol van Nicklas Pedersen was ook groeiende, met af en toe een (winnende) goal of assist. Vooral het winnende doelpunt tegen ex-werkgever FC Groningen sprak tot de verbeelding. En na de zeperds in de uitwedstrijden tegen PSV  en Ajax werd er ook niet meer met heel harde cijfers verloren, met als gevolg dat de Drenten voorlopig (ver) boven de streep staan. Op dit moment lijkt niets het optimisme in het Noorden in de weg te staan.

En Nicklas Pedersen? Die beleeft een grote opleving. Niet alleen qua doelpunten, ook met het spel dat de speler op de mat legt zit het wel goed. Een absolute meerwaarde voor FC Emmen als hij zijn huidige niveau vasthoudt.

Eervolle vermeldingen:

  • Sam Lammers (sc Heerenveen)
  • Fabian Serrarens (de Graafschap)
  • Patrick Joosten (VVV-Venlo)