Vandaag een speciale editie van onze rubriek, want uitzonderlijk is er geen aanwezige voor de Premier League. De reden hiervoor is dat er het voorbije weekend simpelweg geen Premier League-voetbal was. De andere grote competities leverden wel enkele huzarenstukjes.

Premier League: n.v.t.

Door wijzigingen in het speelprogramma waren er geen wedstrijden in de Engelse eerste klasse dit weekend.

Bundesliga: Yussuf Poulsen

Hij staat al langer bekend als een groot talent, maar was nog geen rendabel doelpuntenmaker. In ‘18/’19 brengt hij hier verandering in. Naast twee assists neemt hij met tien doelpunten ongeveer één derde van Leipzigs doelpunten voor zijn rekening. Op verplaatsing bij Fortuna Düsseldorf scoorde hij er twee in een klinkende zege. Het werd 0-4 voor RB Leipzig.

Ibrahima Konaté, de 19-jarige verdediger van RB Leipzig, was beresterk met enkele belangrijke tackles en dominantie in de duels. Aan de bal is hij zelfzeker met gedurfde passes en enkele geslaagde dribbels. Hij scoorde ook de 0-2.

La Liga: Quincy Promes

De Nederlandse aanvaller heeft zich de laatste weken dankzij Pablo Machin en enkele blessures ontwikkeld als wingback in een 3-5-2-opstelling. Met zijn grote longen dweilt hij de linkerflank af. Door sterke duels en enkele onderscheppingen verbaast hij de voetbalwereld op defensief vlak. In balbezit is hij dreigend, zoals we hem kennen. Tegen Levante speelde hij een bijna perfecte wedstrijd, op de gemiste penalty na. Sevilla won met forfaitcijfers, waarin zijn doelpunt, assist en loopwerk een groot aandeel hebben.

Leganés kan in de strijd tegen degradatie elk punt goed gebruiken. Thuis, tegen Eibar, wisten ze net een gelijkspel uit de brand te slepen. De 21-jarige spits, Youssef En-Nesyri, kon een dubbele achterstand op twintig minuten tijd ombuigen met twee doelpunten. De wedstrijd eindigde in een billijke 2-2.

Serie A: Camillo Ciano

In de nek-aan-nekrace voor behoud strijden Bologna en Frosinone wekelijks om Empoli in te halen. Dit weekend stond er met een onderling duel een cruciale 6-puntenwedstrijd op het programma. Bologna kon de uitploeg op zeven punten afstand zetten, maar ging op beschamende wijze de boot in. Frosinone won met 0-4, mede dankzij twee doelpunten van hun Italiaanse topscorer. Ciano’s teller staat nu op zes, en hij geeft zijn ploeg zo extra hoop in hun inhaalrace.

Federico Chiesa, van Fiorentina, scoorde twee late doelpunten in een knotsgekke kraker tegen rode lantaarn Chievo Verona. In de laatste tien minuten scoorde hij de 2-3 en 2-4. Cruciaal, want Chievo krijgt nog een, gemiste, penalty en scoort nog een derde doelpunt om de eindstand te beslissen.

Ligue 1: Nicolas Pépé

Vorig seizoen zorgde hij bijna eigenhandig dat Lille in de Ligue 1 bleef. Dit seizoen, met wat meer hulp, knalt hij zijn ploeg zelfs naar een tweede plek. Marseille stelt teleur, maar mag zeker nooit onderschat worden. In een gelijkopgaande wedstrijd was LOSC efficiënter in de bepalende fases. Op slag van rust kon Pépé een penalty omzetten, en vlak voor het laatste fluitsignaal scoorde hij een tweede treffer. De wedstrijd eindigde op 1-2.

Kenny Lala doet het met Strasbourg beter dan de verwachtingen, hij staat met zijn team vijfde in de Ligue 1. De vleugelverdediger pikt geregeld een doelpunt of een assist mee, en dat deed hij thuis tegen Bordeaux opnieuw. In de 93ste minuut maakte hij het enige doelpunt van de partij na een hele match de flank op en neer te hebben gelopen.