Japan en Qatar zijn de twee finalisten van de Asian Cup 2019 in de Verenigde Arabische Emiraten. Japan schakelde Iran in de halve finale uit met 3-0, Qatar knikkerde het gastland V.A.E met ruime 4-0-cijfers uit het toernooi en speelt voor de eerste keer ooit de finale van de Asian Cup. De finale wordt op vrijdag  1 februari om 15.00u afgetrapt. 

Een onverwachtse, maar fraaie prestatie is de finaleplaats van Qatar op de Asian Cup. De oliestaat wist verrassend Zuid-Korea, een van de favorieten op de eindoverwinning, in de kwartfinale uit te schakelen en knokte zich in de halve finale eenvoudig voorbij het gastland V.A.E. . Voor de Qatarezen is de finaleplaats een enorme opsteker met het oog op de ploeg die gebouwd wordt voor het WK 2022 dat in eigen land georganiseerd wordt.

Japan, met STVV’ers Takehiro Tomiyasu en de inmiddels geblesseerde Wataru Endo, staat voor de vierde keer in de finale, die het ook evenveel keer wist te winnen. De Japanners schakelden eerder in het toernooi Saoedi-Arabië uit en in de halve finale moest Iran eraan geloven.

Vermoedelijke opstelling Japan: Gonda; Sakai, Yoshida, Tomiyasu, Nagatomo; Haraguchi, Shiotani; Minamino, Doan, Shibasaki; Osako

Vermoedelijke opstelling Qatar: Al Sheeb; Correia, Khoukhi, Salman, Hassan; Hatem, Afif, Madibo, Al Heidos, Hisham; Ali.

De finale tussen beide ploegen wordt afgewerkt op vrijdag 1 februari om 15.00u Belgisch-Nederlandse tijd, in het Sjeik Zayidstadion in Abu Dhabi.