Voetbal gaat steeds meer verloren aan de commercie en regeltjes, maar nog nooit werd het echte voetbal zo duidelijk zichtbaar na een week waarin van alles gebeurde. Het kansloos geachte Feyenoord won De Klassieker met een verpletterende 6-2-overwinning op aartsrivaal Ajax, Manchester City verloor bij degradatiekandidaat Newcastle City en Burnley hield een ontketend Manchester United op 2-2 op Old Trafford. De zinderende halve finale tussen KV Oostende en KAA Gent van gisteravond staat ons nog haarscherp op het netvlies,en ook het drama rondom de verdwenen Nantes-spits Emiliano Sala is onderdeel van de zichtbare kracht van voetbal.

In een wereld die steeds meer draait om commercie en geld, zagen we de laatste dagen hoe er toch nog licht gloort aan de horizon. Eigenlijk heb ik aan het eerste voorbeeld al genoeg, want afgelopen zondag vond in de Kuip weer eens de mooiste wedstrijd van het vaderlandse voetbal plaats: De Klassieker. In deze pot strijden aartsrivalen Feyenoord en Ajax meer om de eer dan om de punten. Daar Feyenoord in competitieverband al 7 jaar niet van ‘de neuzen’ wist te winnen, en Ajax stond in de competitie 11 punten voor op de kakkerlakken, vond eigenlijk iedereen dit al een uitgemaakte zaak. Ajax ging winnen, en waarschijnlijk met een nulletje of vier. Ook de Feyenoordsupporters hadden er geen hoop meer in, maar strijdlustig als zij waren, kwam er de gebruikelijke tifosi en pyro om de hoek kijken. In een zinderende Kuip leek na minder dan twee minuten het pleit al beslecht, toen Schöne een vrije trap geweldig binnen lepelde. Niets was minder waar. Ook met 11 punten achter, al 7 jaar geen competitie-overwinning en eigenlijk een minder team kun je winnen, en nimmer werd dat zo bewezen al Feyenoord deed. De hoofdstedelingen werden compleet platgewalst, vernederd en weggeveegd, en nadat alle kruitdampen waren opgetrokken zag de wereld een bizarre 6-2 overwinning voor de havenstad op het bord staan. Een wonder in de huidige voetbalwereld had zich voltrokken.

Engeland
Ook aan de andere kant van de Noordzee werd er weer ouderwets gestunt. In de FA Cup, niet voor niets het oudste bekertoernooi ter wereld, vielen de Premier League-ploegen, -geheel volgens dit seizoen traditioneel gebruik- met bosjes. Millwall kreeg in de laatste minuut van de blessuretijd het grote Everton op de knieën, Wimbledon kegelde overtuigend West Ham United eruit en Crystal Palace, toch al reuzendoder, versloeg Tottenham Hotspur met 2-0. Ook Shrewsbury Town en Barnet deden een duit in het zakje, want waar Shrewsbury thuis knap een replay afdwong tegen Wolverhampton, speelde Barnet in een fenomenale pot voetbal met 3-3 gelijk tegen Brentford.
In de competitie werden we nog even verder verwend, want Bournemouth droogde moeiteloos het vedette-elftal van Chelsea met 4-0(!) af, Newcastle United klom weer wat uit de degradatiezorgen door miljardenploeg Manchester City thuis met 2-1 te verslaan, Liverpool profiteerde niet door thuis gelijk te spelen tegen Leicester City, en ondertussen zorgden Fulham en Brighton voor een werkelijk waar geweldige wedstrijd op Craven Cottage. Het Engelse voetbal is allesbehalve dood!

Spanje, Italië en Sala
Vrees niet, want het spektakel is nog niet voorbij. In Spanje werd de voetballiefhebber getrakteerd op twee geweldige returns in de Copa del Ray, waar Real Betis en Espayol elkaar echt tot het uiterste dwongen, met Betis als winnaar. Valencia ontsnapte door in eigen huis twee goals in de laatste minuut te maken en zo de halve finale te bereiken, maar de welbekende remontada van FC Barcelona maakte de avond af. Na een 2-0-verlies bij Sevilla moest het thuis gebeuren. Jasper Cillessen werd de held van de avond, door eerst een katachtige reflex te hebben op een hakbal van Banéga, en ook diens penalty werd gestopt door de reservekeeper van FC Barcelona, die daar allesbehalve een reservestatus geniet. Ondertussen droogde Fiorentina met hilarische cijfers AS Roma af in eigen huis: 7-1. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg het ongenaakbare Juventus een dikke jantje bij Atalanta: 3-0. Historisch. In Frankrijk bereikte Guingamp, dat nota bene laatste staat in de competitie, een tijdje terug de halve finale van de beker na het uitschakelen van het grote Paris Saint-Germain. Deze stunt kreeg een geweldig vervolg, want na penalty’s werd er gewonnen van AS Monaco en haalde het dus de finale van de Franse beker. Ook mogen we hier niet vergeten het schitterende eerbetoon aan Emiliano Sala aan te halen. De spits die verkocht werd aan Cardiff City, maar vermoedelijk neerstortte in de Noordzee vorige week en niet meer is teruggevonden, werd emotioneel herdacht. Nantes speelde gisteren thuis, en de sfeeracties die ter ere van hem gehouden worden zullen niet snel meer van ons netvlies verdwijnen. Ook dit is voetbal. Cardiff-supporters hadden ook een emotionele tekst voor Sala, wat aangeeft hoe belangrijk en verbindend voetbal is voor de mensheid. Voetbal is misschien op sterven na dood, maar zolang wij met zijn allen blijven reanimeren, kunnen we nog genieten van de mooiste sport op aarde zoals wij dat willen.

Advertentie