Het weekend waar Manchester City brandhout maakte van Chelsea en Dortmund een riante voorsprong uit handen gaf, leverde niets anders dan genot voor de neutrale kijker. In deze rubriek bekijken we hoe deze scores tot stand konden komen.

Premier League: Sergio Agüero

Voor het tweede weekend op rij is ‘Kun’ onze topspeler van de week voor de Premier League. Hoe kan het ook anders? Eén week na de hattrick tegen Arsenal, scoort hij ook drie doelpunten tegen Chelsea. Nadat hij vroeg een open doelkans mist, schiet hij enkele minuten later de bal zonder genade in de winkelhaak van grote afstand. Chelsea krijgt geen grip op de Argentijn, dus gaat hij verder op zijn elan. De wedstrijd eindigt op een vernietigende 6-0 voor de thuisploeg.  Zo bevestigt hij nogmaals zijn status als beste spits in de competitie. Met elf hattricks spant hij, samen met Alan Shearer, de kroon. Agüero leidt met 17 doelpunten, naast Mohamed Salah, de topschuttersstand.

De 3-1-eindstand op Wembley geeft het spel van Tottenham Hotspur tegen Leicester City niet volledig weer. De uitploeg weert zich goed, en heeft eigenlijk genoeg kansen om zelf te winnen. Hugo Lloris, de Franse nummer één, stopt een penalty op het uur om een gelijkmaker te voorkomen. Met zes reddingen van dichtbij en parades bij gevaarlijke schoten uit de tweede lijn redt hij zijn ploeg. Door deze overwinning blijven The Spurs in het zog van Manchester City en Liverpool.

Bundesliga: Julian Brandt

Julian Brandt en Kai Havertz genieten van het leven onder Peter Bosz bij Bayer Leverkusen. Op verplaatsing bij Mainz 05 is het snel duidelijk wie de betere ploeg is. Na vijf minuten wordt de score geopend, die voorsprong wordt iets later weggewerkt, maar dan is de uitploeg weer aan zet. In de twintigste minuut bedient Brandt Havertz, en op het half uur scoort hij zelf. De jonge Duitser laat Bellarabi scoren vlak voor rust. De match is eigenlijk al gespeeld. In de tweede helft doet hij er met de 1-5 een schepje bovenop, waarna hij een verdiende applauswissel krijgt. Dat is dan ook de eindstand. De teller staat nu op vier doelpunten en zes assists voor Brandt.

Ishak Belfodil, ex-Standard en -Inter Milan, vervangt in de rust Andrej Kramarić. Hoffenheim staat dan al 2-0 achter bij Dortmund, en net na het uur wordt het 3-0. Wat een onmogelijke opdracht lijkt, lukt alsnog. De Algerijnse spits scoort twee doelpunten en vervolledigt de comeback. De wedstrijd eindigt gelijk, en de voorsprong van de leider vermindert.

La Liga: Youssef En-Nesyri

Op een elfde plek doet Leganés het behoorlijk. Het is een lastige klant, en snoept geregeld punten af van de hoger geplaatste clubs. Thuis ruiken ze hun kans tegen Betis, want de ploeg uit Sevilla laat toch meer punten liggen dan nodig. En-Nesyri dwingt doorheen het seizoen zijn plek af, en bedankt zijn coach voor het vertrouwen. Tegen de troepen van Enrique Setién legt hij er drie in het mandje, waarmee de match wordt beslist. Het eindigt op 3-0 voor Leganés. De jonge Marokkaanse spits maakt zijn achtste doelpunt in 14 basisplekken.

Na een uitstekende vier op zes tegen Real Sociedad en Real Valladolid is de inhaalrace voor Huesca goed ingezet. In Girona ontmoeten ze een andere degradatiekandidaat, de ultieme kans om de punten mee naar huis te nemen dus. Avila, de spits van Huesca, scoort twee doelpunten in de eerste helft, maar keeper Roberto Santamaria is de grote uitblinker. Bij vlagen stond hij in een schietkraam, maar hij wist de netten schoon te houden. Dankzij zijn reddingen kan de rode lantaarn weer naderen op de andere degradatiekandidaten.

Serie A: Marco Sportiello

Frosinone mag dan wel voorlaatste staan, het verschil met de middenmoot is maar vijf punten. Met enkele goede resultaten kunnen ze zeker uit die laatste drie geraken. Dat weet ook ook Marco Sportiello, de Italiaanse keeper van de ploeg. Tegen het Sampdoria van Dennis Praet en Fabio Quagliarella weten ze dat het geen makkelijke verplaatsing wordt. In de 25ste minuut scoort Ciofani na concentratieverlies bij de thuisploeg. Frosinone ligt eigenlijk al de hele tijd onder, en het ziet ook af voor de rest van de wedstrijd. Met een tikkeltje geluk en een grootse prestatie van Sportiello weten ze hun krappe voorsprong te behouden. De wedstrijd eindigt op 0-1, en Frosinone telt nu 16 punten.

AS Roma staat zesde, en plaatst zich momenteel dus nipt voor de Europa League. Het seizoen verloopt niet zoals gehoopt voor I Giallorossi. Na een twee op negen kon de ploeg uit de hoofdstad een driepunter nog eens goed gebruiken. De verplaatsing bij de rode lantaarn, Chievo Verona, is de ideale gelegenheid. Aleksandar Kolarov moet zijn ploeg toch vaker redden dan nodig hoeft te zijn. Achterin is hij solide, en aanvallend creëert hij enkele goede kansen vanop links. Kort na de rust scoort hij zelf de 0-3, waarmee de score vaststaat.

Ligue 1: Walter Benítez

OGC Nice is al enkele jaren opnieuw een sterke subtopper, maar moet gewoonlijk nog steeds de duimen leggen voor Lyon. Dit weekend niet, want Walter Benítez wist dat niets minder dan drie punten genoeg waren om bij de Europese plaatsen te blijven. De thuisploeg ondergaat de wedstrijd, en moet eigenlijk zijn meerdere erkennen in Lyon. Dat was buiten hun Argentijnse ‘goalie’ gerekend. Met goede reflexen, in een typische Zuid-Amerikaanse stijl, laat hij geen bal passeren. Zijn netten blijven proper, en twintig minuten voor affluiten scoort Rémi Walter een plotsklapse penalty bij één van hun weinige aanvallen. De Zuid-Franse ploeg wint met het kleinste verschil, en staat met drie andere ploegen op 37 punten.

Angers doet het goed als middenmoter, en komt nu uit tegen Strasbourg, dat verrassend negende staan. Wilfried Kanga opent de score in de 35ste minuut, en verdubbelt de voorsprong tien minuten na de rust. Verder dan een aansluitingstreffer komt de thuisploeg niet. De 20-jarige Fransman scoort zo zijn eerste twee doelpunten van het seizoen.

Advertentie