Wie in de winterstop naar de stand van de Eredivisie keek, mocht zich voor de tweede seizoenshelft verheugen op een spannende strijd tussen Ajax en PSV. Inmiddels is de competitie weer een paar weken in bedrijf en kan de conclusie worden getrokken dat Ajax (voorlopig) af lijkt te haken voor de landstitel. Na de eerdere teleurstellingen tegen sc Heerenveen en Feyenoord werd er afgelopen weekend een nieuw dieptepunt toegevoegd aan de reeks van Ajax. Door een grote fout van doelman Onana werd Mohammed Osman matchwinner voor Heracles Almelo. Bovendien lijkt hij daarmee (voorlopig) de titelstrijd in het voordeel van PSV te beslissen.

Dat Ajax staat voor aanvallend voetbal met veel balbezit, veel doelpogingen en vooral veel druk zetten is een mooie, uitgedachte filosofie. Dat het naast je kracht ook je zwakte kan zijn, was duidelijk te zien in de wedstrijd tegen Heracles. De ploeg uit het oosten speelde zeer compact, gedisciplineerd en was vooral zonder bal erg goed. Dat de goal van Osman een gevolg was van de fout van Onana is waar, maar vertelt niet het hele verhaal van de wedstrijd. Heracles Almelo was veel meer een collectief dat bereid was om sober te voetballen i.p.v. een elftal vol individualisten dat dramatisch op zoek was naar de vorm van voor de winterstop. Bijzonder, aangezien de thuisploeg in 2019 nog geen doelpunt gescoord had en nog geen wedstrijd had gewonnen.

Osman is een speler die in de winter van 2018 naar Heracles Almelo kwam. In zijn eerste halfjaar waren speelminuten schaars, maar dit kon te wijten zijn aan o.a. het aanpassen bij de nieuwe club. Dit seizoen is hij de aanvallende middenvelder met veel techniek, creativiteit, inzicht en vooral ook goed zonder bal. Een echte aanvallende spelmaker die de aanval dragen kan, maar ook een speler die een goed afstandsschot in de benen heeft en daarmee ook regelmatig zijn doelpunten meepakt. Ook is hij international voor Syrië en heeft hij meegedaan aan de AFC Asian Cup 2019, waar hij met zijn land niet verder geraakte dan de groepsfase. Het had ook weinig gescheeld of Syrië had zelfs aan de FIFA World Cup van afgelopen jaar in Rusland meegedaan, ware het niet dat de laatste barrage tegen Australië een brug te ver was.

Al met al heeft Heracles Almelo in de geschiedenis ruwe diamanten in de minder bekende competities opgespoord.. Spelers als Bas Dost, Wout Weghorst en Ragnar Klavan hebben hun weg naar de (sub)top gevonden via de club die inmiddels wel als “ontwikkelingsclub” mag worden beschouwd. Osman lijkt opnieuw een speler te zijn die Heracles Almelo naar een hoger plan tilt. En daar verdient de scouting wederom een compliment voor…