Van 2000 tot 2013 en van 2015 tot vandaag: Réginal Goreux heeft er al veel jaren opzitten bij zijn Standard. Op veel speelminuten hoeft de Haïtiaan tegenwoordig niet meer te rekenen, maar dat staat in schril contrast tot zijn rol binnen de club: leider en sfeermaker in de kleedkamer, vader-/grote broerfiguur voor de jongens uit de U21-selectie die meetrainen met de A-kern, bindmiddel tussen spelersgroep en supporters… Gisteren speelde hij zijn (langverwachte) 200e wedstrijd voor Standard.

15 februari 2019. Standard – Lokeren, 85e minuut, 3-1. Uitblinker Maxime Lestienne verlaat het veld, maar het is vooral zijn vervanger die het decibelniveau op Sclessin de hoogte in laat schieten. Réginal Goreux komt voor de 200e keer in actie voor de club van zijn hart. We vatten zijn parcours bij de Rouches samen in 5 statistieken.

5 prijzen
In 2008 en 2009 schreef hij de Belgische landstitel achter zijn naam, in ’11, ’16 en ’18 de Beker van België. Gemiddeld 40 wedstrijden per prijs: niet slecht.

Monsterscores
Zijn grootste overwinning met Standard kwam er in het bekertoernooi, op het veld van Hoogstraten in 2011. Hij liet er één assist noteren en dat was ook het geval bij zijn grootste zege in de Jupiler Pro League: in 2016 zette hij Orlando Sá vanop eigen speelhelft op weg naar de 3-0, de eindstand was toen 5-0.

Zij aan zij met Pocognoli en Witsel
Goreux kwam het vaakst samen in actie met Sébastien Pocognoli en Axel Witsel, 74 wedstrijden om precies te zijn. Qua minuten komt Poco alleen aan de leiding wat betreft deze statistiek, 4834 ten opzichte van de 3794 van Witsel.

Driemaal kampioenenbal
De polyvalente rechterflankspeler verzamelde 101 speelminuten in de enige Champions League-campagne in de geschiedenis van de Luikse club: hij viel thuis in tegen Arsenal (2-3) en Olympiakos (2-0), en in het Emirates Stadium (2-0) speelde hij de volledige wedstrijd.

Meeste wedstrijden onder Riga, meest trefzeker onder D’Onofrio
Met 42 wedstrijden en 3695 minuten liet José Riga hem het vaakst in actie komen. Doelpunten scoren is nooit de taak van Goreux geweest, toch is het gegeven dat 3 van zijn 9 doelpunten voor Standard onder Dominque D’Onofrio vielen een leuk weetje.

Vorig seizoen verlengde Goreux zijn aflopende contract met één jaar, het is nog niet duidelijk of dat de komende maanden nogmaals zal gebeuren. Of hij de club op het einde van het seizoen (al dan niet tijdelijk) verlaat, is dus nog niet duidelijk. Wat wel al zeker is, is dat Réginal Goreux de geschiedenis van Royal Standard Club de Liège getekend heeft, op zijn manier.