Nadat het vorige week al raak was voor de formatie uit Almelo met Mohammed Osman als Speler van de Week, is het deze keer wederom een speler uit hetzelfde elftal met deze titel. Spits Adrián Dalmau kreeg deze keer de aandacht op zich gevestigd door maar liefst viermaal te scoren tegen Fortuna Sittard (6-0-winst). Achteraf gezien is het nog een mazzeltje dat hij speelde, aangezien de Spanjaard oorspronkelijk niet aan de aftrap zou verschijnen. Enkel door blessureleed van de concurrentie mocht de van Villarreal B overgekomen speler starten. En hij betaalde dat vertrouwen dubbel en dwars terug.

Wie Heracles Almelo zag spelen tegen de ploeg uit Limburg, kon niet voorstellen dat dit dezelfde ploeg was die zich na de winterstop door het seizoen leek te strompelen met een vrije val op de ranglijst als gevolg. Echter lijkt het tij gekeerd met de onverwachte maar zeer welkome overwinning op Ajax (1-0) van een week eerder. Waar tijdens die wedstrijd nog zeer behoudend maar degelijk werd gevoetbald, werd er bij de match van afgelopen speelronde aanvallend, creatief en vloeiend voetbal gespeeld. Eens te meer het bewijs dat het aanpassen aan de tegenstander in sommige gevallen zeker lonen kan. Met de puike prestatie van spits Dalmau als belangrijkste bewijs. Fortuna Sittard kon niet omgaan met de centrale aanvaller, die niet alleen met zijn doelpunten, maar ook met zijn goede spel van grote waarde was.

Vorige week schreven we in deze rubriek nog dat Heracles Almelo “al met al in de mindere competities ruwe diamanten opspoort”. Dat het scoutingsnetwerk ook het gokje vaak genoeg aandurft met jeugd- of reservespelers van clubs met naam, is nogmaals een bewijs dat de club zich niet enkel op de gebaande wegen begeeft. Adrián Dalmau is een spits die met stip de naam “Voetbalnomade” mag dragen. Deze speler heeft het nooit langer dan één seizoen bij een club volgehouden. Als jeugdspeler van Real Madrid kon hij helaas nooit de verwachtingen inlossen. Hoewel hij bij Rayo Vallecano, Espanyol en Villarreal onder contract heeft gestaan, wist hij bij deze clubs niet verder dan de B-elftallen te geraken. Aanvankelijk wist hij ook bij Heracles Almelo niet door te breken, maar door de geboden kans van afgelopen weekend te pakken kon hij zich in ieder geval laten zien. Wie weet waar het naar leidt.

Het aantal Spaanse spelers dat succesvol is (geweest) in Nederland is zeer gering. Het succesverhaal van Fran Sol (Willem II, inmiddels Dinamo Kiev) is één van de uitzonderingen op de regel. Misschien dat het pad van Sol een inspiratie kan zijn voor Dalmau. Beide spelers kenden nooit eendoorbraak in Spanje en zijn in Nederland bij een kleinere club beland. Voor Sol was daar opeens een topclub. Zal dat ook voor Dalmau gelden? De tijd zal het leren.

Advertentie