De afgelopen week is ADO Den Haag veelvuldig negatief in het nieuws geweest. Allereerst bezochten zogenaamde supporters het centrum van Amsterdam, daarna volgde ‘onrust’ op het Malieveld in Den Haag, waarna tegelijkertijd het sportieve fiasco van een 1-5-verlies tegen Ajax een feit was, om vervolgens af te sluiten met een nachtelijk bezoek aan Doetinchem. 

In de nacht van 21 op 22 februari 2019 hebben Haagse ‘fans’ een bezoek gebracht aan de Nederlandse hoofdstad. Zonder weten van enig historisch besef, hebben ze onder meer het standbeeld ‘de Dokwerker’ beklad met groen-gele verf, de kleuren van de Haagse club. Het standbeeld ‘de Dokwerker’ symboliseert de februaristaking in Amsterdam van 1941, toen mensen de straat op gingen om te protesteren tegen de Jodenvervolging. Hoe debiel ben je dan ook dat je in diezelfde buurt met groene verf hakenkruizen op muren spuit en leuzen als ‘JHK’, dat staat voor ‘Joden hebben kanker’, verspreidt op gebouwen. Het is natuurlijk te zot voor woorden dat je scheldt met deze verschrikkelijke ziekte, laat staan het tot ‘kunst’ verheft.

Dit allemaal was een Haags ‘opwarmertje’ voor hun wedstrijd van het jaar op zondag 24 februari 2019. Deze ‘stoere’ supporters stonden daarom op die zondag zeer waarschijnlijk ook op het Malieveld in de Hofstad, om daar protesterende Ajax-supporters op te wachten. Iedereen weet natuurlijk dat ze uit waren op een confrontatie met de Amsterdammers, die al 14 jaar niet meer welkom zijn bij uitwedstrijden van hun club in Den Haag. Toen ik dit las, vroeg ik mezelf af of deze zogenaamde ‘supporters’ überhaupt wel wisten dat ‘hun’ club op hetzelfde moment de thuiswedstrijd in het Cars Jeans Stadion tegen Ajax speelde. Grappig toch, als je een uitgesproken FC Den Haag – zo hebben ze het liefst in Den Haag – supporter bent en niet eens in het stadion zit.

Een politiemacht lijkend op een oorlogssituatie stond paraat in het gehele centrum van Den Haag, waar niets noemenswaardigs gebeurd is die zondag. Dit komt mede omdat uit veiligheidsoverwegingen de Amsterdamse protestsupporters ergens anders heen werden geleid om te protesteren, namelijk bij het Paleis van Justitie. Een confrontatie leek hiermee dus vermeden. Het Haagse publiek wat wél in het stadion aanwezig was, werd getrakteerd op een zeer slecht ADO. De Hagenezen kregen een draai om hun oren van 1-5 van Ajax.

De Haagse stoerdoenerij was na die dag zeker nog niet afgelopen, want ineens verscheen op de sociale media een spandoek op De Vijverberg in Doetinchem. Op dit spandoek stond ‘KK in je maag, GR. van FCDH’. Ook de afkorting ‘BHK’ was terug te vinden, dat precies hetzelfde is als de eerder benoemde ‘JHK’, maar dan is Joden vervangen voor Boeren (wijzend naar De Graafschap). Beide clubs staan aanstaande vrijdag in een cruciaal duel tegenover elkaar in Doetinchem.

Supporters van ADO Den Haag hebben gezegd dat deze gasten geen supporters van de club zijn. Ook het bestuur van de club neemt afstand van deze acties. Uiteraard is het politiek correct om dat te doen, maar de club is hier zeker door besmeurt. Opvallend vind ik wel dat er geen reactie is gekomen vanuit de Tweede Kamer in Den Haag. Meestal zijn zij er als eerste bij om ‘wangedrag’ van zogenaamde ‘voetbalsupporters’ te bekritiseren, waardoor normalisatie in het Nederlandse voetbal nog steeds ver te zoeken is.

Feit is wel dat iedereen lijkt te zijn vergeten dat ADO Den Haag-supporters wel ooit knuffels voor zieke kinderen hebben gegooid vanuit het uitvak bij Feyenoord, waar de club toen voor genomineerd was voor een FIFA Fan Award. Daarom kan je toch wel concluderen dat de Haagse supporter een steekje los heeft zitten. Wat ze er mee willen bereiken weet niemand, dat het niet thuishoort in de voetballerij staat buiten kijf. Natuurlijk, niet alle supporters van ADO zijn zo, maar deze acties ‘in naam van de club’, maken het op het moment wel een van de ‘ziekste’ clubs van het land. Wat mij betreft, is sympathie daarom ver te zoeken op dit moment voor ADO Den Haag.

Advertentie