Van sommige spelers zie je op jonge leeftijd al dat het wereldtoppers worden. Spelers als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar haalden nog voor hun 20e het eerste elftal van zowel de club waar ze speelden, als het hoogste elftal van het land dat ze vertegenwoordigen. Dit zijn spelers die het gezicht zijn van een hele generatie voetballers die voetbalsupporters van over de hele wereld in vervoering kunnen brengen. De absolute wereldtop. Net daaronder heb je de spelers die een zeer grote potentie hebben om een toekomstige mondiale grootheid te worden. Spelers als De Ligt, Cutrone en Mukiele worden begeerd door de Europese top. Deze jongens laten op dit moment zien dat ze het gevraagde niveau beheersen en de overstap naar de top lijkt slechts een kwestie van tijd.

Een grote potentie is echter geen graadmeter voor het huidige niveau van een voetballer. Om die potentie waar te maken, is veel meer nodig dan talent alleen. Denk aan de wedstrijden die hij speelt, de club waar hij speelt, de teamgenoten waar hij mee optrekt en de competitie waarin hij speelt. Dit zijn slechts een paar van de factoren die bepalen in hoeverre een speler zijn potentie haalt. Met deze gedachten in het achterhoofd kijken we naar een speler die bekend werd doordat hij de jongste A-international van een land ooit werd, de jongste speler werd die zijn opwachting voor Real Madrid opmaakte en de jongste speler werd die speelde in de Noorse hoofdklasse, de Tippeligaen. Natuurlijk gaat dit over Martin Ødegaard.

Zoals gezegd werd hij op 15-jarige leeftijd de jongste speler die mocht debuteren in het betaalde voetbal van Noorwegen. Martin werd in de maanden die volgden gezien als het grootste talent sinds Lionel Messi, zeker na zijn debuut in 2014 voor Noorwegen, eveneens op 15-jarige leeftijd. Dit talent bleef natuurlijk niet onopgemerkt, maar dat hij een jaar na zijn debuut al naar Real Madrid zou vertrekken… Ja, dat werd door weinigen al voor mogelijk gehouden. Beginnend bij het tweede team, Real Madrid Castilla, zou de jonge Noor uiteindelijk door moeten stromen naar het eerste elftal en dus spelend met de grote spelers bij de Koninklijke. Uiteindelijk heeft Ødegaard er (voorlopig) één wedstrijd gespeeld, als invaller tegen Getafe (7-3).

Dat was 2015. Inmiddels een paar jaar verder zijnde, kunnen we helaas stellen dat Ødegaard (op dit moment) zijn hoge potentie (nog) niet waar heeft kunnen maken. Na een seizoen bij Real Madrid Castilla werd hij verhuurd aan sc Heerenveen. En hoewel de Friezen erg in hun nopjes waren met de sensationele huurtransfer, was het geen oorverdovend succes. In zijn eerste halve seizoen was hij niet succesvol, mede door het systeem waarin hij speelde en door de invulling van een positie die niet de zijne was. Hoewel hij in zijn eerste en enige volledige seizoen bij sc Heerenveen al beter en meer speelde, was het niet de speler die eerder nog door vele (Noorse) voetballiefhebbers zo werd bewierookt.

Na een kort verblijf in Madrid, kon Ødegaard opnieuw naar de Eredivisie. Vitesse was dit keer bereid om hem opnieuw een kans te geven zichzelf te bewijzen, maar in tegenstelling tot zijn tijd bij sc Heerenveen, kon Ødegaard zijn stempel wel drukken. Na een periode waarin de Noor moest wennen aan Vitesse met een plek tussen bank en basis als gevolg, lijkt hij eindelijk het talent te zijn waarvoor Real Madrid destijds miljoenen betaalde. Met een mooie techniek, een goede vrije trap in de benen, een prachtig inzicht en een groot aandeel in de aanvallende fases van Vitesse is hij zeker een bruikbare speler voor dit team.

Als hij deze vorm doorzet, kan hij inderdaad de wereldtopper worden die velen in hem zien. De international is al jaren van onschatbare waarde voor Noorwegen, waar hij zelfs als eerste, naar het schijnt, op het wedstrijdformulier wordt gezet. Nu een speler met hier en daar een ruw randje, later hopelijk een prachtige diamant. Hij heeft in ieder geval één ding mee. De doorbraak van Lionel Messi als absolute wereldtopper vond ook in Nederland plaats.