Liverpool laat kostbare punten liggen, Dortmund is zijn voorsprong kwijt, maar Barcelona dendert verder. Kortom, genoeg sensatie om menig supporter tevreden te stellen. We belichten de beste prestaties.

Premier League: Romelu Lukaku
De strijd voor de Champions League-tickets wordt week na week spannender. Waar de Noord-Londense derby eindigt in een billijk gelijkspel, is het noodzaak voor The Mancunians om de drie punten thuis te houden. Dat blijkt moeilijk, maar Romelu Lukaku verkeert gelukkig voor hen in topvorm. Voor de tweede wedstrijd op rij weet de grote Belg twee keer te scoren. Rond het uur maakt hij gelijk, en vlak voor affluiten brengt hij de thuisploeg op voorsprong. De wedstrijd eindigt 3-2 voor The Red Devils.

Michael Keane kan samen met zijn ploeggenoten de dodelijk voorlinie van Liverpool afstoppen. Het eindigt in een brilscore op Merseyside, waarbij de verdediger een groot aandeel heeft. Hij wint al zijn tackles, nagenoeg elk duel en ligt in de baan van enkele gevaarlijke schoten.

Bundesliga: Dong-Won Ji
Borussia Dortmund laat de laatste weken veel punten liggen. Op verplaatsing bij Augsburg is dat niet anders. De thuisploeg strijdt tegen degradatie en kan tegen de leider stunten. 2-1 is het loodzware verdict voor Die Borussen. Met twee doelpunten scoort Zuid-Koreaan Dong-Won Ji zijn derde en vierde doelpunt van het seizoen. Zijn tweede doelpunt is het hoogtepunt van de wedstrijd. Na een individuele actie stift hij Akanji en Bürki zeer subtiel. Dankzij Ji komt Augsburg even uit de degradatiezone, en ligt bovenaan het klassement de titelstrijd weer helemaal open.

In de 5-1-overwinning van Stuttgart tegen Hannover is Steven Zuber de man van de match. De linkermiddenvelder dweilt 84 minuten lang zijn flank af. Zijn harde werk wordt beloond met een vroege assist, en twee doelpunten na de rust.

La Liga: Álvaro Morata
De Spaanse spits krijgt ondertussen al meer dan een jaar veel hoongelach te verduren, maar bewijst eindelijk dat hij nog steeds een goede spits kan zijn. Na zijn doelpunt tegen Villarreal lijkt hij de smaak te pakken te hebben. Tegen Real Sociedad legt hij er maar liefst twee in het mandje. Diego Costa lijkt verleden tijd, want Morata is nu de geschikte bliksemafleider voor Antoine Griezmann.

In El Clásico was niet Messi of Bale de beste man op het veld, maar wel Clément Lenglet. Zelfs naast Piqué is hij de echte leider in de verdediging. Zijn stijl past volledig binnen de Barcelonese, en hij voegt er met wat hardheid een eigen accent aan toe. Met zeven gewonnen duels, twee geslaagde tackles, twee onderscheppingen en vier geblokkeerde schoten heeft hij een groot aandeel in de clean sheet.

Serie A: Gianluigi Donnarumma
We lijken hem al zo lang te kennen, maar de Italiaanse keeper is nog steeds maar twintig jaar jong. Er wordt de laatste twee seizoenen soms aan zijn kwaliteiten getwijfeld, maar in recente wedstrijden bewijst hij dat dit enkel kinderziektes zijn. Hij doet het terug uitstekend en helpt A.C. Milan aan de broodnodige resultaten. Tegen Sassuolo is één doelpunt van de thuisploeg genoeg om met het kleinste verschil te winnen, maar niet zonder moeite. Donnarumma verwerkt enkele hoge ballen goed, en redt twee schoten van zeer dichtbij. Met nauwkeurige lange passes toont hij ook dat hij klaar is om een moderne topkeeper te worden.

Bartosz Salamon lijkt wel de enige verdediger op het veld voor Frosinone, maar houdt zijn ploeg wel recht op het veld van Genoa. Dankzij zijn positiespel, goede tackles en intercepties houdt hij de match op een brilscore. Frosinone neemt zo een belangrijk punt mee naar huis.

Ligue 1: José Fonte
De Europese kampioen van 2016 speelt tegenwoordig voor Lille OSC en doet het voortreffelijk. Fonte mag zichzelf de trotse kapitein noemen aan boord van de tweede beste defensie in de Ligue 1, na het onvermijdelijke Paris Saint-Germain. Dit weekend moest Dijon zijn meerdere erkennen aan zijn dominantie. Met goede passing verzorgt hij de spelverdeling van achteren uit, maar nog belangrijker: hij wint al zijn duels, en onderschept bijna elke mindere pass. Zijn ploeg houdt de drie punten thuis met een 1-0-overwinning.

Monaco en Radamel Falcao zijn zeker nog niet terug, maar het gaat beter. Sinds de wintermercato is Gelson Martins de grote man, maar dit weekend redt de Colombiaanse kapitein de meubelen. Met twee doelpunten neemt hij een belangrijk punt mee uit Angers. Monaco is nu zes punten uitgelopen op de degradatiezone.  

Advertentie