Dortmund is er na een moeizame zege niet in geslaagd om leider te blijven. De zege tegen een gretig Stuttgart bleek niet voldoende. Bayern komt zo voor het eerst dit seizoen aan de leiding.

Na de blamage vorige week op Augsburg (2-1-verlies) moest Dortmund weer proberen punten te pakken. Rechtstreekse concurrent Bayern München had immers vorige week de kloof gedicht. Ook tegenstander van dienst VFB Stutgart moest op zoek gaan naar broodnodige punten, met het zicht op het behoud in de Bundesliga.

Bij beide ploegen vielen er verrassingen te noteren in de basisploeg. Bij Dortmund moest Delaney plaatsnemen op de bank. Daarnaast mocht Marius Wolf enigszins verrassend postvatten op de rechtsachter. Langs de kant van Stuttgart dan weer geen Mario Gomez. De ervaren aanvaller moest zijn basisplaats afstaan aan Nicolas Gonzalez.

Magere eerste helft

De thuisploeg begon meteen fel aan de partij en probeerde Stuttgart meteen bij de keel te grijpen. Paco Alcacer kreeg twee kansjes, maar miste in beide gevallen zijn controle. Dortmund bleef drukken maar vond geen gaatje in de bezoekende muur.

De eerste echte kans viel aan de overkant. Na zeldzaam balverlies van Axel Witsel kon Gonzalez met de bal aan de haal gaan. Onder druk van enkele verdedigers plaatste de Argentijn de bal maar nipt naast. Pas na het halfuur viel de eerste bal tussen de paal te noteren: Zieler redde makkelijk een schot van Sancho.

Diezelfde Zieler moest enkele minuten later wel alles uit de kast halen om een zwabberbal van Guerreiro uit zijn doelvlak te houden. De grote kansen bleven uit en we gingen dus rusten met de brilscore op het scorebord.

Moed der wanhoop

Hetzelfde wedstrijdbeeld zette zich door na rust. Stuttgart liet de Borussen komen en speculeerde op de counter. Op het uur lukte het Dortmund dan toch om de match open te breken. Sancho ging op wandel door de verdediging en werd onderuit gehaald door Castro. De bal werd eerst buiten de zestien gelegd, maar de VAR kwam correct tussen en legde de bal op de stip. Marco Reus liet de doelman geen kans en trapte keihard binnen

De vreugde was echter van korte duur. Enkele minuten later stonden de bordjes alweer in evenwicht door een rake kopbal van centrale verdediger Kempf. Stuttgart leek tevreden met het gelijkspel en liet de thuisploeg komen. Veel puurde een wanhopig Dortmund er niet uit. Tot Paco Alcacer plots alleen op doel af mocht na een prachtige dieptebal van Mario Götze. De Spanjaard wilde het echter te mooi doen en kreeg de bal niet over de uitgekomen Zieler.

Enkele minuten later was het dan toch prijs voor Dortmund. De bal bleef na een voorzet in de zestien hangen. Alcacer kon ditmaal wél afwerken: 2-1. In de extra tijd nam de ingevallen Pulisic alle twijfel weg, hij schoof de 3-1 netjes binnen.


Onvoldoende

Dortmund deed dus wat het moest doen: winnen. Toch neemt Bayern de leidersplaats over. Der Rekordmeister won met maar liefst 6-0 van Wolfsburg en heeft zo een beter doelpuntensaldo. Zo is het voor het eerst in jaren nog eens spannend in de Bundesliga.

Advertentie