Dit was voor Ajax het weekje wel. In de Champions League werd een vrij kansloze uitgangspositie tegen Real Madrid omgezet in een galavoorstelling waarmee de kwartfinale werd behaald. Ook nationaal is gewoon naar verwachting gepresteerd en was Fortuna Sittard een niet al te moeilijke horde voor de Amsterdammers. Mede door een in goede vorm zijnde Dusan Tadic werd dit een prachtige week voor Ajax en kwam als bijna vanzelfsprekend het vertrouwen in eigen kunnen voldoende terug om in ieder geval met een goed gevoel naar het vervolg van de Champions League en de Eredivisie te werken.

Voor Dusan Tadic in het bijzonder was zeker de wedstrijd tegen de viervoudig winnaar van de Champions League, Real Madrid, er een om nooit te vergeten. In wat uiteindelijk een prachtig affiche bleek, was de Serviër een plaag voor de Madrileense defensie. Als een valse nummer 9 in een vrij offensief 4-3-3-systeem kon Tadic zich geheel uitleven tussen al het wit van Madrid met zelfs hier en daar een trucje om de voetballiefhebbers te verwennen. Wetende dat dit het systeem is waarmee in de Champions League Bayern München tot twee keer toe op een gelijkspel werd gehouden en waarmee Feyenoord in de Kuip gemakkelijk opzij werd gezet, is het toch best opvallend te noemen dat Ajax en met name de aanvalsleider Tadic met gemak hun ding konden doen in het Estadio Santiago Bernabéu. Bovendien is Tadic verkozen tot Speler van de Week door de UEFA.

Na vier zeer succesvolle jaren bij Southampton in de Premier League, waar hij o.a. opviel door zijn vele goals en assists, koos hij voor een verrassend avontuur bij Ajax. Motieven waren de reputatie van de club, de mogelijkheid tot het behalen van prijzen en natuurlijk het perspectief op het spelen van Champions League-voetbal. Als we Southampton en Ajax naast elkaar zetten, kan men niet ontkennen dat Tadic een zeer grote stempel drukt op het elftal waar hij speelt. Terwijl Ajax floreert met als positieve uitschieter een plek bij de laatste acht van het grootste clubtoernooi van Europa, strijdt Southampton erg hard tegen degradatie uit de grootste nationale competitie van Europa. En hoewel Tadic ook bij Southampton erg belangrijk was voor de club, was hij daar toch “one of the guys”. Bij Ajax is hij de belangrijkste pion, de speler met ervaring en de speler die voorop lijkt te gaan in de strijd voor resultaat. Vaak genoeg maakte de Serviër het verschil voor beide clubs, maar bij Ajax lijkt dit gek genoeg meer op te vallen.

Op dit moment steekt Dusan Tadic in blakende vorm en heeft Ajax daar alleen maar (zichtbaar) profijt van. Waar dat de Amsterdammers gaat brengen is nog maar de vraag. Hoewel het perspectief op prijzen zeer goed is en zelfs de treble een (zeer kleine) mogelijkheid is, mag er niet met zekerheid gezegd worden dat Ajax ook daadwerkelijk prijzen binnensleept. Twee dingen kunnen wel worden gesteld. Ten eerste dat de huidige prestaties van Ajax het label “zeer goed” verdienen, maar dat een Dusan Tadic in vorm een zeer grote waarde heeft voor dit Ajax. Ook dat is bijna een verzekering op goede prestaties voor de rest van het seizoen…

Advertentie