In de laatste rechte lijn van de reguliere competitie staan de ploegen op scherp. Niet veel ploegen kunnen de netten nog schoon houden in de zoektocht naar de felbegeerde drie punten. We analyseren de beste individuele prestaties.

Premier League: Ayoze Pérez
Dankzij de komst van Miguel Almirón kan hoofdcoach Benítez een nieuwe dimensie toevoegen aan zijn ploeg. De ploeg heeft eindelijk een creatieve uitlaatklep, waar spelers als Salomon Rondón en Ayoze Pérez met volle teugen van genieten. Beide spelers vinden vlotter de weg naar het doel, en dat is belangrijk thuis tegen Everton. Tot kort na het uur staan The Magpies met 0-2 achter. Rondón maakt de aansluitingstreffer op aangeven van de Spaanse schaduwspits, en leidt daarmee de comeback in. Tien minuten voor het eindsignaal maakt Pérez de gelijkmaker, en is duidelijk geïnspireerd. Amper drie minuten later krijgt hij een nieuwe kans op een presenteerblaadje aangeboden, dankzij zijn Venezolaanse spitsbroeder. Hij scoort en legt de 3-2-eindstand vast. Newcastle nadert zo tot op drie punten van Everton, en nestelt zich in de middenmoot. De magische kaap van 40 punten is bijna bereikt. Nog twee overwinningen zijn hiervoor nodig.

Bij Ryan Fraser en zijn Bournemouth draait het niet meer zoals in de beginmaanden van het seizoen. De ploeg staat nu op een twaalfde stek en heeft nood aan een overtuigende overwinning. Op bezoek bij Huddersfield vindt het dat, een 0-2-overwinning. De Schotse flankspeler dweilt de linkerzijde van het veld af en bezorgt Huddersfield nachtmerries. Hij is betrokken in beide doelpunten, en creëert verder drie grote kansen.

Bundesliga: Nico Elvedi
Met één van de potentiële twaalf punten laat Mönchengladbach enkele steken vallen. Ze kunnen zelf het tempo niet meer bepalen, en hopen nu bij de eerste vier te blijven. Eintracht Frankfurt zit hen namelijk op de hielen. Tegen Mainz 05 moet er dus gewonnen worden, of het nu mooi is of niet. Nico Elvedi verdedigt sterk en beperkt het aantal grote kansen voor de thuisploeg. Dankzij zijn positionele klasse hoeft hij amper twee echte duels aan te gaan, die hij dan ook wint. Acht van zijn twaalf lange passes blijven in de ploeg, en met 86 aangekomen passes leidt hij de opbouw. Wat de spitsen niet kunnen, moet hij dan ook maar voor zijn rekening nemen. Rond het uur scoort hij zelf, wat genoeg is om te winnen met het kleinste verschil. Het is een zuinige, maar heel belangrijke overwinning voor Die Fohlen.

RB Leipzig heeft de beste defensie in de Duitse eerste klasse, en toont opnieuw waarom. Marcel Halstenberg heeft hier een aanzienlijk aandeel in. Tegen Augsburg weet hij als linksachter drie uit drie tackles te winnen, twee ballen te onderscheppen, vier losse ballen op te vangen en wint hij zeven van negen duels. Met twee gecreëerde kansen draagt hij ook aanvallend zijn steentje bij, maar er wordt niet afgewerkt. De wedstrijd eindigt in een brilscore.

La Liga: Wissam Ben Yedder
Na een lange periode in de top-3, staat Sevilla nu op een teleurstellende zesde plaats. Dat betekent voorrondes voor de Europa League. Achterin vlot het niet, dus moet de aanval het maar doen. Tegen Real Sociedad houden ze met twee tegendoelpunten de netten niet schoon. Om zich tegen een aanvallend zwakke ploeg niet belachelijk te maken, moet je zelf dus dubbel zo veel scoren. Ben Yedder weet dat, en helpt met een hattrick zijn ploeg naar de overwinning. De thuisploeg is dominant en blijft de druk opvoeren. Sevilla wint met 5-2.

Real Betis moet koste wat kost Europees voetbal halen, dus moet het zuiniger beginnen voetballen. Het scoren loopt niet zoals verwacht, en krijgt te veel doelpunten binnen om te compenseren. Op bezoek bij Celta Vigo moet het dus efficiënt zijn. De uitploeg wint met 0-1, waar Aïssa Mandi zijn verdediging op sleeptouw neemt.

Serie A: Rodrigo Bentancur
De laatste jaren maakt de Uruguayaanse all-rounder enorme progressie. Hij evolueert tot een vaste waarde voor Juventus, en is overal op het middenveld inzetbaar. Iets wat elke trainer graag heeft en graag gebruik van maakt. Tegen Udinese neemt hij, in een hevig geroteerde ploeg, controle over het middenveld. Als spelverdeler kan hij zich volledig uitleven. Hij speelt graag tussen de linies en ligt aan de basis van vier grote kansen. Eén daarvan resulteert in een assist. Juventus wint met 4-1.

In die hevig geroteerde ploeg mag de jonge Moise Kean Cristiano Ronaldo vervangen. Dit lijkt haast een onmogelijke opdracht, maar hij doet het op zijn manier. Met 100% schot-efficiëntie legt hij er twee in het mandje.

Ligue 1: Erik Pieters
Na de degradatie met Stoke City vindt Pieters bij Amiens opnieuw een ploeg op het hoogste niveau. Het gaat hem niet voor de wind, maar met zeven punten voorsprong op de degradatieplekken lijkt Amiens genoeg speling te hebben. Om aan te sluiten bij de middenmoot, kunnen ze een overwinning tegen een middenmoter dus goed gebruiken. De Nederlandse flankverdediger kan geen clean sheet houden, maar doet zijn individuele taak goed. Na twintig tackles en duels aan te gaan verliest hij er amper drie, en blokkeert hij twee schoten van Nîmes. In zijn gekende, robuuste stijl zorgt hij wel voor een reeks voorzetten vanop links. Geen daarvan eindigt in een doelpunt, dus besluit hij het maar zelf te doen. In de 64ste minuut scoort hij de 2-1, en legt hij de eindstand vast.

Ismaila Sarr is een gegeerd talent voor Europese topclubs. De Senegalese buitenspeler kan een gesel zijn voor elke defensie. Op donderdag is hij dat voor die van Arsenal, en hij herhaalt zijn show in het weekend tegen Caen. Voor eigen publiek levert hij twee assists in een 3-1-overwinning. Stade Rennais staat achtste met 40 punten.

Advertentie