Dat Engeland boordevol jong talent zit, weet iedereen. Met jongens als Jadon Sancho en Phil Foden is de toekomst van het Engelse voetbal verzekerd. Deze twee toptalenten zijn echter niet de enige die hun weg naar de top aan het timmeren zijn. Een opvallend gegeven is dat veel Engelse jongeren een dubbele achternaam hebben. Wij zetten de grootste talenten met een dubbele achternaam even op een rijtje.

De eerste speler die we belichten is Trent Alexander-Arnold. De 20-jarige rechtsback is ondertussen al een gevestigde waarde geworden in het sterrenelftal dat Liverpool toch wel genoemd mag worden. Hij vormt een uitstekende tandem met Mo Salah en staat bekend voor zijn aanvallende stijl van voetballen. Hij is een onmisbare schakel geworden in het systeem van Jurgen Klopp en dit blijkt ook uit de statistieken. Met al 6 assists achter zijn naam draagt de Engelsman zeker zijn steentje bij in het aanvallende compartiment. Onlangs gaf hij nog 3 assists tegen Watford, wat hem een Premier League record opleverde. Hij werd de jongste speler ooit die een hattrick van assists afleverde in één wedstrijd. Een andere kwaliteit van de back is zijn fluwelen traptechniek. Hij neemt vaak de stilstaande fases voor zijn rekening en pikt zo af en toe zijn doelpuntje mee. Zijn marktwaarde wordt geschat op zo’n 50 miljoen euro. Dit seizoen werd hij al geteisterd met enkele vervelende blessures. Een blessure aan de voet en aan de knie hielden hem enkele matchen aan de kant.

Hudson-Odoi wordt misschien wel beschouwd als het grootste talent dat Engeland in zijn rangen heeft. De 18-jarige Engelsman met Ghanese roots wordt dit seizoen met mondjesmaat aan het grote publiek getoond door Chelsea-coach Maurizio Sarri. Die gaf onlangs nog te kennen voorzichtig te willen omspringen met de winger. Hudson-Odoi staat bekend om zijn explosieve sprint en zijn vermogen een man uit te schakelen. Hij speelt erg zelfverzekerd en is uitstekend in man-tegen-mansituaties. Dat hij ook scorend vermogen heeft, liet hij al zien in de Europa League waarin hij driemaal de weg naar de netten vond. In de wintermercato, toonde Bayern nog grote interesse, maar uiteindelijk bleef Hudson-Odoi trouw aan Chelsea.

Everton speelt ondank de vele transfers een tegenvallend seizoen. Met een voorlopige elfde plek zijn de supporters in Goodison Park absoluut niet tevreden. Spelers als Andre Gomes en Bernard werden met veel bravoure gehaald, maar geven voorlopig nog niet thuis. Een lichtpuntje in dit grijze seizoen is de 21-jarige Dominic Calvert-Lewin. Met 6 goals doet hij het als youngster zeker niet slecht. Hij komt echter vaak niet tot zijn recht, omdat coach Marco Silva hem niet ten volle gebruikt. Zijn kwaliteiten zijn vooral terug te vinden in de lucht, hij scoorde dit seizoen knap met het hoofd op Man. City, en zijn vermogen een bal bij te houden. Met snelle spelers als Walcott, Richarlison en de jonge Lookman zou hij veel beter tot zijn recht komen als echte targetspits. Het is een rasechte spits met een neus voor goals en dient ook zo gebruikt te worden.

Ook bij Arsenal lopen er enkele beloftevolle spelers rond. Een speler die al enkele seizoen actief is bij de grote mannen, maar nog niet volledig doorbrak, is 21-jarige Ainsley Maitland-Niles. Maitland-Niles is van opleiding een echte box-to-box-middenvelder. Toch wordt hij vooral uitgespeeld als linker of rechter back/winger. Zijn explosieve sprint en indrukwekkende fysieke capaciteiten maken van hem de uitgelezen speler voor een 3-4-3- of 3-5-2-systeem. Hij kan een volledige flank voor zijn rekening nemen en zowel achteraan als vooraan zijn steentje bijdragen. Dit bewees hij op het veld van Liverpool, toen hij de openingstreffer scoorde. Later ging hij echter samen met de rest van de ploeg kopje onder op Anfield. Een ander talent dat Arsenal in zijn rangen heeft is de 18-jarige Emile Smith-Rowe. De Engelsman speelt al sinds zijn negende voor de club uit Noord-Londen. In 2017 won hij met de u17 van Engeland het WK. Dit jaar mag hij zich meer en meer zijn opmaken voor het echte werk. In 4 Europa League-duels deed hij al tweemaal de netten trillen en ook in de League Cup vond hij de weg naar de touwen. Hij schakelt makkelijk een man uit en is een echte spelverdeler. Om ervaring op te doen besloot de club Smith-Rowe op huurbasis uit te lenen aan het Duitse Red Bull Leipzig. Door een liesblessure speelde hij er echter nog geen minuut.

De Engelse rechtsbacks blijven maar doorstromen uit de jeugdafdelingen van de verschillende clubs. Aaron Wan-Bissaka neemt sinds dit seizoen de rechterflank van Crystal Palace voor zijn rekening. Hij werd al in verband gebracht met Manchester United, dat naar verluidt grote interesse zou tonen. Ook bij Tottenham steekt een jonge rechtsachter steeds meer de neus aan het venster. Kyle Walker-Peeters is een beloftevolle speler die dit seizoen in vier wedstrijden al 3 assists wist te geven.