Donderdag beginnen de landen in kwalificatiepoule I aan hun route richting het Europees Kampioenschap van 2020. België is niet ingedeeld in een groep die geweldige affiches biedt, maar kwalificatie is uiteraard een must. De tegenstanders in de poule zijn Cyprus, Rusland, Kazachstan, San Marino en Schotland.

Cyprus

FIFA-ranking: 86

De sterspeler van het elftal is een bekende naam: Konsantinos Laifis (Standard) steekt qua marktwaarde ver boven zijn ploegmaats uit. Enkel aanvaller Sotiriou komt enigszins in de buurt. Hij komt op clubniveau uit voor FC Kopenhagen. Wat talent betreft is Kastanos een interessante naam, hij speelt bij de U23-ploeg van Juventus.

België komt op speeldagen 2 (24 maart) en 10 (19 november) uit tegen de Cyprioten. Ook in het vorige kwalificatietoernooi speelden beide landen tegen elkaar: de Rode Duivels wonnen met 0-3 en 4-0.

Rusland

FIFA-ranking: 48

De vaandeldrager van dit Rusland is Aleksandr Golovin (AS Monaco), maar het is een zeer degelijk elftal met kwaliteit op elke positie. Met ook hun goede WK in eigen land in het achterhoofd, zijn de Russen allicht de sterkste tegenstander van België.

Op speeldagen 1 (21 maart) en 9 (16 november) staan de Belgen oog in oog met de Russische ploeg. De laatste onderlinge ontmoeting dateert van 2017, een vriendschappelijk spektakelstuk eindigde toen op 3-3. Op het Wereldkampioenschap in Brazilië versloegen de Duivels Rusland met 1-0 dankzij een laat doelpunt van Origi.

Kazachstan

FIFA-ranking: 119

Wat bekende Kazachen betreft, kunnen we enkel Georgi Zhukov naar voor schuiven: de halve Belg, momenteel actief bij Kairat Almaty, stond eerder onder contract bij Beerschot en Standard.

België – Kazachstan staat gepland op 8 juni (speeldag 3), de return op 13 oktober (speelronde 8). De laatste onderlinge wedstrijd werd gespeeld in 2011, een Belgische 4-1-zege was toen een feit (EK-kwalificatie).

San Marino

FIFA-ranking: 211

In de dwergstaat San Marino moeten we ons niet afvragen wie de hoogste marktwaarde achter zijn naam heeft staan, slechts enkele jongens hebben überhaupt een marktwaarde (en zijn profvoetballer). Enkel de 18-jarige Nicola Nanni speelt bij een club die enigszins bekend is, namelijk Crotone in de Serie B.

De duels tegen San Marino, waarin België op zoek kan gaan naar doelpuntenrecords, zijn voor speeldagen 5 (6 september) en 7 (10 oktober). In 2005 wonnen de Rode Duivels met 1-2 in San Marino, in eigen huis werd het 8-0 (WK-kwalificatie).

Schotland

FIFA-ranking: 38

De Schotten kunnen rekenen op enkele spelers die in de Premier League actief zijn, met kapitein Andrew Robertson (Liverpool) als grootste naam. Kwaliteit is er zeker en vast, McTominay (Manchester United) en Fraser (Bournemouth) zijn nog twee vrij bekende namen.

Speeldagen 4 (11 juni) en 6 (9 september) staan in het teken van respectievelijk België – Schotland en Schotland – België. Vorig jaar waren de Rode Duivels te sterk voor de Schotten in een vriendschappelijke interland: Lukaku, Hazard en tweemaal Batshuayi zorgden voor 0-4.

Planning interlandperiode Rode Duivels
21 maart, 20u45: België – Rusland (Koning Boudewijnstadion, Brussel)
24 maart, 20u45: Cyprus – België (GSP-stadion, Nicosia)