De interlandbreak is een uitgelezen kans voor internationals om de batterijen op te laden in een omgeving los van de club. Het is een periode van ontspanning, maar wel competitieve ontspanning. De spelers en trainers hebben er dus alle belang bij in goede vorm op het vliegtuig te stappen. We analyseren wie met een uitstekend gevoel zijn club kan verlaten.

Premier League: Sadio Mané
In scorende afwezigheid van Mohamed Salah moeten er andere helden opstaan in de titelstrijd. De Egyptenaar staat al zeven wedstrijden droog, dus neemt de Senegalese vleugelspits zijn rol over. Met reeds negen doelpunten in 2019 doet niemand in de Premier League beter. Op verplaatsing bij Fulham zijn de drie punten obligatoir, maar niet zonder moeilijkheden. Liverpool domineert de bal, maar grote kansen creëren lijkt moeilijker dan verwacht. Ze springen echter wel efficiënt om met de kansen. Na iets minder dan een half uur trapt Mané de bal knap binnen, en beslist zo de 0-1-ruststand. Na 75 minuten maakt Ryan Babel gelijk na een blunder van zijn internationale ploeggenoot Virgil Van Dijk. The Reds reageren snel, en tien minuten voor affluiten verdient de kwieke Mané een penalty. James Milner trapt feilloos binnen en verzekert de zege. Liverpool wint met 1-2 en blijft standvastig in de titelstrijd.

Everton kan zijn sterke start van het seizoen niet verzilveren, maar begint terug in de goede flow te geraken. Tegen Chelsea kan Marco Silva een gedisciplineerde verdediging opstellen. Toch geraken The Blues dankzij hun intrinsieke talent aan enkele mooie kansen om te scoren. Hier had de thuisploeg een uitstekende sluitpost nodig, en dat was Jordan Pickford. De Engelse doelman wist vijf gevaarlijke schoten te pareren, en komt sterk uit op de hoge ballen. Hij verzekert dat zijn netten schoon blijven, en wordt op de counter verzilverd door zijn ploeggenoten. Everton stunt met een 2-0-thuiswinst.

Bundesliga: Wout Weghorst
Neen, het is niet Lionel Messi. Niemand anders dan Wout Weghorst is zaterdag rechtstreeks betrokken bij vijf (!) doelpunten. Hij is niet de meest getalenteerde speler, maar wel een enorm harde werker en een slimme speler. Met twaalf doelpunten en vijf assists leidt hij een matige selectie richting de Europa League. Tegen Fortuna Düsseldorf verwachten Die Wölfe een overwinning, maar ze doen het in stijl. Na een half uur brengt Kaan Ayhan de uitploeg op voorsprong, en lijkt Wolfsburg het moeilijk te gaan hebben. Niets is minder waar. Wout Weghorst maakt al snel gelijk en laat zijn ploeg bezinnen in de rust. Vanaf minuut 54 is hij op vijf minuten tijd goed voor twee doelpunten en een assist. De voorsprong is uitgediept tot drie, maar wordt door Benito Raman even tot twee teruggebracht. Too little, too late voor Düsseldorf. De wedstrijd is gespeeld, maar de Nederlandse targetspits zoekt koste wat kost nog naar zijn hattrick. Individueel speelt hij misschien wel zijn beste wedstrijd van zijn carrière, en was het enkel wachten op dat derde doelpunt. Het duurde bijna een half uur, maar in de 88ste minuut flikt hij het. Hij krijgt zijn derde en Wolfsburg wint met 5-2.

James Rodríguez lijkt tegen Mainz 05 herboren. De Colombiaanse spelmaker speelt allang niet meer op het niveau dat hij aankan. Dit komt mede door blessures en de zwakke seizoensstart van Der Rekordmeister. Tegen een middenmoter kan hij zijn duivels eindelijk nog eens ontbinden. Hij verdeelt het spel naar behoren en is de creatieve spil van de ploeg. Met drie sleutelpasses ligt hij aan de basis van levensgevaarlijke uitgespeelde kansen. In plaats van als aangever verzilvert hij zijn wedstrijd echter als afmaker. Met een hattrick diept hij de voorsprong algauw uit en ligt hij aan de basis van een monsterscore. Bayern München vernedert de uitploeg uiteindelijk met 6-0.

La Liga: Jonathan Calleri
Alavés blijft zijn vijfde plek verbazingwekkend lang vasthouden. Met nog tien wedstrijden te gaan staan ze amper twee punten achter, het even verrassende, Getafe en vier punten voor Valencia op de zevende plaats. Huesca is momenteel de hekkensluiter en kan maar geen reeks punten aan elkaar rijgen. Voor de uitploeg is dit de uitgelezen kans om hun mooie positie in dit stuntseizoen kracht bij te zetten. Jonathan Calleri, mislukt bij West Ham United, is een goede bliksemafleider voor zijn ploeg en pikt geregeld zijn doelpunt mee. Tegen Huesca scoort hij vroeg een elfmeter. Al snel wordt die voorsprong weggewerkt, ook vanop de stip. Het is een trage wedstrijd met weinig kansen, tot John Guidetti een schot lost kort na zijn invalbeurt. Alavés staat leidt terug en lijkt bevrijdt. Met een tweede doelpunt verdubbelt Calleri de voorsprong. De Argentijnse spits legt de 1-3-eindstand vast en wint drie gouden punten voor zijn club.

De weergaloze Lionel Messi is weer zijn magische zelf. Na te schitteren tegen het Lyon van Memphis Depay herhaalt hij zijn kunstje tegen Real Betis. Met een prachtige vrije trap, stifter en een ‘puntertje’ laat hij zijn ongekende klasse nogmaals zien. Voor de tweede keer in zijn carrière ontvangt hij, na zijn laatste doelpunt, een staande ovatie van het thuispubliek van Betis. FC Barcelona wint met 1-4.

Serie A: Lautaro Martínez
Het is niet duidelijk waarom Mauro Icardi niet meer speelt voor Inter Milan, maar volgens de officiële communicatie zou hij blessurelast hebben. Internazionale mist al het hele seizoen een creatieve spil aangezien hun kapitein een pure afwerker is. Het uitvallen van de Argentijnse spits is dan ook een aderlating, maar met Lautaro Martínez staat een nieuw Argentijns toptalent klaargestoomd. Met hem in de ploeg is het creatieve probleem deels opgelost, en hij begint ook de weg naar het doel te vinden. In de Derby della Madonnina ‘bezoekt’ I Nerazzurri hun stadsgenoot AC Milan. Al vroeg zet hij zijn Uruguayaanse ploeggenoot, Matias Vecino, voor doel, die de score opent. Na de rust verdubbelt Stefan de Vrij de voorsprong, maar Bakayoko maakt al snel de aansluitingstreffer. De uitploeg zoekt onmiddellijk naar een derde doelpunt, en dat lukt. In minuut 67 krijgt het een strafschop die beheersd wordt afgewerkt door Lautaro Martínez. Musacchio kan deze knotsgekke wedstrijd nog extra spannend maken door snel weer aan te sluiten. De laatste twintig minuten gaat het spel goed op en neer, maar dit verandert niks aan de score. Inter Milan wint de derby met het kleinste verschil, 2-3.

Genoa verrast Juventus, en de wereld, door thuis met 2-0 te winnen. Met Lukas Lerager en Ervin Zukanovic is de export van de Jupiler Pro League goed vertegenwoordigd, maar de grote ster was Goran Pandev. Een ster in Macedonië en Champions League-winnaar bij het Inter Milan van José Mourinho, maar nu is hij bankzitter voor Genoa. Een half uur voor tijd valt hij in  en verbindt hij, als valse spits, het middenveld met de aanval. Op de counter kan hij Sturaro, Juventus-huurling, laten scoren en doet later zelf op aangeven van spitsbroeder Kouamé. Hij dient de hoofdmacht zijn eerste nederlaag van het seizoen toe.

Ligue 1: Angel Di Maria
De Argentijnse middenvelder is de laatste weken goed op dreef. Dat moet ook, want Cavani en Neymar zijn geblesseerd, dus depanneert hij naast Mbappé in de spits. In Le Classique wacht Paris Saint-Germain voor een lastige opdracht. Met zestien op achttien is Marseille de ploeg in vorm. Maar één ploeg doet beter, dat is de Parijse hoofdmacht zelf met het maximum van de punten in de laatste vijf wedstrijden. De wedstrijd begint traag en potig. In de eerste helft geraken twee PSG-spelers, Dani Alves en Thomas Meunier, geblesseerd en er vallen vier gele kaarten. Het is pas in de toegevoegde tijd dat de eerste grote kansen komen, en het is meteen raak. Di Maria bedient Mbappé, en de publiekslieveling werkt genadeloos af. Het tactische plan van de uitploeg wordt zo compleet in de war gegooid. Ze komen echter gretig uit de kleedkamers en maken onmiddellijk gelijk, maar dat duurt maar een tiental minuten. Di Maria scoort, en maakt nog eens tien minuten later zijn tweede van de avond. Het laatste half uur wordt gevuld door oneindig balbezit van de thuisploeg en een gemiste penalty van Mbappé in de slotseconden. De eindstand is 3-1 en PSG nadert het moment dat ze vroegtijdig kampioen worden.

EA Guingamp staat 18de met 22 punten. Dit betekent dat ze momenteel degradatieplay-offs zullen spelen. Met zeven punten achterstand op Amiens staan ze voor een loodzware opdracht om dit op negen matchen in te halen. Tegen Dijon, hun eerste achtervolger, moet er dus absoluut worden gewonnen. Naar alle verwachtingen wordt het dan ook een gesloten wedstrijd. Er wordt vaak vanuit de tweede lijn geschoten, maar zonder echt gevaar. Als kapitein neemt Jérémy Sorbon zijn ploeg op sleeptouw in de strijd voor de drie punten. Hij organiseert zijn verdediging slim en geeft het goede voorbeeld door al zijn tackles en duels te winnen. Twee schoten worden door hem geblokkeerd en hij maakt ook één onderschepping. Defensief staat Guingamp als een huis, dus is het wachten tot enkele minuten voor het einde op een doelpunt. Na een onhandige interventie van de doelman gaat Marcus Thuram neer in het penaltygebied. Invaller Ludovic Blas staat achter de bal, en trapt in de rechteronderhoek binnen. Deze zespunter wordt zo beslecht met het kleinste verschil.

Advertentie