Na jarenlang wederzijds geflirt komt het komende zomer meer dan waarschijnlijk eindelijk tot een professionele samenwerking tussen Eden Hazard en Zinédine Zidane. Lange tijd stonden de sterren niet goed, maar nu er heel wat kaarten op de juiste plaats lijken gevallen – Zidane terug bij Real Madrid, povere band tussen Hazard en Chelsea-trainer Sarri, Zidane die een transferbudget van 350 miljoen euro krijgt – lijkt niets een overgang in de volgende transfermercato nog in de weg te kunnen staan. Tenzij Rodrygo in Brazilië zoveel moois uit zijn voetbalschoenen schudt dat Real Madrid de Belg op slag vergeet.   

De geruchten die Eden Hazard linken aan Real Madrid lijken hoe langer hoe minder patriottistische propaganda van de Belgische pers. Akkoord, het aanhoudende gevlei tussen Hazard en Zidane is de buitenlandse pers nooit ontgaan, maar de Belgische pers leek er altijd meer de mond van vol te hebben dan de buitenlandse. Gisteren pakte de toonaangevende Madrileense sportkrant Marca echter uit met de resultaten van hun grootschalige enquête, waarin 71 procent van de ondervraagden Hazard aanvinkten als hun favoriete aanvallende versterking voor Real Madrid – enkel Kylian Mbappé deed beter met 79 procent. Naast Hazard en Zidane zien dus ook de Real-supporters de match made in heaven helemaal zitten. Rodrygo Goes daarentegen ziet vooralsnog niemand staan.

Rodrygo wie? Inderdaad: in Brazilië gaat zijn naam over alle tongen sinds hij vorig jaar als jongste speler ooit in de Braziliaanse eerste klasse een hattrick scoorde, maar in Europa lijken weinigen het 18-jarige Braziliaanse dribbelwonder te kennen. Real Madrid betaalde afgelopen zomer nochtans 45 miljoen euro aan Santos FC om de linksbuiten in het kader van hun nieuwe transferpolitiek (jonge rastalenten vastleggen voor ze helemáál onbetaalbaar zijn geworden) volgende zomer naar Santiago Bernabéu te halen. 45 miljoen euro voor iemand die op dat moment nog geen 30 profwedstrijden in de benen had: het doet inderdaad denken aan Vinícius Junior, voor wie Real in mei 2017 eenzelfde bedrag neertelde om hem vervolgens nog een seizoen te laten rijpen bij zijn ex-club.

Rodrygo, Vinícius Junior en Marco Asensio (die ook op rechtsbuiten kan spelen): dat zijn zonder Hazard al drie potentiële linksvoors voor volgend seizoen. Is er na die Braziliaanse invasie op linksbuiten dan nog wel plaats voor Eden Hazard bij Real Madrid? Paulo Freitas, voormalig Braziliaans en Latijns-Amerikaans correspondent voor Sky Sports, denkt van wel. “Ik vind Rodrygo erg goed, maar hij is nog wat onervaren. Hij heeft een goede snelheid, een goede dribbel en is een prima afwerker. Als hij rustig gebracht wordt, denk ik dat hij in ongeveer dezelfde tijd als Vinícius destijds klaar zal zijn”. Lees: de Braziliaan zal eerst wat moeten warmdraaien bij Real Madrid Castilla voor hij klaar is voor het échte werk.

“Het grootste verschil tussen Vinícius en Rodrygo? Rodrygo werkt beter af en is veelzijdiger, maar Vinícius is aantoonbaar een betere dribbelaar”, gaat Freitas verder. Die veelzijdigheid toonde Rodrygo onder meer door vorig jaar bij de Braziliaanse U20 tegen Chili te scoren als rechtsbuiten, nota bene op aangeven van… Vinícius Junior. “Voorlopig geef ik Vinícius de voorkeur op links, maar in principe kunnen ze daar alle twéé prima werk leveren bij Real Madrid”, aldus Freitas, die een transfer van Hazard naar Real Madrid komende zomer een goed idee vindt. “Alhoewel ze, als ze beide Brazilianen zich goed laten ontwikkelen, in de toekomst geen nood meer zullen hebben aan Hazard”.

Moraal van het verhaal: gesteld dat Marco Asensio bij een eventueel vertrek van Gareth Bale definitief naar rechts opschuift, heeft Real Madrid voor volgend seizoen twee linksbuitens in huis: Vinícius Junior en Rodrygo Goes. Twee tieners die weliswaar bulken van het talent, maar vooralsnog weinig ervaring hebben. Met de 28-jarige Eden Hazard kan Real Madrid in dat opzicht komende zomer een pak ervaring bijkopen voor op linksvoor. Tien jaar zal hij het daar wellicht niet uitzingen, maar onder de vleugels van Zinédine Zidane zal de Rode Duivel hoogstwaarschijnlijk wel meteen renderen. Als Zizou een vier- à vijftal jaar het allerbeste uit Hazard kan persen – er is vast geen trainer op aarde die daar beter voor gekwalificeerd is dan Zidane –, heeft Real Madrid bij een vertrek van Hazard meteen twee warmgedraaide Braziliaanse linksbuitens klaarstaan. Gezien de snelheid waarmee de transferprijzen op de voetbalmarkt stijgen, zal men de 90 miljoen euro die Real destijds voor het tweetal neertelde vast als een koopje beschouwen.