Toen Tielemans in 2017 de Belgische velden verliet en koos voor een avontuur in de Franse Ligue 1, waren de verwachtingen hoog. Te hoog, bleek al snel. Maar tegen Rusland toonde hij met een knap doelpunt dat hij toch de kwaliteiten heeft om deze hoge verwachtingen in te lossen.

In zijn eerste seizoen bij AS Monaco scoorde hij in 27 wedstrijden geen enkel doelpunt én gaf hij maar één magere assist. In zijn tweede seizoen bij de Monegasken trapte Tielemans er in 20 matchen vijf tegen de netten. Toch bleven zijn prestaties onder de hoge verwachtingen. AS Monaco sukkelde al vanaf de seizoensstart en het beterde niet. Na 9 speeldagen stonden ze zowaar in de degradatiezone.

Er moest dus iets veranderen. Thierry Henry kreeg de taak om Tielemans en Monaco terug naar de top van het klassement te brengen. Maar na elf wedstrijden onder de gewezen Franse wereldkampioen bleek dat ook hij dit zwalpende Monaco niet kon redden.

Tielemans werd dan maar door Monaco op de laatste dag van de wintermercato uitgeleend aan Leicester City. Tien dagen later stond hij oog in oog met Jan Vertonghen op Wembley. De Foxes gingen met 3-1 de boot in, maar Tielemans liet meteen een positieve indruk achter bij vele fans, maar ook bij de coach. Een dikke maand en vijf wedstrijden later heeft Tielemans twee assists en één doelpunt achter zijn naam in de Premier League. Maar belangrijker nog: hij speelde goede wedstrijden en was van goudwaarde voor zijn ploeg. Iets wat ondertussen al geleden was van zijn glorieperiode bij Anderlecht.

De interlandbreak kwam enerzijds op een slecht moment, maar wie weet was dit wel dé gelegenheid om te tonen tot wat hij in staat is bij de nationale ploeg. Door blessures van onder meer De Bruyne, Witsel en Dembélé was er geen enkele twijfel meer of Tielemans al dan niet zou spelen tegen Rusland. In zijn ondertussen al twintigste interland voor de Rode Duivels startte hij centraal op het middenveld naast zijn ex-ploegmaat en goede vriend Leander Dendoncker. Tielemans begon zéér gretig tegen Rusland en na amper dertien minuten schoot hij  – op assist van Castagne –  zijn eerste tegen de netten voor de nationale ploeg. Tielemans speelde vrank en vrij tegen een vrij stug Rusland. Zijn wedstrijd was tekenend voor zijn goede vorm bij Leicester en zal bij veel Anderlecht-supporters voor heimwee hebben gezorgd. Zondag zal Tielemans moeten bevestigen tegen Cyprus, waarna hij terugvliegt naar Engeland. In de Premier League zal hij moeten knokken, en wie weet kan hij tonen waartoe hij in staat is tegen toppers als Arsenal, City en Chelsea.