Een paar weken geleden werd gesteld dat keepers de eenzaamste mannen/vrouwen op het veld zijn. Soms worden ze uitgelachen, uitgejouwd en/of als uitschot gezien. Gelukkig zijn er, eveneens zoals eerder beweerd, ook genoeg momenten dat ze de reddende engel zijn, mede doordat ze hun elftal door een moeilijke periode van de wedstrijd heen slepen. Deze constatering kan ook worden opgemaakt wanneer het de centrale aanvaller of spits betreft. De wedstrijd tussen AZ en Ajax (1-0) vertelde een drama, waarbij twee spelers opvielen. De één positief, de ander negatief…

Eerst de speler die positief van zich liet spreken. Marco Bizot liet wel degelijk zien dat hij goed keepen kan en dat zijn uitverkiezing voor Oranje niet geheel toevallig was. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat hij keept tegen Wit-Rusland en Duitsland, mag het toch een opsteker zijn dat hij gezien wordt als een van de drie beste doelmannen van het land. Wie de keeper van AZ aan het werk zag, heeft hem in ieder geval een stabiele wedstrijd zien spelen waarbij gezegd mag worden dat hij de Alkmaarders meer dan eens voor puntenverlies heeft behoedt. We hebben allemaal de belden nog op netvlies van een jonge keeper bij Racing Genk die fout op fout maakt. Inmiddels lijkt hij een keeper die gegroeid is in de loop der jaren, wellicht met hier en daar een slippertje en misschien met een stijl van keepen waar niet iedereen gek op is. Toch kan gezegd worden dat hij op dit moment wel degelijk een goede Eredivisie-keeper is. Zijn prestatie wordt bij deze ook beloond met Eredivisiespeler van de Week.

Dan Ajax. En met name het onvermogen om deze wedstrijd te winnen. Mede omdat de doelman van de tegenpartij, nota bene opgeleid bij de Amsterdammers, het zo ontzettend op zijn heupen had en de ene redding na de andere verrichtte. Terwijl Ajax veel lof oogst in Europa door de goede prestaties in de Champions League, wil het in de Eredivisie maar niet lukken om de koppositie over te pakken van PSV. De datum 31 maart staat rood omcirkeld in de agenda. Maar waar het eerst een wedstrijd voor de koppositie en waarschijnlijk ook voor het kampioenschap was, is het nu wederom een match waarin de druk op Ajax staat. Het credo? Wederom aanhaken/volgen in plaats van leiden/de toon zetten. En wie er bedoeld werd met de centrale aanvaller die niet opviel? Dusan Tadic, hij kon geen moment zijn stempel drukken op het spel. Zeker na de blessure van Ziyech, met als gevolg een plek aan de rechtervleugel, was de Serviër geheel onzichtbaar deze wedstrijd.

Toch heeft Ajax iets meegekregen. Mocht Onana vertrekken komende zomer, dan lijkt Bizot een goede kandidaat om terug naar Ajax te keren. Voorwaarde is wel dat de doelman zijn huidige vorm vasthoudt. Een plek bij Oranje is in ieder geval het bewijs dat hij goed bezig is.